Ellenzéki jelölőszervezet tüntette fel magát függetlennek Orosházán

Kis-Magyarország

A helyi választási bizottság eltiltotta őket a további jogsértéstől.

Ahogy a héten elsőként beszámoltunk róla, Siófokon a fideszes polgármester- és képviselőjelöltek próbálják függetlennek feltüntetni magukat. Nem használtak Fidesz-logót, illetve a narancssárga színeket is mellőzték plakátjaikról, szórólapjaikról és Facebook-megjelenéseikről. Ezért a helyi választási bizottság (hvb) elkaszálta őket. Megállapította, azzal, hogy függetlennek mondták magukat, tettük alkalmas volt a választók megtévesztésére, egyben sértette a választási eljárásról szóló törvény alapelveit is.

Az orosházi forgatókönyv is hasonló volt, ám itt az egyik ellenzéki csoportosuláshoz tartozó jelölőszervezet, a Közösen Orosháza Városáért! Lokálpatrióta Mozgalom tüntette fel polgármesterjelöltjét, Szabó Ervint, valamint négy képviselőjelöltjét, Csepregi Róbertet, Gigaczné Benke Ildikót,  Gulyás-Szabó Krisztinát és Lengyel Attiláné Halász Ritát független jelöltként. Az orosházi hvb megállapította: ezzel megsértették a választási eljárásról szóló törvény azon passzusait, amelyek a választás tisztaságának megóvásáról, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelveit rögzíti. Ezért a testület eltiltotta a jelölőszervezetet a további jogsértésekről. Ez praktikusan azt jelenti, hogy sem a polgármester-jelöltjük, sem a képviselőaspiránsaik a június 9-i választásig nem használhatják sehol a „független” jelzőt.

Az orosházi választási bizottság elsőfokú döntését, egyben a jogsértést azzal indokolta, hogy a www.valasztas.hu adatai szerint minden kétséget kizáróan megállapítható, az előbb említett jelölteket a Közösen Orosháza Városáért! jelölőszervezet színeiben vették nyilvántartásba. Ehhez képest a plakátjaikon, szórólapjaikon és internetes felületeken használt „független” szó megtéveszti a választókat, egyben sérti a választás tisztaságát, ekképp sérti az ide vonatkozó törvényt. Ezért egyben elrendelték a jogsértő tartalmak eltávolítását is, mert ellenkező esetben jogellenes helyzet maradna fent.

A Közösen Orosháza Városáért! Lokálpatrióta Mozgalom polgármester-jelöltje az a Szabó Ervin ügyvéd, aki 2018-ban a Jobbik színeiben nagyon megszorongatta a parlamenti választáson a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, az azóta a vádlottak padján ülő Simonka Györgyöt, majd 2022-ben az ellenzék közös jelöltjeként már sima vereséget szenvedett a Simonkát Erdős Norbertre váltó Fidesztől. Szabó Ervin jelenleg is a Békés megyei közgyűlés képviselője, jobbikos színekben.

A hosszabb ideje mélyrepülésben lévő 26 ezer lélekszámú Orosházán az újrázni kívánó kormánypárti polgármester, Dávid Zoltán és a most elmarasztalt Szabó Ervin mellett még hárman versengenek a városvezetői posztért. Raffai János a Válaszd Orosházát jelölőszervezet aspiránsaként, akit a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd támogat. Mellette még Simon Gábor (független) és Nagy Zsolt (Mi Hazánk) áll még a választási sorompóba.

Az orosházi hvb határozata ellen fellebbezhet az elmarasztalt szervezet és képviselői.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.