Komárom

Emlékmű Boulevard

  • Mészáros Gyula
  • 2011. december 7.

Kis-Magyarország

Amikor a pesti srác ciki lesz.

Komáromban is baj van a szobrokkal. Most éppen nem a Turullal és a szégyentábla tervével (erről bővebben: Szégyentábla Komáromban), csupán annyiról van szó, hogy nemigen tetszik a kormánypárti hatalomnak az a Jókai ligetben álló, 1956-os szabadságharcos szobor, amelyet pedig épp a fideszes képviselőkkel anno közösen avatott fel az akkori szocialista vezetésű önkormányzat, 2006. október 23-án.

Már nem népszerű a szobor


Már nem népszerű a szobor

A szobor Paulikovics Iván modern stílusú, bronzból készült, egész alakos alkotása. A fiatal pesti srácot éppen egy Molotov-koktél elhajítása közben ábrázolja az alkotó. „A szobor egyensúlyi helyzete pompás, bármely nézőpontból lendületes, magas színvonalú munka” – írják a szoborlap.hu oldalon. Felállítását a budapesti Képző- és Iparművészeti Lektorátus is támogatta.

 

 

Az öt évvel ezelőtti felavatást követően a helyi Fidesz évekig járt megemlékezni a szoborhoz, de 2010 őszétől már nem teszi ezt, inkább a – szintén a 2006-ban felavatott – Lengyár területén található kopjafához és emléktáblához jár. (Rajta a felirat: „A kommunizmus áldozatainak emlékére”.) A városi ünnepséget is itt rendezik már, a Jókai ligetben felállított ’56-os szobrot nagy ívben elkerülik.

 

Hivatalos indoklás nincs, csak találgatni lehet, miért lett kellemetlen nekik az emlékmű. (A városban egyébként van már kopjafás emlékhely: még 1983-ban, az Igmándi erőd déli lejtőjén alakították ki a komáromi várat védők emlékparkját, ahol egy-egy kopjafa örökíti meg a komáromi várvédők emlékezetét. Rajtuk kívül még a szabadságharcban elesett császári katonáknak is található emlékműve Komáromban. Az Igmándi erőd északi homlokzata előtt látható ulánus emlékmű eredetileg Herkálypusztán, a császári katonák sírja fölött állt.)

 

Eközben persze a Jobbik sem tétlenkedett, neki is lesz saját emlékműve Komáromban hamarost: ugyanis november 26-án rendeztek egy nemzeti rockos bulit a szélsőjobboldali párt szervezésében, a bevételt pedig a Komáromban felállítandó kettős kereszt költségeire fordítják majd.

 

Lesz tehát mindenkinek saját emlékműve – Komáromban ez kiemelten fontos ügy.

Figyelmébe ajánljuk