Egyelőre nem kezdik el a balatonföldvári e-kikötő építését

Kis-Magyarország

A balatonföldvári e-vitorláskikötő továbbra is rendelkezik az építés elkezdéséhez szükséges engedélyekkel, de csak akkor kezdik el az építését, ha az eljárás körül minden tisztázódik - állítja a beruházó.

 

Ahogyan a napokban a pert kezdeményező Mosolygó Balatonföldvár Egyesület tájékoztatása nyomán megírtuk, a Pécsi Közigazgatási Bíróság hatályon kívül helyezte a Veszprém Megyei Kormányhivatal határozatát, amely engedélyezte volna a balatonföldvári Nyugati strand területére építendő, 175 vitorláshajó befogadására alkalmas kikötő létesítését. Herényi Károly egyesületi elnök elmondása szerint – aki ott volt a verdikt kihirdetésénél – a bíróság elfogadta azt az érvelésüket, hogy a kikötőlétesítés ellenkezik Balatonföldvár helyi építési szabályzatával, mivel megváltoztatja a strand funkcióját (a mólószárak 100 méteres körzetében tilos a fürdés). Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs, az ellen legfeljebb csak felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

A Balatonföldvár Város Facebook-oldalon ezzel szemben az a közlemény jelent meg, miszerint az önkormányzat továbbra is támogatja az e-kikötő építését; nem igaz, hogy hatályon kívül helyezte volna a bíróság az elektromoshajó-kikötő építési engedélyét, illetve a beruházó továbbra is rendelkezik az építés megkezdéséhez szükséges engedéllyel.

Az ellentmondás tisztázása érdekében kerestük meg a kikötőépítéshez közel egymilliárd forintos állami támogatást elnyerő, balatonföldvári székhelyű Balabo Kft.-t, melynek tulajdonos-ügyvezetője, Deák Sándor arról tájékoztatott:

a pécsi bírósági döntés után egyelőre nem kezdik el a kikötő építését, csak azok után, ha minden szükséges dokumentum a rendelkezésükre áll.

„Nagyon meglepett minket a Pécsi Törvényszék döntése – fogalmazott Deák Sándor. – Az elmúlt két évben vízügyi, környezet- és természetvédelmi, valamint hajózási szakemberek alapos, körültekintő és a jogszabályi előírásokat messzemenően szem előtt tartó munkájának az eredményeképpen lezajlottak a beruházás engedélyeztetési eljárásai, és társaságunk ezek eredményeként minden szükséges engedélyt megkapott. Ezért is várjuk értetlenül, hogy milyen indokkal utasítja a bíróság új előzetes környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárás lefolytatására a Veszprém Megyei Kormányhivatalt.” Deák Sándor hozzátette, az indoklás ismeretének hiányában nem tudnak további nyilatkozatot tenni. Az azonban tény, hogy a beruházás a továbbiakban is rendelkezik a megvalósításhoz szükséges jogerős építési engedélyekkel, ennek ellenére az előzetes környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárás körüli kérdések tisztázásáig nem tervezik az építkezés megkezdését.

Ahogyan előző cikkünkben írtuk, megkerestük a beruházást kezdettől fogva támogató Holovits Huba balatonföldvári polgármestert is. A fideszes városvezető szabadságáról visszatérve nyilatkozott a Narancs.hu-nak. A déli parti kisvárost 2010 óta vezető polgármester előrebocsátotta: habár álláspontjuk szerint a pécsi bírósági döntés ellenére is megkezdhetné a beruházó a kikötőépítést (szemben azzal, amit a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület állít), ő is azt tartja korrektnek, ha minden eljárás rendben lezajlik, és minden, a hatóságok által előírt dokumentum rendelkezésre áll ezt megelőzően. Vagyis:

reményeik szerint az e-kikötő meg tud, meg fog épülni a Nyugati strandra.

„Arról szó sincsen, hogy a kikötő építési engedélyét semmisítette volna meg a bíróság – állította Holovits Huba. – Az általunk megkérdezett jogászok véleménye egyezik: a kikötő rendelkezik vízjogi és hajózási létesítési engedélyekkel, most csak az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány eljárási folyamatának egy lépcsőfokát semmisítette meg a bíróság. Az ítélet kihirdetésénél jelen lévő jogász szerint a bíró többször is hangsúlyozta, hogy nem tárgya a pernek az építési engedély megsemmisítése. Ezt támasztja alá az is, hogy a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület azonnali jogvédelemre vonatkozó kérését is elutasította. Ha most új eljárást kell kezdeni, akkor azt kell megtenni és végigvinni, amíg minden szükséges dokumentum nem áll a beruházó rendelkezésére.”

A balatonföldvári polgármester elmondta azt is: a szabadsága utáni első napon, hétfőn délelőtt összehívta hivatala építésügyi és jogi szakembereit, akik újból megerősítették, hogy a város építési szabályzata összhangban van a magasabb jogszabályokkal, a kikötőt tehát jogszerűen meg lehet építeni a Nyugati strandon. Felvetésünkre, miszerint a bíró állítólag mégis erre hivatkozott, a városvezető azt felelte: szerinte a bíró véleménye nem megalapozott.

Holovits Huba hozzátette azt is: politikai oldaltól függetlenül 2004 óta „él” a nyugati strandi kikötőterv, azóta szerepel az éppen regnáló képviselő-testület gazdasági programjában, továbbá a Balaton-törvény szerint is ez az egyetlen hely Balatonföldváron, amely alkalmas kikötő létesítésére.

Amikor Herényi Károlyt, a pert indító helyi civil szervezet elnökét szembesítettük a Balabo Kft. és a polgármester által elmondottakkal, így reagált: „Az megnyugtató, hogy nem akarnak újabb jogszabályt sérteni és a pécsi bírósági ítélet ellenére is elindítani a kikötő építését a Nyugati strand kellős közepére. Érdekes, hogy arra hivatkoznak: ez a friss ítélet nem az építést akadályozza meg, hanem csak az előzetes környezetvédelmi hatásvizsgálat része. De hiszen a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület pont annak nyomán indított pert, hogy a Veszprémi Kormányhivatal nem írta elő környezetvédelmi hatástanulmány készítését, mondván, nem feltételezhető jelentősebb környezeti hatás. Vagyis környezetvédelmi hatástanulmány nem készült az engedélyezési eljárás során. Most akkor ők maguk fognak kérni egy ilyet? De ha ez el is készül, attól még a kikötőlétesítés ellenkezni fog a város helyi építési szabályzatával.”

A szeptember 5-i döntést követően a bíróságnak 30 napja van az ítélet írásba foglalására. 

(Címlapképünk forrása: Balatonföldvár Nyugati strand Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.