665 milliót nyert, de a választást elvesztette

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 14.

Kis-Magyarország

Nyírmártonfalva búcsúzó polgármestere a lombkoronasétányról ismert, pedig másra is pályázott. Az összes pénzt nem vette fel.

Több mint 665 millió forint unós támogatást nyert el eddig Filemon Mihály, Nyírmártonfalva októberben leköszönő polgármestere a 24.hu cikke szerint

A lombkoronasétányról ismertté vált Hajdú-Bihar megyei politikusnak a Magyar Államkincstár adatai szerint 2020 és 2023 között – amikor már polgármester volt – több mint 333 millió forint állami és uniós agrártámogatást fizettek ki, és korábban, megválasztása előtt szintén nyert 47 milliót egy vendégház építésére. Az utóbbi években erdősítési támogatásként 46, 82 és 470 millió forintot nyert.

A lap megkérdezte Filemon Mihályt a pályázati pénzek sorsáról. A polgármester azt mondta, az utóbbi három erdősítésből csak az valósult meg, amelyre 82 milliót nyert. Ebből 45 hektár erdőt telepített. A másik két említett összeget nem vette fel.

A polgármester azt mondta, meg kell nézni, mennyi pénzt folyósított az államkincstár. A lap újságírója megnézte, és arra jutott, hogy az állami szervezet nyilvántartása nem vág egybe azzal, amit Filemon Mihály mondott. Ő erre úgy reagált, hogy akkor rosszak az államkincstár adatai.

A lombkoronasétányról azt mondta, arra egyetlen forint közpénz sem ment el, teljes egészében ő fizette,

emiatt százmillió forintot kellett elvonnia a családjától.

Maga a beruházás nettó 64 millióba került, de voltak járulékos károk.

Ebbe a kategóriába sorolja azt is, hogy elveszítette a választást. 

Nyírmártonfalván hat polgármester-jelölt indult a június 9-i önkormányzati választáson, a győztes Kövér Mihály Csaba lett – Filemon elődje –, 427 szavazattal, a második 356-tal Filemon Mihály, aki most már nem a Fidesz jelöltjeként, hanem függetlenként indult. 2019-ben még a kormánypártok embere volt, a lombkoronasétány körül kialakult botrány miatt azonban szakítottak.

A sétány ügyében az Európai Bizottság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az Integritás Hatóság is vizsgálódott, Filemon Mihály azonban azt mondta, hogy őt egyik hatóságtól sem keresték, iratokat sem kértek tőle.

Megjelent az a hír is, hogy az Európai Ügyészség (EPPO) csalás gyanújával nyomozást indít a beruházás miatt. A Legfőbb Ügyészség erre közleményben reagált, mondván, az Európai Ügyészség nem járhat el ebben az ügyben, nincs itt hatásköre. Az Európai Ügyészségnek meg az az álláspontja, hogy bár nem csatlakozott Magyarország az EPPO-hoz, uniós pénzről van szó, tehát rá is tartozik, mi épült és miből Nyírmártonfalván.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk