Bíróságon szerezné vissza a város a váci fociklubnak adott negyedmilliárdos támogatást

Kis-Magyarország

A korábbi kormánypárti városvezetés negyedmilliárdos támogatást szavazott meg a váci focicsapatnak, de mivel semmi nem történt, az ellenzéki többségű városvezetés most bírósági úton szerezné vissza az összeget. Az egyesületet sokáig a fideszes önkormányzati képviselő, Pető Tibor elnökölte, aki jelenleg titkárként dolgozik a clubnál. 

Két pert is indított Vác Város Önkormányzata, hogy visszaszerezze a helyi fociklubnak infrastruktúra-fejlesztésre adott közel negyedmilliárdos támogatást – értesült a Narancs.hu. 

Sokadik alkalommal foglalkozunk a váci foci történetével, ugyanis az egykor NB1-es bajnok és nemzetközi porondon is szereplő klub totális lejtmenetbe került az elmúlt valamivel több mint egy évtized alatt. Jelenleg a Pest megyei első osztályban szerepel a csapat, és ott sem túl daliásan: 15 meccs után három győzelemmel, 11 vereséggel és két döntetlennel a 14. helyen szerepel. 

A csapat történetét júliusban foglaltuk össze részletesen: 

A helyzetet bonyolítja, hogy az előző, még kormánypárti városvezetés tetemes összegű támogatásokat szavazott meg az egyesület számára, azonban 2021 tavaszán az új, ellenzéki összetételű önkormányzat elkezdte megpiszkálni azokat. Mint kiderült, a tervezett fociakadémia érdekében gyakorlatilag semmilyen fejlesztés nem történt addig, noha erre az önkormányzat 73 millió forintot biztosított.

A város visszakövetelte a pénzt, de a Vác Városi Labdarúgó Sportegyesület (VVLSE) nem teljesített határidőre, így a városvezetés jogi eljárást helyezett kilátásba. Ezzel közel egyidőben az önkormányzat a stadionfelújítás környékén is vizsgálódni kezdett, mert a 180 millió forintos önrésszel futó, összesen 600 milliós projekt sem haladt a tervek szerint. 

Az önkormányzat többször is volt bejáráson, hogy felmérje az állapotokat, legutóbb decemberben a helyi stadion székházát nézték meg, amiről Matkovich Ilona polgármester posztolt a Facebookon. 

A városvezető a minap arról írt a közösségi oldalán, hogy az önkormányzatnak összesen 253 millió forinttal tartoznak: 

„Az önkormányzat olyan fejlesztésekre adott korábban pénzt a Vác FC-nek és a VVLSE-nek, amelyek nem, vagy csak igen kis részben valósultak meg.

A visszafizetésért indított perek közül az egyik első bírósági tárgyalása épp holnap lesz” – fogalmazott Matkovich Ilona. 

Két per van folyamatban

„A per arról szól, hogy a nemteljesítés miatt az előző városvezetés által fejlesztési hitelből a VVLSE-nek juttatot TAO-önrészes 73 milliót visszaköveteli a város, mert a cél (a korábbi deákvári laktanya területén egy fociakadémia kialakítása kapcsán 2 nagyméretű pálya kialakítása) nem valósult meg, a pénzzel nem tudtak elszámolni” – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat. 

Jelenleg két per van folyamatban, mindkettő a bírósági szakaszban jár:

  • A VVLSE-vel kapcsolatos per első tárgyalását január 30-ára tűzték ki, de végül elnapolták egy márcusi időpontra. 
  • A Vác FC-vel (melynek tulajdonosa a VVLSE) kapcsolatos pernek – amely a stadionberuházás 180 millióját érinti – még nincs tárgyalási időpontja.

Korábban a Vác FC a felnőtt, a VVLSE pedig az utánpótlás gárdát gondozta, mostanra a két szervezet egybeolvadt, a Vác FC ha hivatalosan mint gazdasági társaság nem is, de gyakorlatilag megszűnt létezni. 

Bohózat a vezetőségben

A „váci fociügy” kellemetlen a kormánypártoknak, ugyanis azon túl, hogy amikor még ők vezették a várost, megszavaztak egy rakás pénzt beruházásokra, majd ezeket alig váltották tényleges fejlesztésekre, egy részük pedig úgy tűnik, eltűnt mint a kámfor, a VVLSE-t a közelmúltig Pető Tibor korábbi fideszes alpolgármester, jelenlegi önkormányzati képviselő elnökölte – vagyis a kudarcos fejlesztésekkel összenőtt a neve. 

Szeptemberben a Vácon korábban és most se nagyon ismerős Ónodi-Szabó Ádám vette át az elnöki tisztséget, de Pető továbbra is kapcsolatban van az egyesülettel, ő a titkára*.  „A harcművészetek területén jeleskedő sportember” Ónodi-Szabó a Váci Naplónak adott interjújában azt mondta, egy munkatársán keresztül került Vácra, aki korábban itt focizott, és „együtt dolgoztunk egy privát vagyonkezeléssel is foglalkozó csapatban.” „Szeretem a kihívásokat, ez a mentalitásom. A csapatban pedig respektálják jogász-közgazdász végzettségem, szakmai tapasztalataimat és habitusomat, amik szükségesek ennek a vezetői feladatnak az ellátásához” – indokolta egyesületi elnöki megválasztását. 

Egy hónappal később, októberben a VVLSE elnöksége közgyűlést hívott össze, mert olyan szerződéseket kötött meg, amelyek „jogszerűsége és fedezete egyaránt kérdésesek”. Az egyesület közleménye szerint Ónodi-Szabó a gyűlésen elmondta a terveit, azonban ezek finanszírozására, valamint az általa kötött szerződésekre fedezetet nem tudott hitelt érdemlően bemutatni. „Elismerte, hogy ezen szerződések teljesítésére az egyesületnek fedezete nincsen, a játékosokkal kötött szerződések jogszerűtlenségét nem vitatta, arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy azok már felbontásra kerültek” – olvasható az októberi közleményben. A VVLSE megvonta Ónodi-Szabó Ádámtól a bizalmat, visszahívta a tisztségéből és felszólította, hogy a szeződések felbontásában járjon el. 

A közgyűlés ezzel egyidejűleg vállalta, hogy 30 napon belül dönt az új elnök személyéről. Ezt a vállalást nem sikerült teljesíteni, ugyanis csak január 29-én választottak új elnököt Iványi Károly személyében, aki korábban már vezette az egyesületet, éppen akkor, amikor a legendás eredményeit elérte

*Frissítés február 4-én, 20 óra 14 perckor

Olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy a VVLSE honlapján Pető Tibor már nincs feltüntetve, mint titkár. A weboldalt január 30-án frissítették, vagyis valószínűleg a korábbi alpolgármester már nem tölti be ezt a posztot sem. 

 (Címlapképünk forrása: Matkovich Ilona Facebook-oldala).

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk