Debreceni akkugyár: a jogszabályok és egy ígéret betartását kérik számon a mikepércsi anyák

Kis-Magyarország

Betartotta-e Debrecen vezetése a környezetvédelmi jogszabályokat az elmúlt tíz évben? Ezt firtatja a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület a debreceni önkormányzatnak benyújtott közérdekű adatigénylésében. Az egyesület ezzel a lépéssel válaszolt a város polgármesterének, aki szerintük adós maradt a mikepércsiek tájékoztatásával.

Még a télen ígérte meg Papp László, Debrecen fideszes polgármestere, hogy lakossági fórumon tájékoztatja majd a mikepércsieket a CATL akkumulátorgyárral kapcsolatos kérdésekről, de ez azóta sem történt meg. Mivel a Debrecen Déli Ipari Parkjába, 221 hektárnyi területre tervezett kínai gyárhoz Mikepércs esik a legközelebb, alig két kilométerre, az akkugyár várható vagy esetleges környezeti hatásai leginkább a kis települést érinthetik.

Ezért a Mikepércsi Anyák a Környezetért (MIAKÖ) Egyesület elnöksége április 27-én levélben invitálta Debrecen polgármesterét társadalmi egyeztetésre az ipari parkba telepítendő akkumulátorgyárak (azóta újabbat is terveznek) ügyében. 

A civilek közösségi oldalukon emlékeztetnek rá: a január 9-ei debreceni közmeghallgatáson

Tímár Zoltán mikepércsi polgármester (Fidesz) felkérésére Papp László úgy nyilatkozott, nincs akadálya annak, hogy a mikepércsieket külön is tájékoztassa a debreceni döntésekről. 

Mint arról lapunk is beszámolt, a kínai CATL cég Debrecenbe tervezett akkumulátorgyára ellen több helyi civilszervezet is tiltakozik, de a közmeghallgatásokon a lakossági ellenállás is a kezdetektől érezhető. Ennek is betudható, hogy egy április 27-én megjelent kormányrendelet lehetőséget ad a hatóságnak, hogy a kötelező közmeghallgatások a jövőben az érintettek személyes megjelenése nélkül is megtarthatók legyenek. Elég lesz annyi, hogy az eljáró hatóság a honlapján közzéteszi azon információkat, amelyek az érintettek közmeghallgatásban való részvétele szempontjából lényegesek, majd a megadott határidőn belül észrevételeket és kérdéseket lehet föltenni. Ezután a hatóság a tájékoztatását közzéteszi a honlapján.

Amiatt, hogy menet közben így beszűkültek az információáramlás lehetőségei, különösen fontos lett volna a mikepércsieknek, hogy a debreceni polgármester – mindezek ellenére – tartsa a szavát és elfogadja a MIAKÖ mostani invitálását egy lakossági fórumra.

Ehelyett Papp László május 8-ai válaszlevelében a Tímár Zoltánnal, Mikepércs polgármesterével történő egyeztetésre hívta meg az egyesület képviselőit – ráadásul Debrecenbe.

Mélységesen csalódottak vagyunk

– fogalmaztak a civilek, majd május 12-én Fónainé Pásztor Enikő, a MIAKÖ Egyesület elnöke válaszlevelet írt Papp Lászlónak. Ebben jelzi, hogy a meghívást nem tudják elfogadni, mert – a polgármester ígérete szerint – arra számítottak, hogy a mikepércsi embereket tájékoztatja a fejük felett meghozott debreceni döntésekről. "Tisztelettel megjegyezzük, hogy mint írja, a város közvéleményének tájékoztatása kiemelt fontosságú az ön számára, ezért szeretnénk, hogy ez a fontosság Mikepércs lakossága felé is mutatkozzon meg."

Azt is megírták Papp Lászlónak, hogy úgy látják, a debreceni önkormányzat által indított online tájékoztatás az EDC Nonprofit Kft. által működtetett debreceniakkugyar.hu honlapon egyoldalú, ezért azt nem tartják elegendőnek és elfogadhatónak.  Kifogásolják például, hogy "a Magyarországon már működő gyárak és a CATL Kínában működő gyárai, valamint azok környezeti és társadalmi hatásai, a működés tapasztalatai nem jelennek meg a honlapon".

A MIAKÖ, fogalmaz az elnök, "nem külön egyeztetést, hanem az ígéret szerinti korrekt tájékoztatást várja el. (...) Amennyiben ennek nem kíván eleget tenni és Mikepércs lakossága előtt nem kíván megjelenni, úgy értékeljük, hogy a mikepércsi családok egészsége, egészséges környezete, biztonsága továbbra sem fontos Debrecen polgármesterének. Az elutasítás ellenére továbbra is úgy gondoljuk, hogy Önnek a mikepércsi családokkal kellene egyeztetnie", írja a MIAKÖ elnöke.

Ezért meghívásukat fenntartják, és ha a polgármester igent mondana, az általa meghatározott időpontban megszervezné az egyesület a fórumot.

Lehetőséget biztosítunk arra, hogy meggyőzze és biztosítsa a mikepércsieket arról, hogy a környezetünk biztonságos, élhető és egészséges marad."

Ugyan a közmeghallgatás lehetőségét nyitva hagyták, egy nappal korábban, május 11-én a MIAKÖ környezetvédelmi témájú közérdekű adatigényléseket adott be a debreceni polgármesteri hivatalhoz. Mint írják, "egyesületünk véleménye szerint az átláthatóság biztosítása a környezeti információk tekintetében kiemelt önkormányzati feladat. A nyilvánosság biztosítása e tárgykörben nemzetközi egyezmények által – különösen az Aarhusi Egyezményben – meghatározott kötelezettség. Közadatkérésünkkel azt a célt kívánjuk szolgálni, hogy a jövő generációit meghatározó gazdasági lépések környezeti hatásait az érintettek mihamarabb, korlátozások nélkül ismerhessék meg."

„Onnan lehet tudni, mennyire káros az a fajta akkumulátor típus, aminek a gyártását idehoznák (lítium-nikkel-mangán-kobald-oxid - a szerk.), hogy már Kína sem akar többet telepíteni belőle odahaza, pedig aztán Kína híres a környezetszennyezéséről”, vélekedik a 17 éves Máté, aki aktív támogatója a MIAKÖ-nek. Szerinte korosztályának csak kis részét foglalkoztatja az akkugyár ügye, de a barátaival ők sokat beszélgetnek róla. „Sajnos nekünk, tizenéveseknek még nincs politikai erőnk és nem is vesznek minket komolyan a döntéshozók. Ezt a pedagógustüntetések is megmutatták” – fogalmaz Máté, a "jövő generációjának" egyik képviselője.

 
Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület alelnöke az épülő CATL gyár földmunkáit mutatja
Fotó: A szerző felvétele

Hogy pontosan milyen adatokat szeretne megtudni a MIAKÖ, azt a debreciner.hu közölte. Eszerint kikérték

  •  a város közgyűlése által elfogadott, jelenleg hatályos települési környezetvédelmi programot és az ennek elkészítését megalapozó dokumentumokat, valamint az ezt megelőző időszakra vonatkozó programot;
  • azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy az önkormányzat a környezet védelmében – a törvényi előírásoknak megfelelően – együttműködik, és az elmúlt öt évben is együttműködött a környezetvédelmi hatóságokkal, valamint más önkormányzatokkal és egyesületekkel.
  • Kérelmezték az elmúlt öt év dokumentumait is, amelyek elemzik és értékelik a környezet állapotát, továbbá tíz évre visszamenően a lakossági tájékoztatókkal kapcsolatos dokumentumokat.
  • A civilek megismernék az elmúlt öt év azon dokumentumait, amelyekben az önkormányzat a fejlesztési feladatok során „érvényesítette a környezetvédelmi követelményeket, elősegítette a környezeti állapot javítását”.
  • Tíz évre visszamenően kérték azokat a hivatalos anyagokat, amelyek bizonyítják, hogy a debreceni önkormányzat a jogszabályi követelményeknek eleget téve elküldte a szomszédos önkormányzatoknak, különösen Mikepércs önkormányzatának a környezetvédelmi programját, a környezet állapotát érintő elképzelések tervét, valamint a környezetvédelmi tárgyú rendeletek és határozatok tervét
  • Ugyancsak tíz évre visszamenőleg kérték ki azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy a debreceni önkormányzat ugyanezeket az anyagokat véleményezésre elküldte az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerveknek. Végül kikérték ezeknek a szerveknek a válaszait is.

A MIAKÖ minden egyes adatkérést az adott jogszabályi hely megjelölésével nyújtott be. A debreceni városházának az Infotörvény alapján 15 napon belül kell reagálnia. A válaszadást indokolt esetben újabb 15 nappal hosszabbíthatják meg.

A debreceni akkugyárral ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen. Itt jelen írásunk előzményei is megtalálhatók:

(Címlapképünkön: Cívis összefogás – Szőnyi Sándor, Szemán Judit és Szőnyi László, a Vigyázzunk Életet Adó Vizeinkre Egyesület alapítói, valamint Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület alelnöke. Fotó: a szerző felvétele)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk