Rezsiemelés: 35 százalékkal nőnek a városi étkezési díjak Kiskunfélegyházán

Kis-Magyarország

Korlátozott nyitva tartással üzemelnek a városi intézmények.

Csányi József, a Bács-Kiskun megyei város polgármestere a napokban részletesen is beszámolt azokról a költségcsökkentés érdekében hozott önkormányzati döntésekről, amelyeket a rezsinövelés miatt kénytelen meglépni Kiskunfélegyháza. Ezek a következők:

 • a városi uszodát december 31-éig bár korlátozásokkal, de nyitva tartják. Új nyitvatartási rendet vezettek be.
 • A városi sportcsarnokot a fűtési szezon kezdetéig minden nap 18 óráig nyitva tartják, de a fűtési szezon kezdete után bezárják, és a csak már lekötött rendezvényeket, bajnoki fordulókat tartják meg.
 • A művelődési központ hétfőtől péntekig 18-ig tart nyitva.
 • A városi könyvtár december 31-éig változó időpontokkal tart nyitva.  
 • A Kiskun Múzeumban csökkentett nyitvatartási idő lesz, de a jogszabályi előírások miatt itt még egyeztetések folynak, erről később adnak tájékoztatást.
 • A polgármesteri hivatalban ügyfélfogadási korlátozások nem lesznek. A folyosókat 18, az irodákat 20 fokig fűtik.
 • A bölcsődékben, óvodákban, szociális otthonokban viszont semmi olyan változtatás nem lesz, amit az ellátott gyerekek és idősek megéreznének.

Ugyanakkor emelkednek a menzadíjak. Mint a polgármester írta, az áram- és gázfogyasztás megemelkedett díját a szülőknek nem kell kifizetniük, de

a két éve változatlan városi étkezési díjakhoz képest a szükséges alapanyagok beszerzési ára két év alatt 51-199 százalék között emelkedett.

A megemelkedett alapanyagdíjak mintegy felét átvállalja a város a szülőktől, és megpróbálják kigazdálkodni. A menzákon így 35 százalék körüli térítésidíj-emelésre kell számítani. 

A Jászságban galéria és étterem zár be

Vasárnap este tette közzé közösségi oldalán, stílszerűen fekete fotóval a jászberényi Szikra Étterem és Galéria, hogy a folyamatosan emelkedő beszállítói árak és a drasztikusan megnövekedett energetikai díjak miatt a hét elejétől nem nyitnak ki. A bezárás azért is érintette érzékenyen a nagyközönséget, mert a Szikra nemcsak kiváló étterem, hanem művészetpártoló galéria is volt, ahol hangversenyeket is rendeztek.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

 • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

 • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

 • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

 • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.