„Vétlen embert lőttek meg” – Megosztott Toroczkai faluja a fegyveres mezőőrök miatt

  • Szlavkovits Rita
  • 2014. május 31.

Kis-Magyarország

Nemcsak fegyveres mezőőrség áll fel Ásotthalmon, de a mórahalmi vendégmunkásokat kordában tartó rendészeti szervvel is együttműködne a falu. Ennek helyben nem mindenki örül.

„Múltkor a szomszédtól vittek el tyúkokat, de van olyan tanya Kissoron (Ásotthalomhoz tartozó külterület – a szerk.), ahova szerdánként térnek be a tolvajok, menetrend szerint. Elkel a szigor. Biztosan komoly emberek kezébe adnak csak fegyvereket” – mondja egy ásotthalmi asszony a helyi buszmegállóban, amikor a település polgármesterének legújabb ötletéről kérdezzük. Toroczkai László ugyanis szerdán írta ki Facebook-oldalára, hogy fegyveres mezőőrséget szervez. „Kihasználva, hogy a minisztérium közel a duplájára emelte a mezőőrök foglalkoztatásához

Így győzött

Toroczkai tavaly év végén lett Ásotthalom polgármestere nem mindennapi körülmények közt. Erről először mi írtunk.

az önkormányzatoknak nyújtott állami hozzájárulás mértékét, felállítjuk a fegyveres (terepjárós és lovas) mezőőrségünket, amellyel a külterületünk (mely az ország egyik legnagyobb tanyavilága) biztonságát fogjuk növelni, védve az ásotthalmi tanyákat, termőföldeket és minden értékünket” – írta a szerb határ menti, csaknem 4000 lelkes település vezetője.

A helyiek közt akad, aki támogatja, más inkább tart a bejelentés következményétől. „Majd eztán már éjjel sem lesz nyugtunk? Mi lesz ebből?” – sopánkodik egy másik asszony, szintén a buszmegállóban.

Kicsit arrébb újabb támogatóba botlunk. „Olyan lovas csendőrségféle alakul, nem?” – néz rám kérdőn vitéz Gulyás József altábornagy. A férfi katona volt valaha, de a Gátsoron (ez egy másik külső rész – a szerk.) lakik immár egy évtizede. Azt ugyan nem mondaná, hogy túl sok lenne errefelé a bűncselekmény, szerinte nem több, mint másutt, de itt közel a határ, néhány tanyából át is lehet látni a túloldalra (ti. errefelé rendszeresen kelnek át Szerbia felől harmadik világból érkező menekültek – a szerk.), ezért szerinte elkel az őrség. „Először vaktölténnyel szokás lőni, csak a további ellenállás esetén jöhet az éles” – megy bele a finomabb részletekbe az idős úr, aki amúgy egy dunántúli csendőregyesület tagja.

Fegyveresek összevonása

„Csak mosolyogni tudok a hangulatkeltésen” – ez már Toroczkai László reakciója, amikor a fegyveres mezőőrök után érdeklődünk. „Mindenütt van mezőőrség. Itt is felvetődött már 2003-ban, akkor valamiért elmaradt.”

Ásotthalmi buszmegálló

Ásotthalmi buszmegálló

Fotó: MTI

A Hatvannégy Vármegye Mozgalom hajdani elnöke szerint kell a fegyelem a falu tanyasi körzeteiben is, hiszen a rendőrség és a polgárőrség dolga – szerinte – elsősorban belterületen ellátni a rendészeti feladatot. Toroczkai szerint a törvényes működésre garancia, hogy a rendőrséggel is együttműködési megállapodást kell kötniük, és a törvények is biztosítékot jelentenek arra, hogy csak megfelelő emberek tölthessék be a posztokat. „Igaz, nincs több bűncselekmény, de 350 kilométer külterületi földutunk van, muszáj szemmel tartani” – indokolja döntését Toroczkai.

De a politikus nemcsak a felfegyverzett mezőőrséggel kíván rendet tenni a helyszínen. A szomszédos Mórahalmon a tavaly megszervezett önkormányzati rendészeti szerv – több fórumon elhangzott polgármesteri beszámoló szerint – „sikeresen” működik, hiszen több, Romániából vendégmunka reményében ideérkezett család tagjait, gyermekeit már az anyaországba irányították a „legkülönbözőbb eszközökkel”. Ezenkívül „kordában tartják” az itt maradt napszámosokat, akik tanulva az eddigiekből, este 7 óra után (a vendégmunkások állítása szerint az „elöljárók” javaslatára) nem mutatkoznak a települések központjában. (A kezdeményezésről korábban mi is riportot közöltünk.)

Jogsértés? Visszaélés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést, igazságtalanságot tapasztalt környezetében, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra, és mi utánajárunk.

Toroczkainak is megtetszett a mórahalmi modell. Bár Ásotthalom tavaly nem csatlakozott a szomszédos város kezdeményezéséhez, a napokban Toroczkai egyeztetett Nógrádi Zoltánnal, Mórahalom polgármesterével, így hamarosan az önkormányzati rendészeti szerv is megjelenhet Ásotthalmon. Lesz tehát egy mezőőrség, Toroczkai közösségi oldalán fegyveres jelzővel illetett, és egy önkormányzati rendészeti szerv is működni fog rövidesen. „A képviselő-testület megszavazta szerda este, Nógrádi Zoltánnal egyeztettünk, mindkettő szervezet egy-két hónap múlva elkezdheti a munkát” – mondta Toroczkai.

Emberre nem foghat fegyvert

Megkérdeztünk több Csongrád megyei polgármestert is, akik ugyanakkor nem látják szükségét a mezőőrök alkalmazásának. Szerintük az önkormányzati földek kicsik, nem igénylik az őrzést. A nagyobb területekkel rendelkező nagygazdák pedig gondoskodjanak a vagyonuk őrzéséről – vélekedik az egyik faluvezető.

Mezőőrök Gyöngyöspatán

Mezőőrök Gyöngyöspatán

Fotó: MTI

Az országban tavaly összesen 671 mezőőr tevékenykedett a határban, feladatuk a termény őrzése, sörétes puskával járhatják a területeket. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint az önkormányzatok 2013-ban le sem hívták az ilyen célra rendelkezésre álló forrást. Az idén már – a tavalyi 500 millió forint helyett – 726 millió forint áll az önkormányzatok rendelkezésére, ebből az alkalmazotti bérre 90 ezer forint/fő fordítható, és egyszeri összegként évi 500 ezer forint költhető eszközökre. A rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységével összefüggő szabályozás 2012 nyarán változott, jelentős többletjogosultságra tettek szert: igazoltathatnak, két órán át visszatarthatják az intézkedés alá vett személyt, ellenállás esetén akár meg is bilincselhetik, vagy kényszerítő eszközként vegyi fegyvert (azaz gázspray-t) is használhatnak. Az önkormányzati rendészeti szerv intézményének bevezetésével egy csoportban foglalkoztatható a közterület-felügyelő, a mezőőr, a halőr és az erdőőr. Ez utóbbiak fegyverviseléséről is rendelkezik a 2012. évi CXX. törvény: sörétes puskával ritkíthatják a vadállományt. Az erdészeti rendészeti feladatokat ellátó személyek maroklőfegyvert is viselhetnek, s nagyvadak kilövésére használhatják, indokolt esetben. Elviekben tehát emberre nem foghat fegyvert senki.

A puska és a cérna

Ettől azonban még nem nyugodtak a helyiek. Rendet ugyan mindenki szeretne Ásotthalmon, bár többek véleménye, hogy kirívóan nem mondható balhésnak a település. Egy idősebb úr szerint ugyanakkor nem ártana ráncba szedni a hétvégenként részegen randalírozó fiatalokat. „No, a fegyver azért nem szükséges” – teszi hozzá gyorsan. „Biztosan nem nyikhajok kezébe adják majd a puskákat, hanem meglett, komoly férfiakéba.”

„Igen ám, de az a puska el is sülhet” – aggodalmaskodik egy asszony. „Láttunk már példát arra, hogy vétlen embert lőttek meg, vagy olyat is, hogy nem bírta cérnával a fegyveres, és bekattant. Én nem örülök neki.” Az idős úr erre aztán replikázik egyet: „Nem kell csak úgy kódorogni az erdőben éjszaka” – mondja, majd eltolja biciklijét.

Figyelmébe ajánljuk