Szolnok

Kultúrház áron alul

  • narancs.hu
  • 2012. augusztus 17.

Kis-Magyarország

A felajánlás ellenére nem kell a szolnoki önkormányzatnak a városi Helyőrségi Művelődési Otthon. Ezért az eddigi tulajdonos minisztérium értékesíti az ingatlant, ahol évtizedekkel ezelőtt még Hofi Géza lépett fel.

Értékesíteni fogja a szolnoki Táncsics Mihály u. 5–9. szám alatti ingatlant, a Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) épületét a Honvédelmi Minisztérium (HM) – tudtuk meg a tárca sajtóosztályától. Az elhatározásra azt követően került sor, hogy a HM korábban felajánlotta az ingatlan átadását a szolnoki önkormányzatnak. Először állítólag „a tárca megkeresésére az önkormányzat pozitív választ adott, melynek értelmében nem zárkózik el az ingatlan térítésmentes átvételétől, hiszen a helyőrségi klub meghatározó szerepet tölthet be mind az önkormányzat, mind pedig a szolnoki polgárok és a város életében”. Ezt a választ még júliusban kaptuk a minisztérium sajtóosztályától.

Meglepő ellentmondás
Ekkor megkerestük a szolnoki felet, onnan viszont meglepő válasz érkezett érdeklődésünkre. „Szó sincs arról, hogy átvennénk a helyőrségi művelődési otthont” – reagált a városi sajtóreferens.

Ezt követően ismételten megkerestük a HM-et, ahonnan végül csütörtökön már arról informáltak bennünket, hogy „Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata meghozta végleges döntését. Ennek értelmében az önkormányzat nem kívánja tulajdonba venni a helyőrségi klubot, így a honvédelmi tárca az ingatlan értékesítését kezdeményezi.” A HM értékesítendő ingatlanjaival egy külön honlap foglalkozik, ezen egyelőre nem található meg a Táncsics utcai épület. Értékesítésről szóló bővebb információt nem kaptunk, ahogy nem tudjuk azt sem, hogy mindez a szolnoki HEMO végét jelenti-e, vagy sem.

Hónapok óta
Egy szolnoki blog már hónapokkal ezelőtt arról számolt be, hogy bizonytalan a hetvenes évek elején épült művelődési ház sorsa. A portálon megjelent cikk tanúsága szerint a minisztérium már májusban tapogatózott az önkormányzatnál az épület átadását illetően. Ekkor azonban döntés még nem született. A blog megemlékezik arról is, hogy a nyolcvanas években a Táncsics Mihály úti HEMO-ban „rendszeres vendég volt Hofi Géza”, míg a rendszerváltás után „a honi hadsereg létszámának csökkenésével párhuzamosan mind több ingatlanától szabadult meg a honvédség. (…) A nagyobb művelődési házak azonban eddig a Honvédelmi Minisztérium kezelésében maradtak, a Táncsics Mihály úti például a fővárosi Stefánia palotában székelő Honvéd Kulturális Központ részeként működött. Az elmúlt években önálló rendezvényei már nem nagyon voltak a háznak, viszont számtalan kulturális és szabadidős csoportnak – nyugdíjasklubok, tánccsoportok – biztosított állandó helyet.”

Emellett a szolnoki HEMO ad otthont egy olyan kiállításnak is, amely a katonai ejtőernyőzést mutatja be. A II. világháború után Szolnok ugyanis az ejtőernyősképzés fontos helyszíne lett, és a mai napig folyik itt az oktatás. A HEMO sorsának változásával azonban a kiállítás további léte is bizonytalan, hiszen ha például visszakerülne a helyi laktanyába, félő, hogy a nagyközönség számára nem lenne elérhető a gyűjtemény.

Figyelmébe ajánljuk