Cenzúrázták a mátészalkai lapban az ellenzéki képviselők megszólalását

Kis-Magyarország

A 2019-es önkormányzati választás óta először kaptak (volna) lehetőséget a mátészalkai ellenzéki képviselők, hogy megszólaljanak a közpénzből megjelenő helyi lapban. Ám egyikük nyilatkozata kimaradt, másikuk legfontosabb mondatát, egyeztetés nélkül, kihúzták. Dolgozott a fideszes propagandagépezet és nem győzött a sajtószabadság.

„Nem sikerült a beruházások folyamatában a képviselő-testület szerepét érdemivé tenni, de törekszünk arra, hogy ez megvalósuljon – írásos nyilatkozatomnak ez az egyébként legfontosabb mondata, minden egyeztetés nélkül, kimaradt a Mátészalka című újság legutóbbi számából.” Ezt Vékony Miklós, a helyi ellenzéki frakció vezetője mondta a Narancs.hu-nak. Hozzátette, mindezt azok után vette észre, hogy képviselőtársa, Sarka Attila elmondta neki, az ő nyilatkozata teljes egészében kimaradt a lapból. Vékony megdöbbentőnek tartja a történteket.

Az ügy előzménye, hogy a lap szerkesztője, Cseppentő Ágnes arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy a havonta megjelenő újság januári számában értékeljék az elmúlt esztendőt, s szóljanak idei terveikről. A terjedelmet is tisztázták. Vékony tartotta magát ehhez, míg Sarka először hosszabban írt, de utóbb sikerült a megadott terjedelmet tartania.

A civilben ügyvédként dolgozó Vékony Miklós (Mátészalkáért TESZ) érdeklődésünkre elmondta, kérdés sem volt, hogy élnek a felkínált lehetőséggel, hiszen 2019-es megválasztásuk óta az önkormányzati kiadásban, közpénzből működő lap még egyszer sem kérdezte meg őket. Az ellenzéki frakcióvezető hozzáfűzte,

„a lap, sok más ilyen kiadványhoz hasonlóan fideszes önfényezésről szól, és akkor próbáltam nagyon finoman fogalmazni.”

Elveket és értékeket sért

A 2019-es önkormányzati választáson győzött a Fidesz-KDNP Mátészalkán. A 12 fős testületbe 8 fideszes jutott be, míg az ellenzéknek 4 hely jutott. A helyzet ennél mégis érdekesebb és izgalmasabb volt, mert két egyéni körzetben nagyon kis különbséggel győzött csak a kormánypárti jelölt. 

„A cenzúrázás tényével szomorúan szembesültem, azt minősítenünk sem szükséges, hiszen minden olyan alapvető elvet és értéket sért, aminek az elérését, megvalósítását kitűztük, és amit törvényeink is védenek. A tőlem kicenzúrázott mondat tényszerűen helytálló, és ez volt a legfontosabb üzenete a mondandómnak. A beruházások kérdésében döntési jogkörrel a képviselő-testület rendelkezik. Jogköre ki kell, hogy terjedjen a beruházások figyelemmel kísérésére, azok pénzügyi és műszaki felülvizsgálatára, ellenőrzésére” – rögzítette Facebook-bejegyzésében Vékony Miklós. 

Meglátása szerint a testület jogkörét nem tudja megfelelően gyakorolni, ezért volt sérelmes a törölt megállapítás.

Jelezte, nem a tények elhallgattatásával, hanem a problémák megvitatásával lehetne előrébb jutni. Kérdés szerinte, hogy a Fidesz képviselőcsoportja meddig asszisztál a beruházások ilyen formában történő lebonyolításához.

Valójában kié a lap?

Sarka Attila (Mátészalkáért TESZ) teljes egészében kimaradt nyilatkozatában a képviselő-testületi üléseket a fideszes  polgármester, Hanusi Péter one man show-jának nevezte. Szerinte hiába kezdeményezték a lakosság és képviselők bevonását a belvárosi piac koncepciójának kialakításába, a Fidesz ezt elutasította. De bírálta a megvalósult beruházások színvonalát és a közbeszerzések gyakorlatát is. Egyben annak a reményének adott hangot, hogy ne szavazógépnek tekintsék, egyúttal vonják be a beruházások előkészítésébe. Ám ezek a mondatok és ez a vélemény már nem fért bele a Fidesz irányítása alatt működő mátészalkai önkormányzati lapba.

Az ügyben levelet írtunk Úsz Illés főszerkesztőnek és Cseppentő Ágnes szerkesztőnek. Azt kérdeztük, rendben lévőnek tartják-e a történteket. Felvetettük, nem kellene-e egyeztetni az érintettel, ha mondandójából kihúznak valamit. Megkérdeztük, miért nem közölték Sarka Attila véleményét. Az iránt is érdeklődtünk, megfelel-e a valóságnak: noha a lap közpénzből jelenik meg, az ellenzéki képviselők nem jutnak szóhoz. Ha ez igaz, miért van így? Végül azt firtattuk, valójában kié az önkormányzat kiadásában közpénzből megjelenő lap, s a lap szerkesztői kit és mit képviselnek.

E kérdéseket napokkal cikkünk megjelenése előtt elküldtük, de mindezidáig nem érkezett válasz. Ha megtörténik, közölni fogjuk.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.