Egy gyújtogatás Füzesgyarmaton, egy alapítvány és a Fideszhez vezető politikai szálak - a tűzeset okozóját kérdeztük egy különös ügyről

Kis-Magyarország

Leégett egy raktár a Békés megyei Füzesgyarmaton még az év elején. Az épület az Ösvény Esélynövelő Alapítványé, amelynek sokáig Hegedűs Zsolt volt a vezetője. Kiderült, szándékos gyújtogatás történt, a tettes pedig az egykori ügyvezető, aki a börtönből levelet juttatott el lapunkhoz azt írva, nem cselekedett helyesen, de nagyobb bűncselekményt akart leleplezni. A most bűnügyi felügyelet alatt álló férfit arról kérdeztük, miért gyújtogatással akarta felhívni a figyelmet az alapítványnál folyó visszásságokra, illetve milyen politikai szálai vannak az ügynek.

magyarnarancs.hu: A tettét figyelemfelhívásnak szánta és ez kétségtelenül sikerült. Mi vezetett a gyújtogatásig?

Hegedűs Zsolt: Valóban figyelemfelhívásnak szántam ezt, de nem volt szándékom ekkora tüzet és kárt okozni. A zárt raktártér mellett egy géprongybálát gyújtottam be, annyiban körültekintően, hogy más személy rajtam kívül nem tartózkodott ott, így emberélet nem volt veszélyben. Csak akkora tüzet akartam, hogy kijön a helyi önkéntes tűzoltóság, lespricceli és elalszik. Végül nem így alakult…

Jól ismertem a helyet és meggyújtottam az egyik bálát. Aztán otthagytam a helyszínt, a kocsimhoz mentem, amivel a biztonság kedvéért három házzal feljebb álltam meg. Fel sem tételeztem, hogy ekkora tűz lesz. Tudtam, hogy van kamera, amely felvesz engem, s így gyorsan azonosítanak. Nem titok, fel akartam fedni magam, ugyanis az Ösvény Esélynövelő Alapítvány megalakításának idén van a 25. évfordulója, én pedig 18 éven át vezettem ezt az alapítványt, 2017-ig. Már előtte megromlott a kapcsolatom az alapítóval, Bere Károllyal, aki korábban fideszes színekben alpolgármestere, majd két cikluson keresztül polgármestere volt Füzesgyarmatnak. Nem egyezett a véleményünk arról, hogy milyen irányban menjen az alapítvány. Addig nem volt igazán gond, amíg az alapítóatyja, Makra Péter élt, aki azonban 2016-ban halt meg. Ő tudta ellenőrizni Berét, és addig haladt minden a rendes kerékvágásban. Bere 2014-ben ismételten a város első embere lett, így egyre kevesebb ideje jutott az alapítványi ügyekre. Ettől a munka jól haladt, nőtt az általunk foglalkoztatottak és a telephelyek száma, amit az is bizonyít, hogy ugyanebben az évben, 2014-ben az alapítványunk az „Év vállalkozója” lett, amelynek ekkor kuratóriumi elnöke és ügyvezetője voltam egyszemélyben.

magyarnarancs.hu: Mire akarta felhívni a figyelmet ezzel a végül túl jól „sikerült” gyújtogatással?

HZs: 2017-ben eljöttem az Ösvény Esélynövelő Alapítványtól és a következő évben már máshol dolgoztam, ahol szintén megváltozott munkaképességű embereket alkalmaztak. 2017-ben 3 millió forintért eladtam az 50 százalékos részedésemet a Bere Károllyal addig közösen tulajdonolt cégben, a Rehab Kredit Kft.-ben. Ez a cég a Ösvény mellett dolgozott, mégpedig azért, mert eleinte csak a Rehab Kredit tudott forgóeszközhitelekhez jutni, ami elengedhetetlenül szükséges volt az alapítvány fenntartásához és fejlesztéséhez. Értelmezésem szerint ebből a cégből engem Bere kiszervezett és magánvállalkozást csinált a kft.-ből. Bere Károly veszélyes dolgokba vágott bele. Ezt úgy kell érteni, hogy politikailag is keverte a kártyákat. Nem volt csapatjátékos, a Fideszen belül ezért sem kedvelték őt.

Napokkal a történtek előtt Makra Péterről a Facebookon feljött egy fotó. Ez egy évekkel korábbi átadási ünnepségen készült, amelyen részt vett Szekeres Pál akkori fideszes államtitkár. Ezen a képen Makra már súlyos beteg, mindkét lábát amputálták és tolószékben látni. A felvétel felborzolta az idegeimet, mert előjöttek a régi sérelmek, amelyek a hét évvel ezelőtt történtekre vezethetők vissza. Nem tudtam magamon uralkodni, egyszerűen kikattantam. Ebben szerepet játszhatott a sok gyógyszer is, amit szedek. Ráadásul aznap feltett az Ösvény Esélynövelő Alapítvány egy hirdetést, hogy megváltozott munkaképességű embereket keresnek. Közben tudtam, hogy nincs vagy alig van munka, másrészt Füzesgyarmaton vietnámi munkavállalókat alkalmaztak, akik után pénzt kaptak, de mindez szabálytalan, mert ők nem fogyatékkal élő emberek.

magyarnarancs.hu: Miért alkalmaznak a világ másik végéről érkezett egészséges embereket egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató alapítványnál?

HZs: Ez a legális migráció Magyarországra, amiről nem nagyon illik beszélni. Ez hatalmas üzlet valakiknek.

magyarnarancs.hu: Ez gazdasági vagy politikai körökhöz kapcsolódik?

HZs: Mindkettőhöz. Nem árulok el nagy titkot, a kormánypártról van szó és nagyon magas minisztériumi szintig terjed ez a hálózat.

magyarnarancs.hu: Ha jól értem, ez érinti az ön által korábban vezetett alapítványt, de ezen messze túlmutat, és egy országos kiterjedésű hálózatról van szó?

HZs: Így van. Más megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek is jelezték ezt a nyomást, azaz hogy egészséges, nagyon messziről érkezett munkavállalókat is alkalmazniuk kell.

magyarnarancs.hu: Az Ösvény Esélynövelő Alapítványnak hány telephelye van, hány főt foglalkoztat?

HZs: Döntően Békés megyében mintegy húsz telephelyen 600 munkavállalót foglalkoztat, amelyet egy hozzá szorosan kötődő cég 70 munkavállalója egészít még ki. De visszatérve a gyújtogatás okaira: aznap, február 7-én tudtam meg, hogy elmaradt az alapítványnál a bérkifizetés. Nekem ez volt az utolsó csepp a pohárban.

magyarnarancs.hu: Ön pszichiátriai betegnek tekinthető, van erről orvosi szakvélemény?

HZs: Beteg vagyok, amit a szakvélemény is egyértelműsit. A dolog 2016-2017-ben kezdődött, ezt követően távoztam az Ösvény Esélynövelő Alapítvány vezetői posztjáról. Akkor volt egy NAV-vizsgálat, ami kimutatott egy hibát, ezt azonban a Fidesz, amennyire tudta, elsikálta. Közben belülről rám kenték az egész ügyet és egyszemélyi felelőssé tettek, holott ez nem volt igaz. A feltárt hiba tényleg korrekciót igényelt, ám megítélésem szerint nem volt súlyos. Nekem akkor volt akkor egy 175 főt foglalkoztató varrodám, a Lazarus Kft., ahol 75 egészséges és 100 megváltozott munkaképességű ember dolgozott. A vállalkozáshoz befutott egy nagyobb munka, s a kettős terhelés miatt megromlott az egészségi állapotom. Szakmai, pénzügyi és adótanácsadókkal dolgoztam, akik vitték az alapítványt és a kft.-t is. Ennek ellenére becsúszott a hiba, amibe belebetegedtem.

magyarnarancs.hu: A történtek miatt felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Vannak olyan vélemények, hogyha nem fideszes, akkor súlyosabb büntetést szabtak volna ki. Mi igaz ebből?

HZs: A Lazarus Kft.-nél elkövetett csődbűntett miatt mondtak ki bűnösnek. Így ennek nyomán lettem lepattintva. Ezek után nyomásra le kellett mondanom az Ösvény Esélynövelő Alapítvány kuratóriumi elnökségéről és az ügyvezetésről is. Ehhez Bere Károly azért ragaszkodott, mert félt, hogy ez magával ránthatja a közösen tulajdonolt Rehab Kredit Kft.-t is. Ekkor kért meg, de pontosabb, hogy kötelezett arra, adjam el neki az itteni tulajdonrészemet.

magyarnarancs.hu: Mégis miért úgy akarta felhívni a figyelmet a vélelmezett visszásságokra, hogy felgyújtott egy jókora ingatlant?

HZs: Nem tudom. Jött egy villanás, hogy megnézem, mi van a telepen, tudtam, hogy építkeznek, ezért szétnézek. Otthonról  vittem két rongyot is, amit egy kék szatyorba tettem és magammal vittem, amikor kocsival odamentem. A szatyorral a kezemben mentem be a telephelyre. Gyufa is volt nálam, meggyújtottam a két rongyot és a bála tetejére tettem. Ez helytelen cselekedet volt, ennek nem szabadott volna megtörténnie. Amikor utólag láttam, hogy mekkora tüzet okoztam, akkor otthon pánikrohamot kaptam. Alig kaptam levegőt. Hideg vízzel lezuhanyoztam és mondtam a páromnak, feküdjünk le. Nem sokkal később láttam a villogó fényeket, jött értem a rendőrség. A gyújtogatás óta egy óra sem telt el. Próbáltam lenyugodni, de nem tudtam, remegtem. A járőrök biztosra mentek, volt szemtanú és volt kamerafelvétel is, egyértelmű volt, én vagyok a tettes. Nem gondoltam, hogy ekkora tűz lesz. A jegyzőkönyv szerint 18 tűzoltókocsi jött a helyszínre és 60 tűzoltó dolgozott, hogy megfékezze a lángokat. Akkor azon imádkoztam, egyikőjüknek se legyen semmi baja. Attól féltem, ha valakinek komolya baja esik, akkor engem életfogytiglani szabadságvesztésre ítélnek.

magyarnarancs.hu: A kiérkező rendőrök közölték a gyanút, őrizetbe vették és a bíróság három napon belül döntött az előzetes letartóztatásba helyezésről, amelyből most, hat hónap után szabadult.

HZs: A járőröknek azonnal beismertem a tettem. Azt is tudtam, ha nem ismerem el, az súlyosító körülmény. Azért csináltam ezt, mert nagyon elkeseredtem, hogy a látható és nyilvánvaló anomáliák, szabálytalanságok ellenére, ami jellemezte az alapítvány munkáját, nem tesz senkit semmit.

 
Hegedűs Zsolt
Fotó: A szerző felvétele
 

magyarnarancs.hu: Ezek „csak” anomáliák vagy felvetik a bűncselekmény gyanúját?

HZs: Felvetik. És hangsúlyozom, nem tesz senki semmit, mert fideszesek vannak mögötte.

magyarnarancs.hu: Az előzetes letartóztatása alatti fél évben két szokatlan dolog történt. Az egyik egy szimbolikus gesztus volt, amikor az ügyvédjét megkérte, hogy vigye el a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjéhez, Kovács Józsefhez a párttagkönyvét és tegye le az asztalára, jelezve, kilép és szakít a Fidesszel. Az adott helyzetben ez miért volt ilyen fontos?

HZs: Egyrészt nem akartam megvárni, míg Füzesgyarmaton kizárnak. Másrészt korábban rendszeresen bejártam a Fidesz gyulai választókerületi irodájába, itt akartam pontot tenni a párttagságom végére. Kovács József országgyűlési képviselővel jó viszonyban voltam, és segítséget vártam volna tőle. De most sem kaptam semmit, ahogy 2017-ben sem. Ahogy említettem, akkor már láttam, nagyon rossz irányba halad az alapítvány, erről írtam is neki egy levelet. Ebben azt kértem, hogy az Ösvény Alapítványt vegye át az állam. De sem akkor, sem most nem kaptam tőle választ.

magyarnarancs.hu: Mit kell azon érteni, hogy rossz irányba megy az alapítvány?

HZs: Nem éri el a kitűzött célt, nem azt csinálja, amire létrejött. A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására kapott pénzt nem a működtetésre és a foglakoztatás bővítésére fordítja.

magyarnarancs.hu: Ehelyett?

HZs: Mutyiznak. Állandóan.

magyarnarancs.hu: Ezt tudja bizonyítani?

HZs: Majd fogom.

magyarnarancs.hu: Mi a mutyi itt?

HZs: Leköltségelik a foglalkoztatást, létrehoznak stróman kft.-ket és mindezt lepapírozzák, mintha minden rendben lenne. Közben nem kis részben magánzsebekbe vándorol a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására átutalt állami normatíva.

magyarnarancs.hu: Kiépült, országos rendszert kell ez alatt érteni? Ha jól értem, mindezzel felsőbb szinteken tisztában vannak, de nem tesznek semmit. Mindezt politikailag fedezik és jó néhányan haszonélvezői ennek? Ez is a felháborodásának az oka?

HZs: Alapvetően ez. Hosszú évekkel ezelőtt ebben az ügyben az Európai Unióhoz fordultunk, de utóbb elhallgattattak minket. 2017-es leváltásomban szerepet játszott, hogy az EU-nál emiatt feljelentettem az államot. Egy feljelentő klaszterben voltam ekkor benne. Ezt követően egyenként meszeltek el bennünket.

magyarnarancs.hu: Az alapítványnak voltak éves beszámolói. Abból mennyire lehet kiolvasni, hogy itt valami nagyon nincs rendben?

HZs: A 2023-as beszámolót még nem tudtuk letölteni. Az utóbbi években valójában nem működött a felügyelőbizottság és állandó könyvvizsgáló sem volt, ami szabálytalan. Csak adott esetben, egy-egy projektet ellenőrzött a könyvvizsgáló. De mondhatom, sokan ebből a saját vagyonukat gyarapították. Az Ösvény Alapítvány vesz mindent, de a beszerzett anyagokkal vagy árukkal néhányan a magántulajdonukat gyarapították. Van egy pályázat, amelyre az Ösvény Esélynövelő Alapítvány a Rehab-Kredit Kft.-vel együttesen majdnem 70 millió forintot nyert. Az épületet elvileg átadták, de nem működik, mert nem fejezték be. A telket utóbb megfelezték és átíratták a cég nevére. S erre azt mondják, hogy törvényes. A minisztérium hivatalosan átadta, ám nem folyik ott semmilyen munka. Az épület be sincs pucolva, a villanyt sem vezették be. Ez egy a sok példa közül.

magyarnarancs.hu: A másik érdekes eset, ami az előzetes letartóztatása alatt történt, hogy egyszer csak megjelent a gyulai börtönben egy alezredes, akivel jó másfél órát beszélt. Közben ez a tiszt jegyzetelt, többször visszakérdezett. Mindezt az ügyvédje némiképp hitetlenkedve mesélte, miután éppen soros látogatása után felhívott. Feljegyzés, jegyzőkönyv nem készült a találkozón elhangzottakról. Jogi képviselője arra a következtetésre jutott, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálattól érkezhetett az alezredes. Ezek szerint ott is nagyon kíváncsiak voltak a történtekre, s ezek hátterére. Ugyanakkor érdekes, hogy az ügy rendőrségi előadója sem tudott előzetesen erről a látogatásról

HZs: Ez így történt. Sok mindenről beszélgettem az alezredessel, de erről egyelőre nem akarok semmit mondani.

magyarnarancs.hu: Nem jutott eszébe, hogy a szolgálatok egyik emberével célszerűbb lenne úgy beszélgetni, hogy a jogi képviselője is jelen van?

HZs: Utólag eszembe jutott, de olyan hirtelen történt minden. Annyit mondhatok, hogy az alezredes figyelemreméltóan képben volt.

 
A felgyújtott és leégett raktár maradványai
Fotó: A szerző felvétele
 

magyarnarancs.hu: Azóta ugyanúgy megy minden az alapítványnál, semmi nem változott?

HZs: Egy kicsit kozmetikáztak az eljárásrenden, de minden változatlanul megy tovább.

magyarnarancs.hu: Kik az ügylet haszonélvezői, kik rakják zsebre az állami normatív támogatás egy meghatározható részét?

HZs: Az a probléma, hogy egyre többet kell a megváltozott munkaképességűeknek dolgozniuk ahhoz, hogy kitermeljék azt a rengeteg költséget, ami a foglalkoztatással jár. Olyan rendeletek és előírások vannak, ami arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy felduzzasszák a foglalkoztatottak számát, egyben szinte rákényszerítik őket a trükközésekre, mert csak így tudnak működni és felszínen maradni.

magyarnarancs.hu: Még egyszer kérdezem: kik a haszonélvezői ennek?

HZs: Főként a magántulajdonú működtetők, akiknek nem árt, ha jó kormánypárti politikai kapcsolatai vannak. Ugye, érti? Ez a dolog lényege, ettől működik a rendszer.

magyarnarancs.hu: Most, hogy kiengedték az előzetes letartóztatásból bűnügyi őrizet alatt van. Ez mit jelent?

HZs: Nem hagyhatom el a lakhelyem, és a rendőrség mindennap kijön hozzám ezt ellenőrizni, a nap bármely órájában. 

magyarnarancs.hu: A börtönből írt egy levelet, amelyben az is szerepelt, a tettét azért követte el, hogy ennél súlyosabb és nagy összefüggéseket mutató bűncselekményekre rámutasson. Ebből vádalku lehet?

HZs: Erről sokat nem mondhatok, de az ügyben már egy újabb ügyvéd is képvisel és segít a jogi védelmemben. Stratégiánkat fel fogjuk építeni.

magyarnarancs.hu: Amit elkövetett, bűncselekmény. A pontos jogi megítélését és a kártétéket nem tudjuk, Bere Károly korábban 500 millió forintról beszélt. Milyen büntetési tétellel kell számolnia?

HZs: Kettőtől nyolc évig vagyok büntethető, de nem tudni, hogy ezen belül majd mit szab ki a bíróság. A közveszélyokozás viszont már nem áll meg velem szemben, ugyanis a tűzvizsgálati szakértői vélemény megjött, amely ezt kizárta. Különösen nagyértékű károkozás a megalapozott gyanú. A káréték pedig meg sem fogja közelíteni a félmilliárd forintot.

magyarnarancs.hu: A bűncselekmény elkövetésével egy sokkal súlyosabb bűncselekményre akarja felhívni a figyelmet. Megítélése szerint mennyi esély van arra, hogy ezt sikerült végigvinni és bizonyítani?

HZs.: Az is lehet a vége, hogy kicsinálnak, és a végén börtön lesz belőle. Nem tudni. 

magyarnarancs.hu: Arra készül, hogy letöltendő szabadságvesztést kap?

HZs: Egészségügyi állapotom miatt nem. Vagy börtönkórházba kerülök, vagy itthon leszek, felügyelet alatt. Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat kimondta, hogy a sok-sok betegségem miatt nem bírom a börtönkörülményeket. Pszichiátriai beteg és cukorbeteg vagyok, magas a vérnyomásom, de szedek kísérleti gyógyszereket is. Sőt, biológiai kezelést is kapok. A szakértői vélemény azt is kimondta, hogy paranoid skizofrén vagyok, de beszámítható. Azaz a büntetőségem fennáll. 

magyarnarancs.hu: Miért helyezték most szabadlábra?

HZs: A sok betegségem és mentális állapotom miatt. De hadd tegyem hozzá, azzal, hogy az önkormányzati választáson nem nyert Bere Károly és nem lett polgármester Füzesgyarmaton, elengedték a kezét. Ez azt jelenti, jóval nagyobb esély van arra, hogy a nyomozás a maga szakmai útján halad tovább és a történtek végére jutnak. Ez pedig magában hordozhatja annak az esélyét is, hogy jogszabályváltozás lesz a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának területén. A kiskapukat be kell zárni és biztonságossá kell tenni a rendszert. Nem kell oda minden politikai „jóbarátot” beengedni. Szakmai alapfeltételek szükségesek. Ma nincs elismerve a szociális munka. Nem kell mást mondani, a legtöbben minimálbérért dolgoznak.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk