Felcsúti tao-per: feljelentették a Puskás Akadémiát, de nem mer nyomozni a megyei kapitányság

  • Magyar Krisztián
  • 2017. május 30.

Kis-Magyarország

Az indok: Mészáros Lőrinc.

Az Orbán Viktor alapította Puskás Akadémiát, pontosabban az akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt februárban kötelezte arra a Fővárosi Ítélőtábla, hogy ki kell adniuk minden olyan szerződést, számlát, dokumentumot, amellyel igazolják, hogy a 2013. január és 2015. november 26-a közötti időszakban kiket bíztak meg pályaépítésekkel, de a legapróbb szolgáltatásokra vonatkozó dokumentumokat is be kell mutatniuk, ha azokat a társasági adókedvezményekből befolyt összegből finanszírozták. Óvatos becslések szerint is 5-6 milliárd forintról lehet szó, nagyjából ennyi tao-forrást költhettek el az említett időszakban.

A pert a DK indította azután, hogy hivatalos adatigényléssel kérték még 2015 novemberében az adatokat, de nem érkezett válasz. Első fokon a Székesfehérvári Törvényszék, aztán jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla döntött úgy, hogy nyilvános adat a tao-források felhasználása. Ez azért is volt rém kellemetlen Orbán Viktoréknak, mert a kormány régóta azt szajkózza, hogy a társasági adókedvezmény jóvoltából érkezett támogatások szerintük nem minősülnek közpénznek. Az indoklás sem hétköznapi: azért nem közpénz a tao, mert az nem folyik be az államkasszába, hiszen a vállalkozások egyenesen a sport-, illetve a kulturális egyesületeknek címezhetik meg azt a pénzt, ami egyébként az államnak menne, ha nem ajánlanák fel a cégek.

A jogerős ítélet írásos változatát március legvégén kapta meg a felcsúti akadémia, innentől számítva 15 napjuk lett volna kiadni az adatokat, de ez nem történt meg, ezért a DK közérdekű adattal való visszaélés miatt feljelentette a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt a Bicskei Rendőrkapitányságon. Ezután – a magyarnarancs.hu birtokába került dokumentumok szerint – elindult egy újabb huzavona, mivel a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője jelentette az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) felé, hogy nem nekik kéne nyomozni. Dr. Varga Péter megyei kapitány indoklása szerint azért lenne tanácsos átrakni máshová az ügyet, mert az akadémiát vezető Mészáros Lőrinc Felcsút polgármestere is, így ők munkakapcsolatban állnak, és szeretné elkerülni az elfogultság látszatát. Az ORFK szerint jogos volt a kérés, így kijelölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol talán nem félnek annyira Mészáros Lőrinctől.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány közben a Székesfehérvári Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla döntése ellen kérelmet terjesztett elő a Kúriához az ítélet felülvizsgálatáért. A Kúria várhatóan június közepéig dönt arról, hogy felülbírálja-e az első- és másodfokú ítéleteket, vagy azokkal összhangban arra kötelezi az akadémiát, hogy adja ki, mire mentek el a tao-pénzek.

Itt a vége: Mészáros Lőrincéknek ki kell adniuk, mire költötték a tao-milliárdokat Felcsúton

Fontos pert nyert a DK, jogerős ítélet született. Még nyár végén kötelezte arra a Székesfehérvári Törvényszék elsőfokú ítéletében a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, hogy adja ki azoknak a beruházásoknak, megbízásoknak a szerződéseit, amelyeket a klubhoz beérkezett társasági adókedvezményből finanszíroztak.

Neked ajánljuk