Borul az egészségügyi ellátás a fertőzéssel sújtott tatabányai kórház bezárása miatt

  • Szlavkovits Rita
  • 2020. május 2.

Kis-Magyarország

A tatabányai Szent Borbála Kórház bezárása után órák alatt kellett átrendezni a betegutakat, más Komárom-Esztergom megyei intézményeket jelöltek ki a betegek számára. Egyelőre nagy a zavarodottság, de ehhez adódik még az is, hogy hétfőtől még a szakrendelések is korlátosan újraindulnak.

Pont arra a napra volt előjegyezve a kemoterápiája egy daganatos betegnek, amikortól a tisztifőorvos elrendelte a tatabányai Szent Borbála Kórházban a zárlatot. A kórház ugyan a zárlat elrendelése után azonnal közzétette a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) által kijelölt intézményeket, mégis bizonytalanság van az ellátásra várók körében. Ráadásul, azzal, hogy hétfőtől, ugyan korlátozottan, de megindulhatnak a szakrendelések is, borítékolhatóan elözönlik majd a kijelölt rendelőket a betegek.

A koronavírus miatt, elsőként esett el az egészségügyi intézmények között, a tatabányai Szent Borbála Kórház. A Klubrádió tudósítójának csütörtöki információi szerint, a több mint ötvenen pozitívak lettek a kórházban, közülük harmincnyolcan egészségügyi dolgozók. A népegészségügyi központ által elrendelt vizsgálat jegyzőkönyve szerint, amelyet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hozott nyilvánosságra a közösségi oldalán, négyen koronavírusban hunytak el az intézményben.

Nem egészen két hét alatt törte meg a vírus a megyei szintű ellátásért felelős kórházat, ahol egyébként közel másfél ezren dolgoznak, ezért is zárták le az intézményt. Komárom-Esztergom megyében háromszázezren élnek, a tatabányain kívül akut ellátásra még az esztergomi kórházban van lehetőség, a komáromi, kisbéri és oroszlányi intézményekben zömében krónikus ágyak és szakrendelések vannak. A tatabányai kórházban kedd óta egyáltalán nem fogadnak betegeket, a járóbeteg-ellátás is szünetel.

Zárlat alatt

Zárlat alatt

Fotó: tatabanyakorhaz.hu

„Mára vagyok kiírva, nincs jobb ötletem”

A háromhetente kemoterápiás kezelésre járó férfi lánya, akiknek éppen a kórház lezárása napján kellett volna a terápiára jelentkezniük, azonnal érdeklődött, hogy milyen intézményben jelentkezhetnek, de sem telefonon, sem emailben feltett kérdéseire nem kapott választ. Így legalább egy hetet mindenképpen csúszni fog a terápia, még akkor is, ha a hosszú hétvége után azonnal felveszik a kapcsolatot velük a kórház munkatársai. Hiába tette nyilvánossá a kórház szinte azonnal a kezelések új helyét, mégis úgy tűnik, hogy sok egyedi eset van, amelyekre az útmutatóban nem találják a választ.

Az egyértelműen kiderült a kórház honlapjáról, hogy szülni legközelebb Győrben, Székesfehérváron, vagy Budapesten lehet. Ezt még nem tudhatta az a fiatal nő, aki a kórház oldalán írta le, hogy éppen szerdán vonult volna be szülni, de elküldték, így arra kényszerült, hogy telefonálgasson Tatára, Győrbe, hogy hol vezeti le valaki a szülést. „Mára vagyok kiírva, nincs jobb ötletem” – írta a fiatal nő.

Felforgatja a megye egészségügyi ellátását

Az igyekezet a kórház részéről látszódik, hiszen május elsején tették közzé azt is, hogy hova lehet szemészeti ellátásért fordulni, Tatán és Oroszlányban is kiterjesztett rendelést szerveztek, a fekvő betegeket viszont ez esetben is a fővárosban, Győrben és Fehérváron fogadnak. Vannak, akik a traumatológia ellátásukra várnak, az elmúlt napokban az átirányítások miatt többen is bizonytalanok, hogy hol kapnak majd ellátást.

Valószínűleg napokon belül feláll az új rendszer, a betegek is megszokják az új utakat, az viszont egyelőre talányos, hogy a május negyedikétől fellazított korlátozások után meginduló egészségügyi ellátás milyen terhelést jelent majd a kijelölt intézményekre, ahol most nem csak a másfél hónapja elhalasztott bajokkal jelentkezhetnek majd az ellátottak, hanem a tatabányai kórház betegeit is a nyakukba kapják. Megint alig egy hét alatt kell szinte egy egész megye ellátást felforgatni.

Itt most: se ki, se be

Itt most: se ki, se be

Fotó: Szent Borbála Kórház/Facebook.com

Húsvét hétvégi kapkodás

Nem csak most van őrületes gyorsaságú átalakítás. Első körben azt az utasítást kellett végrehajtaniuk az intézményeknek, hogy minden halasztható beavatkozást, ellátást toljanak el. Majd jött a következő kör, amikor megyénként a kijelölt intézményekben járványosztályokat kellett kialakítani, így a Szent Borbála is megkapta ezt a feladatot, április elején már egy kiürített épületben kialakították a 49 ágyas COVID-részleget.

Nem volt megállás, mert a húsvéti hétvégén, azaz egy héttel később, már a 871 ágy hatvan százalékát kellett kiüríteniük, más intézményekhez hasonlóan. A tatabányai kórházban ekkor egy hétvége alatt tíz osztályt kellett átköltöztetni ahhoz, hogy az utasításoknak meg tudjanak felelni. Húsvét hétfője 13-ra esett, a Kunetz Zsombor által nyilvánossá tett vizsgálati jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy 12-én már tünetei voltak egy dolgozónak, majd 14-én igazolták nála a fertőzöttséget, gyakorlatilag a felfordulás közepén kerülhetett be a vírus.

A koronavírusos dolgozó a dialízis központban és a nefrológián (vesegyógyászat) is dolgozott, ez utóbbin már két másik dolgozó is tünetes volt már 16-án, de még 20-án is dolgoztak.

Többen is dolgoztak tünetekkel

Szintén a jegyzőkönyv megállapítása az is, hogy miután a nefrológiai osztályt kiürítették a vírus megjelenése után, onnan a betegek egy részét áthelyezték a gasztroenterológiára, más bent fekvők közé, pedig az tudott volt, hogy kontaktjai voltak igazolt fertőzötteknek. Ezután ezen az osztályon is megbetegedtek néhányan. A jegyzőkönyv megállapítja, a dolgozók kikérdezése után kiderült, hogy többen is dolgoztak tünetekkel, nem tiltották ki őket, illetve az is, hogy többször figyelmeztetni kellett a dolgozókat a védőfelszerelések viselésére.

Ezeken túl többnyire rendeleteket, határozatokat sorol a feljegyzés, de arról egy szó sem esik, hogy egyáltalán rendelkezett-e az intézmény megfelelő mennyiségű felszereléssel. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a kórház a zárlat óta is folyamatosan önkénteseket keres, akik vállalják az intézmény fertőtlenítésében való részvételt. Ezek után nem csak gyanú lehet, hogy talán mégsem volt minden feltétel adott az intézmény számára a védekezéshez, a kapkodást meg sem említve.

Mekkora betegtömeget ereszt ki?

A jegyzőkönyv azt a határozatot is közli, mely szerint a dolgozókat hőmérőzni kell, és önmegfigyelést javasolnak. Azt csak most, pár nappal a jegyzőkönyv elkészülte után, csütörtökön hallhattuk a Klubrádió tudósítójától, hogy azt az információt kapta, hogy már érkeznek az intézménybe a védőfelszerelések, és tanulják a dolgozók azok használatát.

Mennyi beteg megy más kórházba?

Mennyi beteg megy más kórházba?

Fotó: kormany.hu

A tatabányai kórházban a 2018-as adatok szerint 200 ezer ápolási napot teljesítettek, újabb adatokról nincs információnk, de nyilván ez jócskán lecsökkent az idei márciusi, áprilisi hónapokra vetítve. Egyfelől a beavatkozások elhalasztása, másfelől az ágyszámok radikális lecsökkentésével is kevesebben kaptak itt ellátást. Nehéz megbecsülni, hogy a tatabányai kórház bezárása milyen betegtömeget ereszt a kijelölt intézményekre, de az biztos, hogy ezekben a rendelőkben egyszerre fognak várakozni azokkal, akik korábban elhalasztott ellátásért állnak majd sorba. Egymástól másfél méterre, 15 perces időközönként kopogtatva a rendelő ajtaján.

Figyelmébe ajánljuk