Lezárult a kórházi vizsgálat az iskolaigazgató öngyilkosságáról

Kis-Magyarország

A Békés megyei központi kórház gyulai tagintézményének pszichiátriai osztályán tavaly november közepén öngyilkosságot követett el egy sikeres békéscsabai középiskolai igazgató. A most lezárult belső vizsgálat szakmai szabályszegést nem állapított meg.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Technikum és Kollégium igazgatója, Maczik Mihály egy tavaly november 19-i családi eseményen olyan idegállapotba került, hogy a családtagjai nem láttak más lehetőséget, minthogy bevigyék békéscsabai otthonából a Békés Vármegyei Központi Kórház gyulai pszichiátriai osztályára. A családhoz közelálló egykori kollégák azt mondták, erre azért volt szükség, mert a középiskola igazgatójának gondolatvilága csak a legsötétebb színekkel volt leírható. „Egészen rémes gondolatok cikáznak a fejemben, segítséget szeretnék kérni” – állítólag ezt is mondta a volt igazgató miután bevitték a gyógyítóintézménybe. Többen is állították, „elképesztő idegállapotban volt” Maczik Mihály, éppen ezért szerintük helyesen döntött a család, amikor a pszichiátriára vitték – írtuk nemrégiben a lapunkban megjelent riportunkban. 

Ebben a cikkben arról is szóltunk, hogy szakmailag nagyon sikeres utat mondhat magáénak a volt igazgató, ráadásul a tragédia előtt nem sokkal nagy érdeklődés mellett megrendezett nyílt napot tartott a középiskola, s ennek Maczik is örült. A fenntartó Békéscsabai Szakképzési Centrum vezetésével többfrontos szakmai vitában állt az iskola vezetője. Írtunk arról is, hogy a technikumot súlyos kábítószerfogyasztással és -forgalmazással összefüggő rendőrségi nyomozás is érintette, s ennek kapcsán több tucatnyi tanulót vitt be a rendőrség meghallgatásra az intézményből. Ezek a fejlemények bizonyosan nyomasztották Maczik Mihályt, ám hogy miért fordult önmaga ellen, arra nincs pontos válasz.

Korábban és most sem tudni, hogy mi történt a gyulai pszichiátriai osztályon. Nem hivatalos forrásokból annyi derült ki, hogy az osztályra felvett középiskolai igazgató az ilyenkor szokásos ruházatával, személyes tárgyaival és tisztálkodási felszerelésével érkezett. Ezek között volt állítólag az a parfümös üveg, amelyet eltört, és a végzetes vágást azzal ejtette magán. A körülményekről, a pontos történésről nem tudni semmi biztosat; ahogyan azt sem, hány ágyas kórterembe került Maczik, pontosan hol történt a tragédia, hány orvos és ápoló volt akkor ügyeletben. Az sem volt világos a történtek után közvetlenül, hogy a tragédiát ki és mikor észlelte elsőként, és hogy volt-e esély az újraélesztésre.

 
Maczik Mihály a kép jobb szélén
Fotó: Réz Márton

A történtek után néhány nappal kerestük meg a Békés megyei központi kórház főigazgató főorvosát, Becsei Lászlót. Akkor azt válaszolta portálunk kérdésére, hogy „a sajnálatos esemény kapcsán, intézményi szabályaik szerint, belső vizsgálatot indítottak, amely folyamatban van”. Másfél hónap után a napokban afelől érdeklődünk a kórházvezetőnél, lezárult-e a tragédia körülményeinek vizsgálata, s az milyen megállapításokra jutott. Becsei azt írta a Narancs.hu-nak: „a néhai Maczik Mihály halálával kapcsolatosan elrendelt belső vizsgálat tárgyában tájékoztatom, hogy

intézményünk a belső vizsgálatot lefolytatta, a vizsgálat szakmai szabályszegést nem állapított meg. Az esettel kapcsolatban a család felhatalmazásának hiányában bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni.”

(Címlapképünkön: a Nemes Tihamér Technikum épülete. Fotó: Réz Márton)

Ha úgy érzi, Ön vagy a környezetében más krízishelyzetben van, segítségre szorul, hívja az ingyenes 116-123 felnött lelkisegély számot! A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány gyerek és ifjúsági lelkisegély száma: 116-111.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk