„Ezek a tábori ágyak használhatatlanok, szemfényvesztésre valók!” – mondta egy főorvos

Kis-Magyarország

Olcsó blöffnek és szemfényvesztés nevezte azokat a tábori ágyakat egy magas rangú egészségügyi forrásunk, amelyeket az Operatív Törzs állított fel a Hungexpo G pavilonjában. Orosvári Zsolt, kórházakba pótágyakat szállító civil aktivista szerint az X-lábú ágy úgy, ahogy van alkalmatlan „bevetésre”.

„El sem tudom képzelni, hogyan folyik majd terápiás kezelés ezeken az pótágyakon? Megmondani sem tudom, lélegeztető gépeket, monitorokat és minden, ami a betegellátásához szükséges, miképpen illeszthetők össze ezzel az ideiglenes ággyal. Nem kekeckedek, nem keresek a kákán is csomót, tudom, hogy nagy a baj és alig van már idő, de ezek az ágyak önmagukban is veszélyesek, könnyen le lehet róluk esni. De amit ezek demonstratív felállítása és bemutatása körül a kormányzat tesz, az pénzpocskolás és ostobaság” – mondta a narancs.hu-nak egy neve mellőzését kérő főorvos, aki évtizedekig volt kiemelt vezető pozícióban, s korábban a megelőzésben, a terápiás kezelésben és a járványügyben is nagy tapasztalatokat szerzett.

A nyugalmazott főorvos azok után kereste meg portálunkat, hogy kedden fotókat közöltünk arról, ahogy az Operatív Törzs ilyen ágyakkal rendezte be a Hungexpo G pavilonját miután a budapesti vásárvárost működtető tulajdonosok felajánlották ingatlant. Az Operatív Törzs azt kommunikálta, hogy „egészségügyi ellátó helynek készíti elő” a jókora kiállítási teret.

Időközben az is kiderült, hogy a budapestihez képest más, komfortosabb, biztonságosabb és masszívabb megoldás is lehetséges. Mint fotónkon látszik, így cselekedtek az osztrák fővárosban is.

Két közeli főváros és micsoda különbség...

Két közeli főváros és micsoda különbség...

Fotó: narancs.hu

Nehéz ráfeküdni, könnyű leesni

A volt vezető főorvos szerint idősebb és valamennyi súlyfelesleggel rendelkező egészséges emberek sem tudják használni ezeket a tábori ágyakat, mert veszélyesek. Szerinte rá sem tudnak feküdni, de ha ez a mutatvány mégis sikerülne, akkor nagyon könnyen leesnek róla, ami óriási kockázatot jelent. „A betegellátásra egészségügyi, orvosi, ápolási és technikai szempontból is alkalmatlanok” – hangsúlyozta. Hozzátette, szerencsésebb lenne, ha a hatalmas pavilonban felállított ágyakkal karantént alakítanának itt ki, de pontosan tudja, hogy nem erről van szó.

A narancs.hu megkereste Orosvári Zsoltot, akit az elmúlt másfél-két évben a fél ország megismert. Ő volt az a civil aktivista, aki nem tudta tovább nézni az egészségügyi intézmények tehetetlenségét és szegénységét. Előbb a gyerekosztályokon a csöppségeik mellett alvó és virrasztó szülőknek, főleg anyukáknak vitt országszerte tömegével pótágyakat, majd sok más kórházi osztályra is. Ezt követően pedig klímaberendezésekkel látott el sok gyógyító osztályt.

„Amikor jó másfél évvel ezelőtt elkezdtem akciómat, akkor nagyon tudatosan nem ezt a X-lábú alumínium vázas ágyat választottam, hanem egy másik típust. A magyarázat egyszerű, ez a fekvő alkalmatosság alkalmatlan arra, amire tervezték. Ugyanis egy picit súlyosabb ember alatt nagyon gyorsan kinyúlik az anyag, ez pedig azt eredményezi, hogy az illesztések végéről a rögzítésre szolgáló két műanyag stift hamar lepattan. Így két-három használat után összecsuklik az ágy, használhatatlanná válik” – magyarázta Orosvári portálunknak.

Még horgászoknak sem ajánlaná

Az elmúlt időszakban a kórházak gyermekosztályait és egyéb gyógyító részlegeket pótággyal ellátó civil aktivista hozzátette, még horgászoknak sem ajánlana az X-lábú pótágyat, ahogy az általa kiválasztott típus is csak ideiglenes megoldás. Ám sokkal hosszabb távon használható, praktikusabb és annál sokkal jobb, minthogy a gyermekük mellett virrasztó szülők a földön aludjanak. Megjegyezte, az is igaz, hogy az általa kiválasztott és felajánlott ágytípus maximum 110 kilóig hiteles. Ám ez meglátása szerint az emberek 95 százalékának megfelel.

Orosvári Zsolt és az ő pótágya

Orosvári Zsolt és az ő pótágya

Fotó: Orosvári Zsolt/Facebook.com

Végül Orosvári Zsolt a narancs.hu-nak elmondta, az utóbbi napokban több idősotthon vezetője megkereste őt, hogy a küszöbön álló intézményen belüli elkülönítés miatt pótágyakat kérjenek tőle. Megtudtuk, készletei korlátozottak, de egyelőre ki tudta elégíteni az igényeket.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.