Fulladásos halál az idősotthonban: lezárták a nyomozást, pedig maradtak kérdőjelek

Kis-Magyarország

Nem világos, miből és hogyan állapította meg a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a Kötegyáni Idősek Otthonában történt őszi rendkívüli haláleset nyomán, hogy nem történt bűncselekmény. A rendőrségnek egy szava sincs arra, hogy az ügyben az intézmény és fenntartója nem tett bejelentést és nem rendelt el vizsgálatot.

A Narancs.hu és más médiumok is beszámoltak tavaly ősszel arról, hogy tragikus haláleset történt a Kötegyáni Idősek Otthonában. Egy 73 éves asszony lángost evett, félrenyelt és megfulladt. Azt viszont csak lapunk firtatta, hogy miért nem volt vizsgálat az ügyben, illetve hogyan állíthatta az intézmény vezetője és a fenntartó kötegyáni önkormányzat nevében Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester (Fidesz-KDNP): minden a szakma szabályai szerint történt. Az elhunyt idős asszony nyugtatókon élt, és korábban is előfordult már, hogy félrenyelt.

A parlamentig jutott az ügy

„A rendkívüli halállal kapcsolatos hatósági eljárás lefolytatására az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv jogosult. A halál rendkívüli jellegére utaló körülmény esetén rendkívüli halállal kapcsolatos hatósági eljárást hivatalból le kell folytatni. (…) Annak feltárása, hogy a rendkívüli haláleset során az intézményben foglalkoztatott személyek az elvárható gondossággal végezték-e a munkakörükbe tartozó feladataikat, a hatósági eljárás feladata. A hatósági eljárástól függetlenül belső vizsgálat elrendelésére a fenntartó és az intézményvezető rendelkezik jogosultsággal, azonban az nem befolyásolja a hatósági vizsgálat eredményét” – ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszolta Gurmai Zita országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére. Az MSZP politikusa cikkeink nyomán fordult a tárcához az eset felől érdeklődve. Rétvári Bence válaszában egyértelművé tette, ilyen esetekben a rendőrség bevonására éppúgy szükség van, mint szakmai vizsgálat lefolytatására, hogy mindenki számára megnyugtatóan tisztázni tudják, mi történt, s terhel-e ebben bárkit felelősség vagy sem.

Erről szóló cikkünk 2020. november 2-án este jelent meg, s talán ettől sem függetlenül november 4-én az ügyben nyomozást rendelt el a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt indult a rendőrségi eljárás. Az eljárásnak a keretében vizsgálja a rendőrség a büntetőjogi felelősség kérdését – tette akkor egyértelművé a helyzetet a rendőrség.

Nemrégiben érdeklődésünkre azt válaszolta a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy

a tavaly november elején megkezdett nyomozást még 2020. december 11-én befejezték, és bűncselekményt nem állapítottak meg.

Kérdésünkre azt válaszolták, a haláleset 2020. szeptember 25-én történt, a nyomozást a sajtóban megjelent beszámolók nyomán indították meg. 

Ha nem ír a sajtó az esetről…

A nyomozók pedig, derül ki a sajtótudósítások megjelenésének dátumából, nem kapkodták el a dolgot. Az ügyről szóló első beszámoló tavaly október 3-án jelent meg a Blikkben, majd még ugyanezen a napon este a TV2 Tények című műsora is beszámolt a fejleményekről. A szombati napon sugárzott híradóban Hajdu-Szűcs Mária Kornélia kötegyáni polgármester nyilatkozott. Többek között azt mondta, az eset pénteken történt. Ezt a tudósításból csak úgy lehetett érteni, hogy az előző nap, október 2-án. De mint a rendőrségi nyomozásból megtudtuk, ehhez képest egy héttel korábban, így az első híradások előtt nyolc nappal, szeptember 25-én történt a tragikus eset. (Az ügyben hiába kerestük többször is Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét.) A vizsgálat elmaradásáról szóló cikkünk október 9-én jelent meg a Narancs.hu-n.

A haláleset után közel másfél, míg az első sajtóbeszámolókhoz képest több mint egy hónapra volt szüksége a rendőrségnek a nyomozás elindítására. 

Továbbá: ha sajtó nem ad hírt a kötegyáni tragédiáról, akkor a rendőrség közlése szerint a nyomozóhatóság sem szerez minderről tudomást. Ezt követően újabb kérdésekkel fordultunk a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysághoz. Arról érdeklődtünk, hogy az elmaradt belső intézményi vizsgálat és hatósági vizsgálat hiányában, a halál bekövetkezte után hónapokkal, boncolás nélkül és úgy, hogy az elhunytat már régen eltemették, hogyan állapították meg pontosan, hogy nem történt bűncselekmény.

Kérdések, érdemi válasz nélkül

Azt is firtattuk, milyen következménye lesz annak, hogy a rendkívüli haláleset kapcsán az illetékesek elmulasztottak eleget tenni bejelentési kötelezettségüknek. Nem tette ezt meg sem az intézmény orvosa, sem az intézményigazgató, sem az intézmény fenntartó polgármester sem. Erre azt a választ kaptunk, hogy a rendőrség mindenben a büntetőeljárásról szóló 2017-es törvények szerint járt el.

Az ügyben nem érezte illetékesnek magát a Békés Megyei Főügyészség sem. Mint megkeresésünkre válaszolva fogalmaztak: „kérdései (…) olyan büntetőügyet érintenek, amelyet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság felderítési szakban megszüntetett, ezért a tájékoztatás megadására is a nyomozó hatóság jogosult.” Ugyanakkor az ügyészség a büntetőeljárásról szóló törvényben sok más rendelkezés mellett, „ (…) meghatározott feltételek szerint, nyomozást végeztet és nyomoz; ha a nyomozó hatóság önállóan végez nyomozást vagy egyes nyomozási cselekményeket, az ügyészség felügyel arra, hogy azt a törvény rendelkezéseit megtartva végezzék…(…).”

(Címlapképünkön: a Kötegyáni Idősek Otthona)

 

Figyelmébe ajánljuk