Pécs

Lendületes volt az Egyetemes összeomlás

  • Stemler Miklós
  • 2013. február 12.

Kis-Magyarország

Külön kezdték az egyetemisták és a középiskolások a tüntetést, este azonban egyesülve vonták blokád alá a bölcsészkart. Az eseményt nem támogatta mindenki: az egyik pécsi gimnázium testnevelő tanára letépte az iskolába kihelyezett, tüntetésre felhívó plakátokat.

Összesen mintegy 250-en mozdultak meg Pécsett a Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat (HaHa, OHA) és a Középiskolás Hálózat (KIHA) által korábban meghirdetett „Egyetemes összeomlás” demonstrációján – ez jóval kevesebb, mint a december közepi középiskolás demonstráció 600 fős létszáma.

Szellemvárossá válhat
A HaHa és a KIHA aktivistái két külön rendezvényt szerveztek, amelyek este találkoztak a város főterén. Az egyetemi hallgatók és oktatók egész napos szabadegyetemet tartottak a felső- és közoktatás aktuális kérdéseiről a PTE BTK-n. Itt sem a beszédek, sem a transzparensek egy része nem lehetett új azoknak, akik figyelemmel követték a december elején elindult demonstrációsorozatot, amely persze leginkább annak köszönhető, hogy pár részeredményen kívül a kitűzött célokból nem sok valósult meg. Így újra elhangzott a HaHa által korábban elfogadott hat pont, egy szónok pedig azt mondta: „Ha bezárják az egyetemet, Pécsnek annyi.” Ezzel arra célzott, hogy Európa 2010-es kulturális fővárosa szellemvárossá válhat, mivel a jelenlegi helyzet szerint jövőre 15-ről 10 milliárdra csökkenhet a pécsi egyetem támogatása, több szak további sorsa pedig már most is erősen kérdéses, nem beszélve arról, mi lesz akkor, ha az egyetem a támogatása harmadától esik el.

Lendületes középiskolások

A középiskolások a 48-as térre szerveztek demonstrációt, ám az előkészítés során történtek megfélemlítések és atrocitások (erről lásd keretes anyagunkat). Itt az egyik középiskolás aktivista a diákjogokról beszélt, hangsúlyozva, hogy a jogtudatosság révén lehetséges változást elérni, és a valóságtól elszigetelődött kormányzatot rávenni arra, hogy komolyan vegye a diákok követeléseit. Új elem volt a média kritikája is: egy felszólaló arra hívta fel a figyelmet, hogy a média egy része álhíreket terjeszt róluk, és idegen érdekek kiszolgálóinak állítja be őket.

Anyám, én nem ilyen lovat akartam


Anyám, én nem ilyen lovat akartam

Fotó: MTI

A mintegy 200 fő ezután a Rákóczi úton át Pécs főterére vonult, ahova némi csúszás után megérkezett a HaHa 50 fős különítménye is. A középiskolás lendület végül rávette a határozatlanabb egyetemistákat is, hogy ne menjenek haza: a mintegy 50 fős kemény mag végül úgy döntött, hogy fővárosi társaihoz hasonlóan blokád alá vonja az egyetemet. Az egyetemfoglalás a bölcsészkaron elvileg addig folytatódik, amíg a kormány le nem tesz arról, hogy alaptörvénybe foglalja a röghöz kötést: kérdés persze, hogy meddig tart a diákok elszántsága és az egyetemi vezetőség türelme.

Zavaró önkifejezési igény

Vicces dolog diákokat kirúgással fenyegetni Kopeczky Péter testnevelő tanár szerint – legalábbis ez derült ki az ATV-nek adott rövid interjúból, amelyre azután került sor, hogy egy diákja állítása szerint a PTE Babits Mihály Gyakorlógimnáziumának tanára a tanuló jogviszonyának felfüggesztését helyezte kilátásba, miután letépte a diák által kihelyezett plakátokat, melyek a KIHA pécsi demonstrációját hirdették. Az esetet Kopeczky egyik tanártársa hozta nyilvánosságra a Facebookon, miután diákja hozzá fordult. A történetet az érintett diák is megerősítette kérdésünkre. Az ATV-nek nyilatkozó testnevelő tanár elismerte, hogy letépte a plakátokat, de – hangsúlyozta – csak azokat, amelyeken nem volt igazgatói pecsét. Azt azonban cáfolta, hogy kirúgással fenyegetőzött volna.
Kopeczky kollégája azt mondta a magyarnarancs.hu-nak: a testnevelő tanár esete egyedinek mondható, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne a gimnáziumban, a tanárok többsége ugyanis nem tud mit kezdeni a diákok önkifejezési igényével. A Babits így is kivételesnek mondható abból a szempontból, hogy igazgatója teret adott a diákok ez irányú tevékenységének, erre Pécsett csak a Leöwey Klára Gimnázium vezetése volt még hajlandó. A PTE Deák Ferenc Gyakorlógimnáziumának egyik diákja elmondása szerint annyira felháborodott azon, hogy az iskola vezetése az előzetes egyeztetések ellenére elszabotálta a megmozdulásukat (erről bővebben itt), hogy magántanulóként folytatja tanulmányait.

Figyelmébe ajánljuk