"Ebben a politikai helyzetben ez megengedhetetlen" - megszólal a Facebook-poszt miatt kirúgott ápoló

  • narancs.hu
  • 2019. december 13.

Kis-Magyarország

Beperli a siófoki kórházat Horváth Mónika. Ő az a nővér, aki a térség fideszes országgyűlési képviselőjének Facebook-posztját kommentálta a saját oldalán, mégpedig olyan módon, ami az azonnali hatályú elbocsátást közlő kórházi illetékesek szerint „ebben a politikai helyzetben megengedhetetlen”.

„Közalkalmazott 2019. november 18. napján az intézmény jó hírnevét hátrányosan érintő megjegyzést tett közzé Facebook-oldalán” – ez áll a siófoki kórház rendkívüli felmentést indokoló határozatában, amit Horváth Mónika a napokban kapott kézhez.

Majd így folytatódik az Inczeffy István főigazgató által aláírt indokolás: „Közalkalmazott magatartásával súlyosan megsértette az egészségügyi dolgozókra vonatkozó etikai szabályokat. Közalkalmazott magatartása a kívülállók részéről a Siófoki Kórház megítélése tekintetében félreértések és negatív értékítélet keletkezésének veszélyével jár. A munkáltató részéről pedig végleges bizalomvesztéssel járt. Fentiek lehetetlenné teszik a közalkalmazotti jogviszony további fenntartását.”

S akkor nézzük az ominózus Facebook-bejegyzést, amit Horváth Mónika a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Witzmann Mihálynak a posztjához írt: „Remélem, nem prosztata bántalmak miatt vág ilyen fájdalmas képet, mert a kórház urológiáján nem biztos, hogy kíméletesen bánnának a valagával, most, hogy bezárásokról szólnak a hírek...”

Miután kirúgták, felkerestük, mi is történt pontosan.

Narancs.hu: Mit mondtak önnek, a képviselő úr alfele, vagy a kórház emlegetése vágta ki annyira a biztosítékot, hogy azonnali hatállyal felmondtak?

Horváth Mónika: Amikor délután közölték velem a közvetlen feletteseim, hogy ki vagyok rúgva, aznap éjjelre mentem volna dolgozni a sürgősségi osztályra, de már nem kellett bemennem… Az ápolási igazgató és a sürgősségis főnővér azt hajtogatta: nagyon kellemetlen az a kórházra nézve, amit írtam. Különösképpen a főigazgató úrra nézve. Azt is hozzátették, így, szó szerint: ebben a politikai helyzetben ez megengedhetetlen…

A kórház megítélése  tét?

A kórház megítélése tét?

Fotó: H. Szabó Sándor felvétele

Narancs.hu: Mit jelent az „ebben a politikai helyzetben”?

Horváth Mónika: Én ezt egyértelműnek látom: önkéntes segítőként részt vettem a fideszes jelöltet legyőző polgármester kampányában. Politikai okokból bocsátottak el. Talán pont ugyanezen a napon mondott föl a siófoki kórház Nagy Gábornak is, aki korábban orvos-igazgatóként dolgozott, de ő is „merészelt” elindulni a választáson képviselőjelöltként a fideszes jelölttel szemben, függetlenként.

Mi több, győzött is a választókerületében. Sőt október 13-a után alpolgármesternek kérte fel a polgármester. Vagy lehetnek ilyen véletlenek? Szerintem nem, hiszen sem Nagy Gábor munkáját, sem az enyémet nem érte korábban soha kifogás. Gyakori, hogy ápolók azért állnak a szőnyeg szélén, mert a betegek, vagy a hozzátartozók panaszt tesznek a bánásmódjuk, a hangnemük miatt – ők még ma is a kórház dolgozói…

Narancs.hu: A képviselő személyesen „utasította” a kórházat, hogy rúgják ki önt ezért a Facebook-bejegyzésért?

Horváth Mónika: Nem gondolom, de az a variáció sem jobb, ha a kórház „megfelelési kényszerből” döntött így. De ha valóban a kórház jó hírnevét sértette a bejegyzésem, és semmilyen politikai szála nincs az eltávolításomnak, akkor miért maradt el a figyelmeztetés, vagy a fegyelmi vizsgálat?

Narancs.hu: Mire gondolt a Facebook-bejegyzésében, amikor arról írt, hogy bezárásokról szólnak a hírek?

Horváth Mónika: Éppen akkor írta meg a Népszava, hogy megszerzett egy javaslatot, miszerint a siófoki kórházban az urológia és a kardiológia megszüntetését mérlegelik. Egyébként azóta sem cáfolta senki ennek a szakmai anyagnak a létezését, az illetékesek csak azt szajkózták, hogy a kormány nem tárgyalt kórház- és osztálybezárásokról…

Narancs.hu: Ha nem vett volna részt a polgármester kampányában, ma is a kórházban dolgozhatna?

Horváth Mónika: Úgy gondolom, igen.

Narancs.hu: Amikor néhány hete a biztonsági őrök rátámadtak a kórházkapu előtt az ATV operatőrére, már ő is az ön ügyében forgatott?

Horváth Mónika: Igen, aznapra hívtak be átvenni a papírjaimat, de végül mégsem adták át, mondván, a főigazgató még beszélni óhajt velem. Ez a beszélgetés azután elmaradt, később meg én nem vettem át a felmondólevelem, mert bár beleírták, hogy mellékelik, mégsem volt benne a Facebook-bejegyzésem. Végül postán küldték ki, már mellékelve a Facebook-beírásomat is, amit egyébként velem azonnal töröltettek.

Narancs.hu: Egykori, kórházban maradt kollégái szóba mernek még állni önnel?

Horváth Mónika: Csak titokban, lájkolni persze nem merik a bejegyzéseimet. Működik a megfélemlítés taktikája 2019 végén, Magyarországon…

Horváth Mónika: Működik a megfélemlítés taktikája

Horváth Mónika: Működik a megfélemlítés taktikája

Fotó: narancs.hu

Narancs.hu: Sokan azért kék szalagot tűztek az eltávolítása után, szolidaritásuk jeleként.

Horváth Mónika: Nagyon jólesett, az október 13-i választáson győztes Becsülettel Siófokért Egyesület egyik képviselőjének kezdeményezésére a novemberi képviselő-testületi ülésen az egyesület képviselői és a polgármester is kék szalaggal jelent meg – a Nagy Gábor alpolgármester iránti szolidaritás jeleként is –, de azóta is sokakat látok a városban kék szalaggal a kabátjuk hajtókáján.

Narancs.hu Egészségügyisként hogyan került a polgármester kampánystábjába?

Horváth Mónika: Kommunikációs végzettségem is van. A kórházban egyébként már a kampány elején közöltem, hogy ilyen társadalmi munkát vállaltam, a szabadidőm terhére.

Narancs.hu: A kórházi munkáját sosem illették kritikával a főnökei?

Horváth Mónika: Sohasem. Korábban tizenkét évig dolgoztam baleseti intenzíven, egy éve tértem haza az egészségügybe külföldről, előbb a siófoki kórház belgyógyászatára kerültem, majd egyre inkább a sürgősségin vállaltam ügyeleteket. Előfordult, hogy egy hónap alatt közel kéthavi munkaórám volt. Súlyos a szakemberhiány az egészségügyben, ezt tapasztalhattam nap, nap után. De sajnos a jelek szerint ma Magyarországon, ma a magyar egészségügyben van, ami még a betegellátásnál is előbbre való.

Narancs.hu: Következik a munkaügyi per?

Horváth Mónika: Igen, mégpedig késlekedés nélkül.

A fideszes képviselő „tanúkkal bizonyítja”

„Nem politikai okokból bocsátotta el a kórház az egyik szakdolgozóját, hanem azért, mert „hivatását és esküjét megcsúfoló módon, az egészségügyben dolgozókhoz méltatlanul viccelődött, hogy mit tennének egy emberrel, ha bekerülne a kórházba” – idézte a Siófoki Kórház közleményét a kormányhű KESMA-sajtóbirodalom Somogy megyei kiadása. Ugyanez a médium citált Witzmann Mihály Facebook-posztjából is, melyben a fideszes képviselő azt írta, szó szerint idézve: „Tanúkkal alátámasztani és bizonyítani is tudom, hogy semmi közöm nincsen a Siófoki Kórházban történt két személy elbocsátásához...”

A Siófoki Kórház korábbi orvos-igazgatója, Siófok alpolgármestere, Nagy Gábor nem kívánt nyilatkozni eltávolításának körülményeiről. A Népszava azt írta: „úgy értesültünk, hogy politikai okokból távolították el a kórházból". Értesüléseinket Nagy sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta.”

Figyelmébe ajánljuk