Munkanélküli segélyre szorulnak a focisták a fideszes Veszprémben

A járványhelyzetre hivatkozva éves támogatása felét vonta el a fideszes Porga Gyula polgármester a harmadosztályban szereplő veszprémi futballklubtól. Az elnök a szélnek eresztett focistákat arra bíztatja, keressenek munkát maguknak, és abban sem biztos, hogy fennmarad a profizmus a harmadosztályban.

Véget vethet az 1912-ben alapított veszprémi profi futballklub történetének Porga Gyula polgármester azzal, hogy 80 millióról 40 millió forintra nyeste a Veszprémi Labdarúgó és Sportszervező Kft. önkormányzati támogatását. A május elsején hatályba lépett döntését a járványügyi veszélyhelyzettel és a város anyagi gondjaival indokolta.

Az NB-III. Nyugati Csoportjának 9. helyére befutó VLS Veszprém elnöke, Szabó Péter a Narancs.hu kérdésére azt mondta, labdarúgóik többsége fizetésért játszik, kisebbségben vannak azok, akiknek valamilyen egyéb foglalkozásuk is van. Mivel az éves 40 milliós támogatás időarányos részét már a csökkentés előtt felhasználták, csak 10 millió forintjuk maradt, céljuk jelenleg az, hogy a nyár végéig valahogy kihúzzák.

A klub másik bevételi forrása a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az NB-III-as egyesületek számára elérhető szezononkénti 30 millió forintos támogatása, azonban a klubelnök nem biztos abban, hogy ezt továbbra is adni fogja az MLSZ. Szabónak vannak kétségei afelől, hogy az MLSZ fenn kívánja tartani a profizmust a harmadosztályú bajnokságban. Szerinte a járványhelyzet miatt az új társadalmi elvárásoknak próbál az MLSZ is megfelelni.

A veszprémi fideszes polgármester is behúzza a felezőt a focistáknál

80 millióról 40 millió forintra vágná Porga Gyula a harmadosztályú veszprémi fociklub támogatását. A veszprémi foci szerencséje forgandó. Tavaly szeptemberben még az új stadion tervezési pályázatával foglalkoztak, amihez az MLSZ támogatását kérték, csütörtökön a veszélyhelyzet miatt egyedül kormányzó fideszes polgármester akár új funkciót is kereshet a pályának.

Éppen ezért azt tanácsolta a VLS focistáinak, aki teheti, keressen munkát magának. Szabó szerint a 16 utánpótláscsapatot nem fenyegeti a megszűnés veszélye, mert TAO-s forrásokból az ott dolgozók bérkeretének 90 százaléka rendelkezésre áll. Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy Veszprémben az önkormányzat az utánpótlástól is elvonta éves támogatásuk felét, 8,5 millió forintot. Mint azt egy hete megírtuk, Porga nemcsak a futballistáknál, de a diákatlétáknál, futsalosoknál és kosárlabdázóknál is behúzta a féket.

Egyébként a futballistákkal fordult a legnagyobbat a világ a járvány berobbanása óta: ősszel még támogatásuk emelése miatt módosította szerződésüket az önkormányzat, valamint beadták az új stadionra vonatkozó pályázatot is. Azt nem tudni, ezzel mi lesz, hiszen nem biztos, hogy az MLSZ jogosnak tartja majd, hogy 4,5 milliárdból ezer fős aréna épüljön egy olyan klub számára, amelyiknek nincsenek profi focistái. Ugyanis a városi hírportál, a vehir szerint éppen szerződést bontanak a klub játékosaival, akiknek a vezetőség azt ajánlotta: vegyék igénybe a munkanélküli segélyt.

Figyelmébe ajánljuk