Cipőre gyűjtenek a siófoki mentősöknek

Kis-Magyarország

Civilek igyekeznek összedobni annyi pénzt, hogy minden siófoki kivonuló mentős lábára jusson legalább egy pár munkavédelmi cipő. Az Országos Mentőszolgálat által biztosított évi 7000 forint cipőpénzből ugyanis mai árakon majd' öt évig kellene spórolni megfelelő, strapabíró lábbelire.

„A Siófoki Mentők most a ti segítségeteket kérik!! Céljuk, hogy minden szolgálatot teljesítő mentő lábára jusson egy új munkavédelmi cipő! Tehát az álmuk 37 pár cipő, amiben szolgálatteljesítés közben kényelmesen tudnak mozogni” – ez a felhívás jelent meg egy siófoki Facebook-oldalon még február első felében. Mint lapunk megtudta, a gyűjtés közvetlen kiváltó oka az volt, hogy egy balesethez kivonuló mentőcsapat tagja kiömlött benzinre lépett, mert csak úgy tudta kiemelni a sérültet. Következésképpen a benzin eléggé elbánt a rajta lévő olcsó kínai cipő gumitalpával, így a mentősnek az a mentés egy pár cipőjébe került. 

Siófokon elég népszerű a mentős közösség, gyakran előfordul, hogy civilek ételt, italt visznek a mentőállomáson dolgozóknak. A cipőre gyűjtés azonban megmozgatta az egész várost. Az alapítvány támogatói jegyeket bocsátott ki és jótékonysági bált szervezett március közepére, a jegyeket magánvállalkozók árulják üzleteikben (jelenleg, tehát a bál megrendezése után is). Egy ilyen elosztóhelyen érdeklődtünk, hogy fogynak. Azt a választ kaptuk, hogy viszonylag jól. Az emberek ledöbbentek, hogy a mentős szakápolóknak gyakorlatilag koldulniuk kell a munkacipőért, amit egy frissen munkába állt építőipari segédmunkás alapból ingyen kap a munkaadójától. A siófoki állománynak harminchét strapabíró cipőre lenne szüksége összesen 1,2 millió forint értékben, vagyis 32 400 forint egy pár.

Megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a ruha- és cipőnormákról. Győrfi Pál kommunikációs és PR-vezető válaszolt: „A mentődolgozók ruházata munkaruhának minősül, ellátásukról részletes belső szabályzat rendelkezik. Kiemelten fontos szempontként kezeljük bajtársaink munkavégzés közbeni komfortját, ezért a tervezés során (anyag, szabás, varrás, zsebek lehelyezése stb.) igényeiket, véleményüket hangsúlyosan figyelembe vesszük. A munkaruhára vonatkozó műszaki specifikáció a mentőmunka különleges jellegzetességeit is figyelembe veszi, hiszen egy fűtött lakásban végzett betegellátást akár egy utcai újraélesztés is követhet. A gyakorlati szükségletekhez való igazodás példája a ma már a munkaruha részét képező térdvédő protector rendszeresítése, ami egy elhúzódó újraélesztésnél a beteg mellett térdelve komoly segítséget jelent. Munkaruháink magas minőségűek, arculatuk illeszkedik a mentés egyéb arculati elemeihez. A magyarországi szervezett életmentés kezdetétől, illetve az Országos Mentőszolgálat 1948-as megalakulása óta problémát jelentett a szennyeződött ruhadarabok otthoni tisztítása, mára azonban valamennyi mentőállomáson megteremtődtek a gépi mosás feltételei, amit költségvetési lehetőségeink között tisztítószer-vásárlási hozzájárulással is támogatunk.”

Az OMSZ válasza kiterjedt a ruhadarabok kihordási idejeére is. E szerint a mentőápolók két évre kapnak 2 rövid ujjú és 1 hosszú ujjú pólót. Három évre kapnak 3 nadrágot, egy pár térdvédőt, egy pár levehető zsebet, egy derékövet. Négy évre kapnak egy vékony dzsekit. Hat évre kapnak egy kabátot. Hozzátették, hogy amennyiben a munkaruha még kihordási idő alatt szolgálatteljesítés közben tönkremegy, természetesen cserélik. Az OMSZ a saját költségvetési forrásaiból kigazdálkodva valóban nettó 7000 forint összeget utal cipővásárlás támogatására, valamint nettó 6000 forintot tisztítószer-vásárlásra.

További kérdéseinkre, hogy elégségesnek tartják-e a kivonuló mentőápolók ruhapénzét és munkaruha-ellátottságát, valamint érkeztek-e panaszok az állománytól ezzel kapcsolatban és ha igen, milyen intézkedések születtek, az alábbi választ kaptuk: „Minden lehetőséget megragadunk bajtársaink anyagi és erkölcsi megbecsülésének fejlesztéséért, járandóságaik, juttatásaik bővítéséért. A jelenlegi munkaruha kapcsán az utóbbi időben panasz, kifogás nem érkezett, tapasztalataink szerint bajtársaink minden korábbi ruhavariációhoz képest elégedettebbek a jelenleg használtakkal.”

Az elégedettségnek némiképp ellentmond a siófoki gyűjtés. Egy mentőápoló február 6-i levelében Siófok önkormányzatától, Lengyel Róbert polgármestertől is kért támogatást a munkacipők beszerzésére, az előterjesztésben 500 000 forint szerepel. A kérelmet Boda Zsuzsanna jegyző ellenjegyezte, mint törvényességi szempontból megfelelő kérelmet, be is került a márciusi előterjesztések közé, majd alaki kifogások miatt visszadobta a kérelmezőnek.

Arról, hogy összejött-e a cipőpénz a bál bevételéből és a támogatói jegyekből, a felhívást közzé tevők későbbre ígértek tájékoztatást.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?