Hiába a büntetőügyek, a Fidesznél nem lehet annyit mutyizni, hogy elzáródjanak a pénzcsapok

  • narancs.hu
  • 2017. május 27.

Kis-Magyarország

Simonka György köre nagyon jól járt a Békés megyei fejlesztési források elosztásával.

Miközben a kormánypárti Simonka György rokonainak és cégeinek érintettségével költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás van folyamatban, az országgyűlési képviselő köre újabb uniós százmilliókhoz jutott a terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) Békés megyei forrásaiból – írja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a Simonkához több szálon is köthető Medgyesegyházi Ipari Park Kft. nemrég 450 millió forintot kapott arra, hogy a településen ipari parkot hozzon létre.

false

 

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A tavaly bejegyzett társaság a helyi önkormányzat mellett két cég birtokában van, mindkettőben megtalálhatók Simonka György rokonai és bizalmasai. Az egyik cég az a Paprikakert Tész Kft., amely minden bizonnyal érintett abban a vizsgálatban, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség folytat a fideszes politikus környezetében. Utóbbi vállalkozásban korábban Simonka is tag volt, de a cég tulajdonosa most egy olyan ember, aki az országgyűlési képviselő üzlettársa egy másik gazdasági társaságban, de jelenleg előzetes letartóztatásban van a 11 gyanúsítottat fölvonultató Simonka-ügyben.

A TOP-források elosztásával Pusztaottlaka is jól járt, ez az a település, ahol korábban Simonka György polgármester volt. A néhány száz fős falu 600 millió forintot kapott a helyi vadaspark „élményközpontúvá” fejlesztésére.

A Magyar Nemzet úgy tudja: a pénzkiosztás folyamata is gyanús volt, hiszen a Békés Megyei Önkormányzat területfejlesztési bizottsága furcsa körülmények között hozta meg a döntést a kifizetésekről. A pénzek szétosztására mindössze egy napja volt a testületnek, és úgy szavaztak, hogy nem is ismerték a pályázatok pontos részleteit. Az öttagú bizottság négy fideszes politikusa simán megszavazta a pályázatokat, a szocialista Varga Zoltán tartózkodott. Utóbbi elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy a szavazás napján csak a pályázatok címeit ismerték a döntéshozók, így valójában nem is tudták, hogy mire szórják szét a 18,3 milliárd forint uniós támogatást. Az persze már csak hab a tortán, hogy a bizottság elnöke dolgozott Simonka György egy korábbi vállalkozásában.

Nemzeti konzultáció Simonka György fideszes képviselőről

Az Együtt képviselője ráadásul a valóságra vonatkozó kérdéseket tesz föl. Tudta, hogy Simonka György a rendszerváltás óta eltelt közel 30 évben az egyetlen olyan országgyűlési képviselő, akinek a tiszteletdíja nagy részét végrehajtás miatt levonja az Országgyűlés Hivatala? Tudta, hogy Simonka György az első Békés megyei országgyűlési képviselő az elmúlt 27 évben, akivel szemben végrehajtást rendeltek el?

Figyelmébe ajánljuk