Farkasos tanmesével kezdődött a kampány Makón

Kis-Magyarország

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz–KDNP) képes beszédét a DK-s képviselő magára vette, versben válaszolt.

Aznap, amikor Novák Katalin köztársasági elnök lemondott, a múlt szombaton, épp farsangi batyus bált tartottak Makón, a sportcsarnokban. A rendezvényen gitározott és énekelt Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz–KDNP) is, majd halk zongoraszóval kísért beszédet mondott.

Feltette a kérdést, miért olyan az élet, amilyen, és azt mondta, erre a választ az idősek tudják. Nemrég egy kilencvenéves makói férfit köszöntött, aki azt mondta neki – stílusosan, ha már egy Farkassal beszélt –, hogy életünk során állandó küzdelem dúl bennünk, olyan, mint amikor két farkas küzd egymással. „Az egyik farkas képviseli a félelmet, a haragot, az irigységet, a bánatot, a sajnálkozást, a mohóságot, az önsajnálatot, a felsőbbrendűségi érzést egyaránt, és hát sokszor a hamisságokat és a büszkeséget. De a másik farkas a vidámságot, a jókedvet, a békességet, a szeretetet, a reményt, az együttérzést és a nyugalmat, a higgadtságot, a szerénységet, kedvességet, bizalmat, hűséget, és a hitet képviseli. E két farkas harca folyik napról napra mindannyiunkban, minden emberben. Mit gondol, kérdezte a kilencvenéves bácsi, melyik farkas fog győzni? Majd csendben várt, és szelíd mosollyal végül így válaszolt: hát az, amelyiket tápláljuk” – mondta Farkas Éva Erzsébet.

A politikus e felvezető után a jelenlévő időseknek megköszönte a békét, a szeretetet, az együttérzést, a derűt és a jókedvet, s úgy fűzte tovább, hogy nem volt kérdés számára és képviselőtársai számára, hogy a válságos időben is mindent meg kell tenni a nyugdíjasokért. Ezért advent idején 15 ezer forintos utalvánnyal segítette az önkormányzat az időseket, 5 millió forinttal támogatta a nyugdíjasklubok működését, és ez idén is így lesz. Megmaradt az idősekre vonatkozó szemétszállítási díjkedvezmény és a fürdőgyógyászati támogatás, a húsvét előtti nagyböjt idején is 15 ezer forintos utalványt kapnak a 65 év felettiek. Mindenki kapott most a batyujába egy ingyenes fürdőbelépőt, és „az idei évi terveink jó részét a lakosság támogatására szeretnénk szintén fordítani” – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet, azzal zárva beszédét, hogy „tápláljuk közösen hát ma este is a jóakaratú, derűs és jókedvű farkasokat, magunkban és egymásban is”.

A következő köszöntőt Lázár János építési és közlekedési miniszter, Makó országgyűlési képviselője tartotta, aki saját oldalán is megemlékezett a jeles napon az eseményről, Itt a farsang, áll a (batyus)bál címmel:

A köztársasági elnökkel kialakult nézeteltérésük miatt ennek is tulajdoníthatott volna bárki többletjelentést, Makón politikai utóélete mégis a polgármesteri köszöntőnek lett.

A bálon jelenlévő Mucsi Tamás önkormányzati képviselő (DK) ugyanis a Facebookon közzé tett egy posztot, mert szerinte róla is szólt a mese. Bejegyzése egy verssel kezdődik, amelyben szintén szó van jó és rossz farkasokról, de polgármesterről is. Szerinte a polgármester őt szidta a sportcsarnokban, és mivel ő nem tud énekelni, sem gitározni, így reagál.

Állítja, tud ő úgy verset írni, ahogyan a polgármester asszony gitározni.

Más jelenlévőnek az volt a véleménye, hogy Mucsi túlérzékeny, és nem is rá vonatkozott a mese – másvalaki viszont Mucsihoz hasonlóan találva érezte magát, és rosszulesett neki a példabeszéd.

Farkas Éva Erzsébet a kérdésünkre, gondolt-e arra, hogy a beszéde aktuálpolitikai értelmezést kaphat, azt válaszolta, hogy erre egyáltalán nem gondolt.

„Én voltam a rossz farkas. Ahogy utána jártam-keltem a teremben, páran tettek arra utaló megjegyzéseket, hogy ők is így értették” – mondta a Narancs.hu kérdésére Mucsi Tamás. A megjegyzésre, hogy Farkas Éva Erzsébet általánosságban beszélt az emberi természetről, és nem említette az ő nevét, sem senkiét, Mucsi azt mondta, ténylegesen ő maradt az egyetlen ellenzéki képviselő a testületben. Ha valami rosszról és annak „képviselőjéről” esik szó, kizárásos alapon rá gondolnak.

2019-ben hét fideszes jutott be a makói képviselő-testületbe, és hárman a Velnök Közéleti Kulturális és Polgári Egyesület égisze alatt. Közülük Gáspár Sándornak az anyapártja az MSZP, Zeitler Ádámnak a Jobbik, Mucsié pedig a DK. A mindennapi testületi munka valóban úgy alakult, hogy a legtöbb vitás ügyben Mucsi áll szemben a jobboldali többséggel. Emiatt már három éve is volt nézeteltérés a három velnökös képviselő között.

Amikor a 11 milliárd forint értékű makói víziközművagyon sorsáról döntött a képviselő-testület, első körben több fideszes képviselő távolmaradása miatt határozatképtelen volt az ülés. Zeitler Ádám sem volt ott, Gáspár Sándor pedig jelezte, hogy meg fogja szavazni a vagyon átadását az államnak, mert így látja jónak. Az ülést megismételték, azon már Zeitler Ádám is részt vett, így – Mucsi ezt annak idején szintén elpanaszolta – a jobbikos képviselő részvételének köszönhetően dönthetett a többség a vagyon állami kézbe adásáról, amellyel Mucsi nem értett egyet.

Mucsi szerint most valószínűleg nem jön létre egy ugyanolyan „tákolmány”, mint a Velnök egyesület. A DK saját csapatot épít, a párt értékrendjét elfogadó civil jelöltekkel együtt. Ő fog indulni polgármesterjelöltként Farkas Éva Erzsébettel szemben.

2019-ben is kettejük között dőlt el a csata, Farkas Éva Erzsébet 6127, Mucsi Tamás 2527 szavazatot kapott, Dorogi György (Mi Hazánk) 441-et.

Azt, hogy Farkas Éva Erzsébetet indítja a Fidesz és a KDNP, már tavaly bejelentették, de nem a batyus, hanem a polgári bálon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk