Megkérdeztünk egy fideszes iskolaigazgatót, hogy akkor most a NER-ben politizálhatnak-e a pedagógusok

Kis-Magyarország

A politikai meggyőződés és szerepvállalás alkotmányos alapjog. Közben jobboldali orgánumok oktatók és tanárok állítólagos politikai kijelentései miatt feljelentésre ösztökéli a hallgatókat és a szülőket. A kormány közeli médiumok a saját házuk előtt nem söpörnek. Kis bevezető után egy mezőhegyesi történet következik.

Alig egy éve történt, hogy az akkor Schmidt Mária tulajdonolta Figyelő felnyomta a Kliknél a „Tanulni akarunk” című klip helyszínét, a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumot. Mint emlékezetes, az volt a bajuk, hogy a gimi vezetője saját hatáskörben engedélyezte az intézmény volt diákjának, Molnár Áron "noÁr” rapper klipjének forgatását. És hát noÁr nem rajongója a NER-nek.

A minap pedig a Magyar Nemzet arra bíztatta a szülőket, hogy forduljanak az illetékes tankerülethez, ha szerintük politikai állásfoglalást tesz egy tanár. A véleményrovatban megjelent cikket egy ügyvéd jegyezte, aki így zárta sorait: „Kedves szülők! Nincsenek teljesen kiszolgáltatva a bolsevik tudatú pedagógusoknak. Csak szólni kell a tankerületi központnak.”

Felszólítás feljelentésre

A tavalyi év végén G. Fodor Gábor által szerkesztett és Habony Árpád tulajdonolt 888.hu arra szólította fel a hallgatókat, ha elegük van az egyetemükön zajló „kéretlen baloldali politikázásból”, akkor egy megadott e-mail címen jelentsék fel a tanáraikat, mert a politikailag semleges oktatás mindennél fontosabb. Minderre az egyik hírbe hozott egyetemi oktató, Hammer Ferenc, az ELTE tanára reagált a Narancsban.

Persze a Fidesz nem ennyire következetes, ha önmagáról van szó. Kedd délelőtt Mezőhegyesen, a kisváros centrumában található élelmiszerbolt előtt gyűjtött aláírásokat a párt az EP-kampány jegyében. Nem akárki győzködte a járókelőket: maga Lázár János Csongrád megyei kormánypárti országgyűlési képviselő, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. kormánybiztosa és csapata.

Lázár a pult előtt, Rajos és Tarkó a pult mögött

Lázár a pult előtt, Rajos és Tarkó a pult mögött

Fotó: Facebook.com

Némi ellentmondás

Minderről Lázár Facebook-oldalán videót is közzétett. Ebből derül ki, a helyi Kozma Ferenc Szakiskola igazgatója, Tarkó Gábor is jelen volt, hogy segítsen a Fidesznek. Tarkó emellett a helyi múzeumot is vezeti, és 2014-ben ő volt a Fidesz polgármesterjelöltje Mezőhegyesen. Kicsin múlott, hogy nem ő nyert. Magyarán évek óta büszkén és nyiltan vállalja politikai identitását, amivel nincs is gond.

Viszont azt megkérdeztük tőle, mit gondol arról, hogy a Fidesz lapjai rossz szemmel nézik manapság, ha egy tanár politizál. Ám Tarkó ellentmodásos választ adott. Kérdésünkre elmondta, neki már nincs ideje politizálni, s igazából politikai ambíciói sincsenek. Azt hangsúlyozta, nem munkaidőben volt jelen az aláírásgyűjtésnél. Viszont kedd délelőtt többnyire minden iskolában zajlik a tanítás - erre úgy reagált, szabadságot ugyan nem vett ki, de neki kötetlen a munkaideje. Kedd délelőtt pedig éppen volt egy kis szabadideje, így ráért, és segített az aláírásgyűjtésben Lázárnak.

Tarkó Gábor és Rajos István: a pult mögött más a világ

Tarkó Gábor és Rajos István: a pult mögött más a világ

Fotó: Facebook.com

Szabadidőmben, magánemberként

„Ezzel kapcsolatban semmilyen jogszabálysértés vagy etikai kifogás nem állhat fent” – mondta Tarkó Gábor a kedd délelőtti politikai tevékenységéről a Narancs.hu-nak. „Erre a kérdésre viszont nem szeretnék válaszolni” – mondta Tarkó Gábor arra a felvetésünkre, hogy Mezőhegyest mennyiben fenyegetik a bevándorlók. Ugyanis a Fidesznek helyben is ez a fő- vagy inkább az egyetlen programpontja.

Ezt azért is kérdeztük Tarkótól, mert a viharsarki kisvárosnak sokkal inkább az elvándorlás, mintsem a bevándolrás jelenti a gondot. Húsz évvel ezelőtt, az 1990-es évek végén 6500 volt, ma alig 4800 fő a település lélekszáma. Ez az 1700 fős csökkenés azt jelenti, hogy az elmúlt két évtizedben 23 százalékkal csökkent az itt élők száma.

Simonka és Tarkó életet ment

Simonka (jobb oldal) és Tarkó (középen) életet ment

Fotó: Facebook.com

Tarkó Gábor korábban is több jelét adta, hogy támogatja a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Simonka Györgyöt. A 2018-as választás előtt videóüzenetben biztatta a választókat, hogy Simonkára voksoljanak.

A súlyos bűncselekménnyel időközben meggyanúsított Simonka híresen rossz viszonyban van Lázár Jánossal, így térségi parlamenti képviselőként hiányzott a kedd délelőtti mezőhegyesi Lázár-féle aláírásgyűjtésről.

Figyelmébe ajánljuk