Kiderült: a Fidesz szegedi "atomfegyvere" legfeljebb füstbomba volt

  • B. T.
  • 2019. december 13.

Kis-Magyarország

Bizonyítékok hiányában másodfokon felmentették a Szeviép volt vezetőit, és ezzel egyidejűleg megszüntették B. S. másod- és P. L. harmadrendű vádlott házi őrizetét. Ez a sztori volt az, amire a Fidesz építette helyben a kampányát, és amivel Botka Lászlót és Ujhelyi István akarták revolverezni.

A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék pénteken délelőtt hozott ítéletében kimondta, hogy nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a három vádlott magatartása megvalósította-e a csődbűntettet. A vádlottak az ítéletet követően három nap gondolkodási időt kértek, hogy eldönthessék, kívánnak-e élni a fellebbezéssel. Az ügyész továbbra is a vádlottak bűnösségének kimondását kérte, és azt, ítéljék őket börtönben letöltendő szabadságvesztésre – írja a szegedi portál.

A Szegedi Törvényszék ítéletében azt mondta ki: nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték, hogy megállapíthassák a három vádlott bűnösségét. A bíróság ítélet úgy fogalmazott, hogy nem lehetett minden kétséget kizáróan megállítani, hogy a vádlottak magatartása okozta-e a Szeviép csődjét.

A Szegedi Törvényszék tanácsa pénteken felmentette a vádlottakat

A Szegedi Törvényszék tanácsa pénteken felmentette a vádlottakat

Fotó: szeged.hu

Nem volt teljes körű nyomozás

Az ítélet indoklása mások mellett kitért arra, hogy sem a vádirat, sem az elsőfokú ítélet nem foglalkozott azzal a ténnyel, mennyiben járult hozzá a Szeviép csődjéhez, hogy a magyar állam 3, míg a román állam egymilliárd forintnak megfelelő összeget nem, vagy késedelmesen fizetett ki az elvégzett munkák után a szegedi cégnek.

Hasonló megállapításra jutott a Szegedi Törvényszék akkor, amikor azt állította: az első fokú ítéletben nem vették figyelembe, hogy 600 millió forintos áfa visszatérítéséhez sem jutott hozzá a Szeviép. A vádlottak védekezése alapvetően arra épült, hogy ezek az okok vezettek elsődlegesen a cég fizetésképtelenségéhez.

A törvényszék ítéletének indokolásakor nyomatékkal elhangzott, hogy nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában mentették fel a vádlottakat másodfokon. Nem utolsó sorban azért, mert a nyomozó hatóság, majd a vádhatóság nem vizsgálta teljes körűen a Szeviép gazdasági és pénzügyi tevékenységét, annak csupán részleteit, megállapításaikat ebből vonták le.

Szabó Bálintnak megint fizetnie kell

Szabó Bálintnak megint fizetnie kell

Fotó: Bod Tamás felvétele

A Szeviép-per első felvonása után sajtótájékoztatót tartó Szabó Bálintnak egy friss ítélet szerint újabb egymillió forintot kell fizetnie, amiét megsértette Botka László jó hírnévhez való jogát. A zavaros előéletű Szabót sokan Lázár János emberének tartják, aki az idei önkormányzati választáson polgármesterjelölt volt Szegeden, de csúnyán leszerepelt.

Politikai szálak

Szeged egykori legnagyobb építőipari cégénél 2009-ben jelentkeztek fizetési problémák, amelyek 2010-ben előbb a csődeljáráshoz, majd a felszámoláshoz vezettek.

A Fidesz viszonylag hamar felkapta az ügyet és beállt a Szabó Bálint mögé, aki viszont kifizetetlen alvállalkozók élére állt.  A kormánypárt szerint a Szeviép milliárdjai az MSZP pártkasszájába folytak, ám ezt bizonyítani nem tudják. De bizonyítottnak látták, hogy az egykori nagy építőipari cég egyik kft.-jének adott félmilliárdos kölcsön szabálytalan volt, s ezért a leánycég ügyvezetője, aki Ujhelyi sofőrjeként is ismert, később, jutalmul, egy önkormányzati cégben kapott vezető beosztást. Mindezt cáfolja, hogy ebben az ügyben 2017 márciusában „Valótlanul állítottuk...” kezdéssel helyreigazítást kellett közzétennie a propagandagépezetbe tartozó Origónak. A Narancsnak adott írásbeli válaszában B. Nagy László fideszes parlamenti képviselő „nyilvánvalónak nevezte a Szeviép és az MSZP, valamint az MSZP-s politikusok kapcsolatát”, de néhány homályos utaláson kívül semmilyen konkrétummal nem szolgált az ügyben.

Ám ez nem zavarta a kormánypárt kampánygépezetének működtetőit. Mind Ujhelyit, mind Botkát folyamatosan belekeverték az ügybe, s az sem zavarta őket, hogy hetekkel, hónapokkal később kénytelenek voltak szinte az összes, a fideszes médiában megjelent cikk után újabb és újabb helyreigazításokat lehozni.

Végül ez a hozzáállás vezetett a magyar sajtótörténet legszürreálisabb esetéhez, amikor végül a helyreigazítást is helyre kellett igazítaniuk:

Ilyen az igényes fideszes média: íme a helyreigazítás helyreigazítása

A Szegedma.hu önkorrekciója több mint szürreális. "Az igényesség és az intellektuális fölény már akkor is az Önöké volt, amikor létszámukban messze elmaradtak a posztkommunista és liberális kollégáiktól" - mint emlékezetes, ezekkel a szavakkal méltatta a közvetlenül vagy közvetve fideszes szolgálatban álló, újságot író dolgozókat a kormánypárt frakcióvezetője.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?