Ellenzéki jelölőszervezet tüntette fel magát függetlennek Orosházán

Kis-Magyarország

A helyi választási bizottság eltiltotta őket a további jogsértéstől.

Ahogy a héten elsőként beszámoltunk róla, Siófokon a fideszes polgármester- és képviselőjelöltek próbálják függetlennek feltüntetni magukat. Nem használtak Fidesz-logót, illetve a narancssárga színeket is mellőzték plakátjaikról, szórólapjaikról és Facebook-megjelenéseikről. Ezért a helyi választási bizottság (hvb) elkaszálta őket. Megállapította, azzal, hogy függetlennek mondták magukat, tettük alkalmas volt a választók megtévesztésére, egyben sértette a választási eljárásról szóló törvény alapelveit is.

Az orosházi forgatókönyv is hasonló volt, ám itt az egyik ellenzéki csoportosuláshoz tartozó jelölőszervezet, a Közösen Orosháza Városáért! Lokálpatrióta Mozgalom tüntette fel polgármesterjelöltjét, Szabó Ervint, valamint négy képviselőjelöltjét, Csepregi Róbertet, Gigaczné Benke Ildikót,  Gulyás-Szabó Krisztinát és Lengyel Attiláné Halász Ritát független jelöltként. Az orosházi hvb megállapította: ezzel megsértették a választási eljárásról szóló törvény azon passzusait, amelyek a választás tisztaságának megóvásáról, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelveit rögzíti. Ezért a testület eltiltotta a jelölőszervezetet a további jogsértésekről. Ez praktikusan azt jelenti, hogy sem a polgármester-jelöltjük, sem a képviselőaspiránsaik a június 9-i választásig nem használhatják sehol a „független” jelzőt.

Az orosházi választási bizottság elsőfokú döntését, egyben a jogsértést azzal indokolta, hogy a www.valasztas.hu adatai szerint minden kétséget kizáróan megállapítható, az előbb említett jelölteket a Közösen Orosháza Városáért! jelölőszervezet színeiben vették nyilvántartásba. Ehhez képest a plakátjaikon, szórólapjaikon és internetes felületeken használt „független” szó megtéveszti a választókat, egyben sérti a választás tisztaságát, ekképp sérti az ide vonatkozó törvényt. Ezért egyben elrendelték a jogsértő tartalmak eltávolítását is, mert ellenkező esetben jogellenes helyzet maradna fent.

A Közösen Orosháza Városáért! Lokálpatrióta Mozgalom polgármester-jelöltje az a Szabó Ervin ügyvéd, aki 2018-ban a Jobbik színeiben nagyon megszorongatta a parlamenti választáson a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, az azóta a vádlottak padján ülő Simonka Györgyöt, majd 2022-ben az ellenzék közös jelöltjeként már sima vereséget szenvedett a Simonkát Erdős Norbertre váltó Fidesztől. Szabó Ervin jelenleg is a Békés megyei közgyűlés képviselője, jobbikos színekben.

A hosszabb ideje mélyrepülésben lévő 26 ezer lélekszámú Orosházán az újrázni kívánó kormánypárti polgármester, Dávid Zoltán és a most elmarasztalt Szabó Ervin mellett még hárman versengenek a városvezetői posztért. Raffai János a Válaszd Orosházát jelölőszervezet aspiránsaként, akit a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd támogat. Mellette még Simon Gábor (független) és Nagy Zsolt (Mi Hazánk) áll még a választási sorompóba.

Az orosházi hvb határozata ellen fellebbezhet az elmarasztalt szervezet és képviselői.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.