Büntetné az MVM a szegedi önkormányzatot, mert kevés gázt fogyasztott

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 12.

Kis-Magyarország

Pedig 2022 őszén a kormány szólította fel spórolásra a várost, amely ezt meg is tette.

"Normálisak?!? Az önkormányzati cégeink és intézményeink takarékosak voltak az energiával. A kormány cége ezért büntetést szab ki, ki kellene fizetnünk a fel nem használt energia árát is! Abszurdisztán..." – írja Facebookon Botka László, Szeged polgármestere.

A Magyar Villamos Művek (MVM) ugyanis úgynevezett alulvételezési kötbért akar fizettetni, erről Kovács Tamás gazdasági alpolgármester nyilatkozott a szeged.hu-nak.

A lap szerint hasonlóra készül az MVM a gázfogyasztással kapcsolatosan, mint ami a Szetávval történt. A szegedi távfűtő céget azért büntették meg, mert a spórolás és az enyhe idő miatt nem használta fel azt a gázmennyiséget, amire eredetileg leszerződött, így hiába a kontinensen egyedülálló geotermikus fűtési lehetőség, a Szetávtól elvárták volna, hogy gázt használjon.

A kormányközeli MVM most újra büntetné az önkormányzatot, ezúttal azért, mert kevesebb gázt használtak el az önkormányzati cégek, mint amire leszerződtek. Csakhogy most jó pár hibát vétett az MVM, az önkormányzat jogtalannak tartja a kötbérezést.

– Szeged éppen azért folytat le közös beszerzéseket a villamos áram és gáz tekintetében is egy időben minden cégre és intézményre vonatkozóan, hogy ha valamelyik az adott évben az átlagosnál kevesebbet vagy többet fogyasztana, akkor is a többi ki tudja egyensúlyozni a különbségeket.

Az alulvételezéshez kapcsolódó kötbért tehát csak akkor merülhet fel, ha minden intézménynél és cégnél egyszerre lépne fel a fogyasztáscsökkenés.

Ám az Orbán-kormány még 2022 őszén éppen erre kötelezte Szegedet, hogy készítsen egy energiahatékonysági intézkedési tervet, amellyel felkészül a város a spórolásra. Ezért is kellett 2023 év elején bezárniuk az önkormányzati intézményeknek. Azaz a Fidesz felszólította az önkormányzatot, hogy spóroljon, aminek az önkormányzat eleget is tett.

Most mégis büntetni akarja a kormányzati gázszolgáltató az önkormányzatot azért, mert spórolt és végrehajtotta az intézkedési tervet.

A büntetés pontos összegét egyelőre még összesíti az önkormányzat, mert minden fogyasztási helyre külön-külön küldi meg a szolgáltató a kötbérszámlákat, de a százmilliós nagyságrendet is elérheti a teljes kötbértartozás összege.

A gazdasági alpolgármester szerint ráadásul a kibocsátott számlák nem csak a fogyasztói szerződéseket, de a jogszabályokat is semmibe veszik és tisztességtelennek, amely magatartás messze méltatlan egy állami cégtől. Emiatt bíznak abban hogy az önkormányzatnak végül mégsem kell kifizetnie a büntetést, de

ha kell bírósághoz is fordulnak.

Az MVM-mel ugyanis Szeged szerződött le, így a kötbérigénnyel is a Városházát kellett volna megkeresnie, ehhez képest a gázszolgáltató az önkormányzati cégeket kezdte el külön-külön büntetni, a Sport és Fürdők Kft. 30 millió, a Szegedi Nemzeti Színház 11 millió forintos büntetést kapott minden fajta számlarészletezés nélkül.

Nem vette figyelembe azt sem a szolgáltató, hogy 2022 év őszén éppen az energiaválság miatt a kormány kiadott egy rendeletet, amely a megkötött szerződésekre is alkalmazandó és amely szerint a szerződött mennyiség hatvan százalékáig jogosult az önkormányzat az alulvételezésre. Igazából az összes mulasztást elkövette az MVM, amit el lehetett követni ebben a kérdésben – írja a lap.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk