Egymás ellen jelentenek be kifogást az ellenzéki jelölőszervezetek Orosházán

Kis-Magyarország

Különös csatát folytat egymással a Békés megyei kisvárosban a helyi ellenzéki két csoportosulása. Egymás ellen emelnek kifogást a választási bizottságnál, amiért a másik fél függetlennek mondja magát, holott nem az. 

A múlt héten számoltunk be arról, hogy Orosházán  a helyi választási bizottság (hvb) a választási szabályok megsértése miatt elkaszálta az egyik ellenzéki jelölőszervezetet. A Közösen Orosháza Városáért! Lokálpatrióta Mozgalom ugyanis úgy tüntette fel polgármesterjelöltjét, Szabó Ervint, valamint négy képviselőjelöltjét, Csepregi Róbertet, Gigaczné Benke Ildikót, Gulyás-Szabó Krisztinát és Lengyel Attiláné Halász Ritát, mintha független jelöltek lennének. A hvb ezzel kapcsolatban megállapította: ezzel megsértették a választási eljárásról szóló törvény azon passzusait, amelyek a választás tisztaságának megóvásáról, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelveit rögzíti. Ezért a testület eltiltotta a jelölőszervezetet a további jogsértésekről. 

Ezek után Szabó Ervin megkereste a Narancs.hu-t. Mint kiderült, hasonló jogszabálysértés észlelése miatt polgármesterjelöltként utóbb ő tett kifogást a hvb-nél. Érvelése szerint Raffai János, a Válaszd Orosházát Egyesület, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd közös polgármesterjelöltje megsértette a választási eljárásról szóló törvénynek a voksolás tisztaságának megóvásáról, jóhiszeműségéről és rendeltetésszerű joggyakorlásáról szóló alapelveit azzal, hogy több helyen független jelöltnek nevezte, illetve független jelöltként jelölte magát, holott a mögötte álló jelölőszervezetek miatt ez nem felel meg a valóságnak. A korábban hasonló ügyben elmarasztalt Szabó Ervin kifogásának helyt adott a hvb, egyben felszólította Raffait a jogsértő tartalmak levételére és/vagy megváltoztatására. A hvb elsőfokú határozat nem jogerős, az elmaraszt fél vagy jelölőszervezet fellebbezhet ellene.

Mindez azt mutatja, hogy Békés megye harmadik legnépesebb városában az önkormányzati választásra egymással megegyezni nem tudó, így közös polgármester- és képviselőjelölteket állítani sem képes ellenzék nem csak a Fidesz-KDNP-vel, hanem egymással is hadakozik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.