Mohács

„Elvitetlek megint a rendőrökkel”

  • Stemler Miklós
  • 2012. március 19.

Kis-Magyarország

Bilincsben vittek el egy férfit Mohácson az önkormányzat hivatalos március 15-ei megemlékezéséről, miután lediktátorozta Szekó Józsefet. Az eset csepp a tengerben: a polgármester régi, szélsőjobboldali ellenlábasával szemben nem habozik akár a hatóságokat is felhasználni.

Pitiáner kisvárosi ügynek is tarthatnánk Németh Imre hadjáratát a fideszes Szekó József ellen, ha a valóban nevetségesnek ható ügyek nem vetnének fel súlyos kérdéseket a polgármesteri hatalom és a hatóságok függetlensége kapcsán. Némethet ugyanis számos alkalommal vitte már el a rendőrség Szekó közbenjárására, és az egymás ellen folytatott pereik száma is folyamatosan nő.

Egy régi kapcsolat
A két férfi konfliktusának forrása lassan már a múlt ködébe vész: még a 2000-es évek közepén, egy Trianon-emlékmű kapcsán kapott össze az akkor még MIÉP-szimpatizáns Németh és az 1998 óta polgármester, ma pedig e tisztsége mellett országgyűlési képviselőként is dolgozó Szekó. Mindez mára nagyobbrészt lényegtelen, hiszen azóta mindkét fél valós és fiktív sérelmek tömegét tudja a másik fejéhez vágni. Annyi biztos, hogy Németh innentől kezdve a polgármester egyfős radikális ellenzékévé vált, aki lehetőség szerint minden egyes városi eseményen hangosan követelte Szekó lemondását – árpádsávos zászlókkal megspékelve.

Németh kétségkívül jelentős sikereket ért el a polgármester bosszantásában, olyan eset is előfordult, amikor egy önkormányzati rendezvényt a Mohácsi-szigetre helyeztek át abból a megfontolásból, hogy Németh úgysem tud átkelni a folyón. A helyzet a 2010-es önkormányzati választás után durvult el még jobban, amikor Némethnek sikerült bekerülni az önkormányzatba egy jobbikos képviselő, Polgár Károly tanácsadójaként. Szekó mindezt olyannyira nem tolerálta, hogy a testület 2010. október 29-ei nyilvános üléséről szó szerint kidobatta Némethet. Az eljárás elleni tiltakozásul Németh és Polgár egymáshoz kötözte magát, ám mindez nem hatotta meg a polgármester hívására kiérkező helyi rendőröket, akik mind az önkormányzati képviselőt, mind annak szakértőjét elvitték – hogy pontosan milyen jogcímen, azt nem tudni, a Független Rendészeti Panasztestület szerint mindenesetre jogsértő módon.

Fél évvel később a Jobbikból immár kizárt Polgár és Szekó üléstermi pankrációja az országos média ingerküszöbét is elérte. Az esetre a két verekedő teljesen máshogy emlékezett: míg Szekó szerint Polgár nyakkendőjét igazította meg, mire az nekitámadt, a képviselő állítása szerint viszont Szekó mellen ütötte, és ő csak önvédelemből ütött vissza, a jelen lévő képviselők közül pedig senki se látta, mi történt pontosan. A biztonság kedvéért a rendőrök őrizetbe vették a képviselőt, akit három nappal később elengedtek, miután a Pécsi Városi Bíróság nem látta indokoltnak az előzetes letartóztatásba helyezést.

Megint hívják a rendőröket
A helyzet azóta annyira eldurvult Németh és Szekó között, hogy a polgármester már akkor dührohamot kap, ha meglátja nemezisét. Így történt ez például tavaly nyáron egy kiállításmegnyitón, amelyet Németh a videokamerájával dokumentált. Miután a polgármester meglátta Némethet, azzal fenyegette, hogy „elvitetlek megint a rendőrökkel”, majd bősz telefonálásba fogott. Az végül nem derült ki, hogy a rendőrség mit kezdett volna a helyszínen teljesen jogszerűen tartózkodó állampolgárral, mert Németh pár perccel később elhagyta a kiállítást.

Ezek után nem meglepő, hogy az idei március 15-e sem múlt el akció nélkül. Németh rögtön Szekó beszédének elején kezdett tiltakozásba, mire a polgármester a rendezőket szólította fel a rendzavaró eltávolítására. Ez nem járt sikerrel, így a rendőrök léptek közbe, akik egyszerűen megbilincselték Némethet, majd két óráig bent tartották, nehogy újabb csorba essen a szabadság ünnepén. Németh saját honlapján a következőképpen idézte fel az eseményeket: „De mikor az (értsd: Szekó – a szerk.) a mikrofonhoz lépett, ülepnyalogatói ugrottak, mert én mi gyurcsányunk kikiabálásába és kifütyülésébe kezdetem (sic!). Egy polgári körös hölgy esett nekem és ki is akarta venni a sípomat a számból, miközben én rendőrért kiáltottam. (…) Mikor négyen hozzám érkeztek körbe vettek engem, de ezen kívül nem csináltak semmit és közölték velem, ők nem láttak semmit. (…) Én folytattam a vélemény-nyilvánításomat (…), de most meg Mohács rendőrkapitánya és (…) r. százados esett nekem és majd leszakítva a kabátot rólam rángattak el a helyszínről (…).”

Mindez valószínűleg csak múló epizód lesz a két fél harcában, amely nemcsak Mohács közterületein és önkormányzati üléstermében folyik, hanem a baranyai tárgyalótermekben is. Németh ellen három rendbeli rágalmazás miatt folyik eljárás a Pécsi Városi Bíróságon, a Siklósi Rendőrkapitányság pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt nyomoz ellene, míg a Komlói Rendőrkapitányság garázdaság miatt – ez utóbbiról egyelőre Németh sem tudja, hogy micsoda.

Figyelmébe ajánljuk