Kiderült: a Fidesz szegedi "atomfegyvere" legfeljebb füstbomba volt

  • B. T.
  • 2019.12.13 12:35

Kis-Magyarország

Bizonyítékok hiányában másodfokon felmentették a Szeviép volt vezetőit, és ezzel egyidejűleg megszüntették B. S. másod- és P. L. harmadrendű vádlott házi őrizetét. Ez a sztori volt az, amire a Fidesz építette helyben a kampányát, és amivel Botka Lászlót és Ujhelyi István akarták revolverezni.

A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék pénteken délelőtt hozott ítéletében kimondta, hogy nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a három vádlott magatartása megvalósította-e a csődbűntettet. A vádlottak az ítéletet követően három nap gondolkodási időt kértek, hogy eldönthessék, kívánnak-e élni a fellebbezéssel. Az ügyész továbbra is a vádlottak bűnösségének kimondását kérte, és azt, ítéljék őket börtönben letöltendő szabadságvesztésre – írja a szegedi portál.

A Szegedi Törvényszék ítéletében azt mondta ki: nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték, hogy megállapíthassák a három vádlott bűnösségét. A bíróság ítélet úgy fogalmazott, hogy nem lehetett minden kétséget kizáróan megállítani, hogy a vádlottak magatartása okozta-e a Szeviép csődjét.

A Szegedi Törvényszék tanácsa pénteken felmentette a vádlottakat

A Szegedi Törvényszék tanácsa pénteken felmentette a vádlottakat

Fotó: szeged.hu

Nem volt teljes körű nyomozás

Az ítélet indoklása mások mellett kitért arra, hogy sem a vádirat, sem az elsőfokú ítélet nem foglalkozott azzal a ténnyel, mennyiben járult hozzá a Szeviép csődjéhez, hogy a magyar állam 3, míg a román állam egymilliárd forintnak megfelelő összeget nem, vagy késedelmesen fizetett ki az elvégzett munkák után a szegedi cégnek.

Hasonló megállapításra jutott a Szegedi Törvényszék akkor, amikor azt állította: az első fokú ítéletben nem vették figyelembe, hogy 600 millió forintos áfa visszatérítéséhez sem jutott hozzá a Szeviép. A vádlottak védekezése alapvetően arra épült, hogy ezek az okok vezettek elsődlegesen a cég fizetésképtelenségéhez.

A törvényszék ítéletének indokolásakor nyomatékkal elhangzott, hogy nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában mentették fel a vádlottakat másodfokon. Nem utolsó sorban azért, mert a nyomozó hatóság, majd a vádhatóság nem vizsgálta teljes körűen a Szeviép gazdasági és pénzügyi tevékenységét, annak csupán részleteit, megállapításaikat ebből vonták le.

Szabó Bálintnak megint fizetnie kell

Szabó Bálintnak megint fizetnie kell

Fotó: Bod Tamás felvétele

A Szeviép-per első felvonása után sajtótájékoztatót tartó Szabó Bálintnak egy friss ítélet szerint újabb egymillió forintot kell fizetnie, amiét megsértette Botka László jó hírnévhez való jogát. A zavaros előéletű Szabót sokan Lázár János emberének tartják, aki az idei önkormányzati választáson polgármesterjelölt volt Szegeden, de csúnyán leszerepelt.

Politikai szálak

Szeged egykori legnagyobb építőipari cégénél 2009-ben jelentkeztek fizetési problémák, amelyek 2010-ben előbb a csődeljáráshoz, majd a felszámoláshoz vezettek.

A Fidesz viszonylag hamar felkapta az ügyet és beállt a Szabó Bálint mögé, aki viszont kifizetetlen alvállalkozók élére állt.  A kormánypárt szerint a Szeviép milliárdjai az MSZP pártkasszájába folytak, ám ezt bizonyítani nem tudják. De bizonyítottnak látták, hogy az egykori nagy építőipari cég egyik kft.-jének adott félmilliárdos kölcsön szabálytalan volt, s ezért a leánycég ügyvezetője, aki Ujhelyi sofőrjeként is ismert, később, jutalmul, egy önkormányzati cégben kapott vezető beosztást. Mindezt cáfolja, hogy ebben az ügyben 2017 márciusában „Valótlanul állítottuk...” kezdéssel helyreigazítást kellett közzétennie a propagandagépezetbe tartozó Origónak. A Narancsnak adott írásbeli válaszában B. Nagy László fideszes parlamenti képviselő „nyilvánvalónak nevezte a Szeviép és az MSZP, valamint az MSZP-s politikusok kapcsolatát”, de néhány homályos utaláson kívül semmilyen konkrétummal nem szolgált az ügyben.

Ám ez nem zavarta a kormánypárt kampánygépezetének működtetőit. Mind Ujhelyit, mind Botkát folyamatosan belekeverték az ügybe, s az sem zavarta őket, hogy hetekkel, hónapokkal később kénytelenek voltak szinte az összes, a fideszes médiában megjelent cikk után újabb és újabb helyreigazításokat lehozni.

Végül ez a hozzáállás vezetett a magyar sajtótörténet legszürreálisabb esetéhez, amikor végül a helyreigazítást is helyre kellett igazítaniuk:

Ilyen az igényes fideszes média: íme a helyreigazítás helyreigazítása

A Szegedma.hu önkorrekciója több mint szürreális. "Az igényesség és az intellektuális fölény már akkor is az Önöké volt, amikor létszámukban messze elmaradtak a posztkommunista és liberális kollégáiktól" - mint emlékezetes, ezekkel a szavakkal méltatta a közvetlenül vagy közvetve fideszes szolgálatban álló, újságot író dolgozókat a kormánypárt frakcióvezetője.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?