Elmeszelték Ózdot, mert közmunkások dolgoztak a Fidesz-frakcióvezető kertjében

  • Kovács István
  • 2014.01.09 07:01

Kis-Magyarország

A kormányhivatal elmarasztalta a várost, majd 90 ezer forinttal kaptak kevesebb támogatást. A büntetés nem is maradt el: ezt azonban nem a politikus, hanem a hibát vétő cég beosztottja kapta.

Márton Ferenc független önkormányzati képviselő még a 2013. június 28-i testületi ülésen vetette fel, hogy egy képviselőtársa ózdi házának kertjében közmunkásokkal lapátoltatnak. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy mindez törvényekbe és jogszabályokba ütközik, és kérte az ügy kivizsgálását. Tóth Pál (Fidesz–KDNP) képviselő, a Város- és Sportlétesítmény-üzemeltető Intézmény (VSI) ügyvezetője elismerte, hogy történt ilyen, és megnevezte a munkavégzés helyszíneként a Fidesz helyi frakcióvezetője, Vitális István ingatlanát, megrendelőként pedig a kabinetvezetőt. (Az esetről korábban a hvg.hu számolt be.)

Szakértő nem volt

Ózd kormánypárti polgármestere, Fürjes Pál javaslatára vizsgálóbizottság létrehozásáról döntöttek a képviselők, ám Márton Ferenc információi szerint még az ezt követő napokban is dolgoztak közmunkások az említett helyen. Az 1991. évi IV. törvény, illetve annak módosításai, valamint a Belügyminisztérium rendeletei szabályozzák a közmunkavégzéssel kapcsolatos rendelkezést, kizárva a magánszemélyeknél történő foglalkoztatást. Tóth Pál az említett testületi ülésen elmondta: a közmunkával foglalkozó kolléganőjük, aki ismeri a vonatkozó törvényeket, éppen gyesen volt, ezért fordulhatott elő ez a helyzet.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A lezárult vizsgálat eredményéről a megyei kormányhivatal kabinetvezetője adott tájékoztatást a magyarnarancs.hu-nak. „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hatósági osztályának ellenőrei 2013. szeptember 25-én megvizsgálták a megkeresés alapját képező Ózdi Város- és Sportlétesítmény-üzemeltető Intézmény (VSI) részére nyújtott közfoglalkoztatási támogatás felhasználásának szabályszerűségét. (…) A VSI (…) magánszemély részére parkosítási munkát vállalt, melynek keretében a 2013. április 30-án érkezett megrendelésre 2013. május 2-án árajánlatot készített, amelyet a megrendelő elfogadott. (…) A vállalt munkálatok 2013. június 10. napján kezdődtek, melyben 1 fő VSI-alkalmazott és 9 fő közfoglalkoztatott vett részt 2013. június és július hónap folyamán összesen 134 órában” – írják válaszukban. (Az időpont azért érdekes, mert a független képviselő június végén már jelezte az ülésen a szabálytalanságot, viszont a vizsgálat szerint még júliusban is folytak a munkálatok.) „A VSI maga is észlelte a szabálytalanságot (…), ezért az augusztusi közfoglalkoztatási támogatás igénylése során önmaga korrigálta e hibát, és a 134 munkaórára járó bér- és járulékai összegével – 86 970 forint – csökkentett támogatási igényt nyújtott be az Ózd Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége felé. A Munkaügyi Központ megállapította, hogy a jogalap nélkül kifizetett támogatás késedelmi pótlékának megfizetésére az ellenőrzés időpontjáig nem került sor, ezért felhívta a kirendeltséget, hogy határozatban kötelezze a foglalkoztatót a pótlék utólagos megfizetésére.”

A részlegvezető tehet róla!

A VSI ügyvezetője a vizsgálat eredményét azzal egészítette ki a magyarnarancs.hu-nak, hogy a közmunkásokat szabálytalanul kirendelő zöldfelületrészleg-vezetőt írásbeli figyelmeztetésben részesítette. Tóth Pál hozzátette: a kertépítés 30 ezer forintos beruházásként indult, amely összeg a megrendelő újabb igényei szerint növekedett. Az első verzióhoz elég lett volna egy-két főállású szakember, viszont a többletfeladat több dolgozót igényelt. Mivel a munkaügyi központtól a közmunkások foglalkoztatásáért járó állami támogatásból augusztus hónapra 86 970 forinttal csökkentett összeget igényeltek, Vitális István pedig kifizette számukra a szerződésben szereplő összeget, így anyagi kár senkit nem ért.

Egy informátorunk szerint azonban más vetülete is van a történteknek. Elmondása szerint az elmúlt évek átalakításának köszönhetően a cég zöldfelület-kezelő részlegénél mindössze három főállású dolgozó maradt, akiknek ma már első számú feladata a közmunkások irányítására korlátozódik. A VSI viszont vállalta, hogy költségvetésük 10 százalékát vállalkozói tevékenységből biztosítják, miközben kevés az emberük a privát szféra megrendeléseinek teljesítésére. A közmunkások bevonása viszont – amint ez a példa is mutatja – törvénytelen. A közfoglalkoztatottakat ugyanis csak állami, önkormányzati, egyházi, vízügyi, vasúti, civil szervezetek vagy szociális szövetkezetek területein lehet dolgoztatni.

Neked ajánljuk