Az egykori SZDSZ-es polgármester az ellenzék jelöltje a posztra Békéscsabán

Kis-Magyarország

Három ellenzéki párt, a DK, az MSZP és a Párbeszéd a volt szabaddemokrata városvezetőt, Pap Jánost indítja Békéscsabán a polgármesteri cím elnyeréséért. Orosházán is megvan a közös ellenzéki jelölt a városvezetői posztra.

„Tizennyolc éve vártam arra, hogy igent mondjak. Amikor most feltették a kérdést, nem kellett sokat gondolkodnom, igent mondtam” – válaszolta a Narancs.hu érdeklőésére azon a péntek délelőtt békéscsabai sajtótájékoztatón Pap János, amelyen a DK, az MSZP és a Párbeszéd bejelentette, hogy Viharsarok fővárosának 1990 és 2006 között regnáló volt városvezetőjét indítja polgármester-jelöltként. (A Momentum Békéscsabán nem létezik, míg az LMP szándékai egyelőre nem ismertek.)

A helyi ellenzéki politikusok nevében Harasztos Sándor (Párbeszéd), Miklós Attila (MSZP) és Fülöp Zoltán (DK) a feladatra alkalmas, „tisztességes és tapasztalt” embernek nevezte az egykori polgármestert, aki úgy volt 16 évig az akkor még 65 ezres békési megyeszékhely első embere, hogy nem voltak kedélyeket borzoló ügyek és korrupció sem. Miklós úgy fogalmazott, Pap János tollal és kapával is szolgálta a városát, amivel arra utalt, hogy 2006-os választási veresége és a polgármesteri tisztségről történt leköszönése után megtapasztalta, hogy az élet időnként igencsak próbára teszi az embert. (Erről lásd keretes írásunkat.)

„Ő tényleg a köz szolgája volt polgármestersége idején, s most is nyugodtam a választók szemébe nézhet” – jellemezte Papot Korózs Lajos, az MSZP alelnöke, korábbi parlamenti képviselő. Hozzátette, szociológusként tudja, hogy Békésben nehéz az élet. Mindezt azzal toldotta meg, hogy a Fideszt csak összefogással lehet legyőzni, s az ellenzéki szavazók meghatározó többsége ezt szorgalmazza. Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere Pap zöld elkötelezettségét emelte ki. „Nagy örömmel szállt be az együttműködésbe a DK” – mondta Arató Gergely, a Gyurcsány Ferenc vezette párt országgyűlési képviselője. Hozzáfűzte, eljött a tiszta beszéd ideje, mert van kire és  mire voksolni Békéscsabán, ugyanis Pap János az itteniek képviseletére készül.

 
Pap János (b4) ellenzéki politikusokkal
Fotó: A szerző felvétele

„Nincsenek tervek a jövőről, nincs nyílt beszéd a gondokról, pedig a térség és Békéscsaba népességcsökkenése, a fejlettebb térségektől való leszakadása, az oktatás, az egészségügyi helyzete és a mindennapi megélhetés egyre súlyosbodó gondot jelent” – mondta a polgármesterjelölt. Az építészmérnöki és városfejlesztői diplomával rendelkező Pap János kifejtette, az elkövetkező években nagy lehetőséget lát a helyi lakó- és közösségi ingatlanok energiakorszerűsítésében. Ez egyszerre környezetbarát és pénztárcakímélő. 

„Kinek és milyen gondolkodási folyamat végén jutott eszébe, hogy Pap Jánost felkérje az ellenzék polgármesterjelöltjének?” – kérdeztük. „Beszélgetéseinkben már az elmúlt években többször eljutottunk oda, hogy Pap János az alkalmas jelölt, most pedig megtörtént a felkérése és ő vállalta” – válaszolta Fülöp Zoltán. Tény, a jelöltet nem az ismeretlenségből kell felépíteni a Viharsarok fővárosában.

Pap János 1986 óta él Békéscsabán. 1990-ben a fiatal építészmérnököt 31 évesen választották a békési megyeszékhely polgármesterévé. Négy cikluson át volt a város első embere; 2006-ban sok más szocialista és liberális helyi politikussal együtt – nem kis részben – azért bukott el a választáson, mert kiszivárgott Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, s ezt követően a Fidesz szinte mindenütt tarolt.

Még nem volt 48 éves, amikor megszűnt polgármesteri mandátuma. 2006 és 2010 között önkormányzati képviselő volt; előbb a Békés Megyei Vízművek Zrt.-nél, majd Szegeden, a MÁV Vagyonkezelőnél kapott állást, azonban minden valószínűség szerint mindkét helyen utolérte a politikai bosszú és elbocsátották. 2012-ben elveszítette feleségét.

Az elmúlt másfél évtizedben többször volt munkanélküli, majd a Békéscsabai Intézményellátó Centrum, később a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. alkalmazta. Kidöntött jelzőtáblákat állított helyre, belvízelvezető árkokat, hidakat, felüljárókat ellenőrzött, sőt még takarított és füvet is nyírt.

Nem lesz könnyű dolga Pap Jánosnak, ha le akarja győzni az immár két ciklus óta regnáló Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) polgármestert, aki legutóbb a voksok 80 százalékát gyűjtötte be. Ehhez azért az is kellett, hogy az ellenzék megosztottan indult el, míg a Fidesz nem indított senkit a polgármesteri székért. (Békéscsabán sajátos a helyzet, mert a magát civil szervezetnek nevező Hajrá Békéscsaba Egyesület leginkább csak jelölőszervezet az önkormányzati választáson. Az ellenzéki nem minden gúny nélkül, az egyesület színére célozva „lila Fidesznek” nevezi őket. Ez egyrészt Szarvas Péter és Orbán Viktor jó viszonyára, másrészt arra a nagykoalícióra utal, amit néha veszekedve is, de együtt képeznek a Fidesz közgyűlési frakciójával.)

A Körös-völgy harmadik legnépesebb városában, a 26 ezer lakosú és az elmúlt években a régi fényéből sokat vesztett Orosházán is megtalálta az ellenzék a közös polgármesterjelöltet. Néhány nappal ezelőtt Raffai János – civilben biztosítási szakember – bejelentette: „Mára megteremtődött az egység, önkormányzati képviselőjelölt társaimmal június 9-én minden választókerületben megmérettetjük magunkat! A Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a helyi civil szerveződések és közösségek egyaránt azon fáradoznak, hogy minél szélesebbre tárják ennek az összefogásnak a kapuját, és minden a város fejlődését szem előtt tartó polgár megtalálja a maga küldetését, feladatát Orosháza város szolgálatában. Várom, várjuk mindazokat, akiknek Orosháza jövője fontosabb, mint a személyes ambícióik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk