Egymás ellen jelentenek be kifogást az ellenzéki jelölőszervezetek Orosházán

Kis-Magyarország

Különös csatát folytat egymással a Békés megyei kisvárosban a helyi ellenzéki két csoportosulása. Egymás ellen emelnek kifogást a választási bizottságnál, amiért a másik fél függetlennek mondja magát, holott nem az. 

A múlt héten számoltunk be arról, hogy Orosházán  a helyi választási bizottság (hvb) a választási szabályok megsértése miatt elkaszálta az egyik ellenzéki jelölőszervezetet. A Közösen Orosháza Városáért! Lokálpatrióta Mozgalom ugyanis úgy tüntette fel polgármesterjelöltjét, Szabó Ervint, valamint négy képviselőjelöltjét, Csepregi Róbertet, Gigaczné Benke Ildikót, Gulyás-Szabó Krisztinát és Lengyel Attiláné Halász Ritát, mintha független jelöltek lennének. A hvb ezzel kapcsolatban megállapította: ezzel megsértették a választási eljárásról szóló törvény azon passzusait, amelyek a választás tisztaságának megóvásáról, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelveit rögzíti. Ezért a testület eltiltotta a jelölőszervezetet a további jogsértésekről. 

Ezek után Szabó Ervin megkereste a Narancs.hu-t. Mint kiderült, hasonló jogszabálysértés észlelése miatt polgármesterjelöltként utóbb ő tett kifogást a hvb-nél. Érvelése szerint Raffai János, a Válaszd Orosházát Egyesület, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd közös polgármesterjelöltje megsértette a választási eljárásról szóló törvénynek a voksolás tisztaságának megóvásáról, jóhiszeműségéről és rendeltetésszerű joggyakorlásáról szóló alapelveit azzal, hogy több helyen független jelöltnek nevezte, illetve független jelöltként jelölte magát, holott a mögötte álló jelölőszervezetek miatt ez nem felel meg a valóságnak. A korábban hasonló ügyben elmarasztalt Szabó Ervin kifogásának helyt adott a hvb, egyben felszólította Raffait a jogsértő tartalmak levételére és/vagy megváltoztatására. A hvb elsőfokú határozat nem jogerős, az elmaraszt fél vagy jelölőszervezet fellebbezhet ellene.

Mindez azt mutatja, hogy Békés megye harmadik legnépesebb városában az önkormányzati választásra egymással megegyezni nem tudó, így közös polgármester- és képviselőjelölteket állítani sem képes ellenzék nem csak a Fidesz-KDNP-vel, hanem egymással is hadakozik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.