Nagykanizsa

Elfekvő

  • Gera Károly
  • 2011. december 8.

Kis-Magyarország

Egyhamar aligha újul meg a nagykanizsai kórház, noha a felújításra szánt pénz szinte már zsebben volt.

A Kanizsay Dorottya Kórház felújításának története még 2009-ben kezdődött, amikor az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében jelentős kórházfejlesztésekről írtak ki pályázatot, és ennek első ütemében – más városok mellett –, 2010 elején Nagykanizsa 451 millió forintot nyert a sürgősségi betegellátó osztály fejlesztésére. Az erre épülő második ütemben pedig további közel hárommilliárdot. Ebből az összegből a teljes fekvőbeteg-ellátás megújulhatott volna Nagykanizsán.

 

Sokáig úgy is tűnt, hogy nem jöhet közbe semmi, hiszen a támogatási szerződést már a tavaly tavasszal hivatalba lépő kormány kötötte meg a várossal, igaz, még az önkormányzati választások előtt. Aztán az új, kormánypárti polgármester összevonta a beruházás két ütemét – amelyek egyébként nem ugyanolyan előkészítettségi fokon álltak –, azóta pedig nem történt az ügyben semmi érdemi lépés, leszámítva azt, hogy lecserélték a pályázatot sikerre vivő helyi projektcéget, helyette egy budapesti ügyvédi irodát bíztak meg.

 

A több hónapnyi tétlenség feltűnt a fővárosban is: a kormány idén nyáron felszólította az amúgy képviselő-testületileg is kormánypárti többségű várost, hogy fizesse vissza az első ütemre lehívott, büntetőkamatokkal összesen 170 millió forintra hízó előleget, mivel azt a megadott határidőig nem használta fel. Nagykanizsa pedig eleget tett a kérésnek, és a támogatást visszautalta az államnak, anélkül, hogy egy fillért is fejlesztésre fordított volna.

 

A tétlenség oka hivatalosan nem ismert, azonban a városban terjedő felfogás szerint az egész mögött az egészségügy teljes átszervezése, a kanizsai kórház esetleges karcsúsítása áll, s emiatt „felsőbb utasítás” jött a Fidesz részéről a fejlesztés leállításáról. Mindez azonban csak a nem hivatalos álláspont: a tény az, hogy egy már megnyert pályázatot nem sikerült menedzselnie a városnak, ez pedig a lakóknak fog fájni.

 

Ráadásul úgy tudni, hogy az amúgy stabil költségvetésű kórházat az egyes osztályok leépítésétől tartva egymás után hagyják el az orvosok, s teszik át székhelyüket Zalaegerszegre vagy Marcaliba, veszélybe sodorva ezzel az elvileg felújításra váró sürgősségi betegellátó osztály működését is. A Kanizsay Dorottya Kórház főigazgatója egyébként nem kommentálta a folyamatot, miként az építkezés késlekedésével sem foglalkozott még nyilvánosan. Eközben a legutóbbi közgyűlésen felmerült ugyan a kórház felújítására vonatkozó kínos kérdés, amire Cseresnyés Péter polgármester némi habozás után csak úgy felelt: a beruházás elindul jövő februárban, hacsak közbe nem jön valami. Mintha máris festené az ördögöt a falra.

Figyelmébe ajánljuk