Feljelentette a biciklisek városát a kerékpárosklub

Kis-Magyarország

Egy bicikliző kislányt ért baleset után a szervezet kérte egy csomópont felülvizsgálatát, aztán még ketten megsérültek ugyanott.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést a napokban a Magyar Kerékpárosklub a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon – derül ki a civil szervezet honlapjáról. A biciklisek érdekeit képviselő egyesület azért lépett, mert feltűnően sok közlekedési baleset történt Hódmezővásárhelyen a Dr. Rapcsák András út és a Lázár utca kereszteződésénél.

2022. június 15-én elütöttek egy 11 éves kerékpározó kislányt azon a helyen. A kerékpárosklub akkor megkereste az önkormányzatot, és bemutatta, hogy álláspontja szerint a csomópontban rossz a forgalmi rend, kérte, hogy vizsgálják fölül a kereszteződést ebből a szempont

ból. A Csongrád-Csanád megyei város – egyébként díjazott kerékpárosbarát település – polgármesteri hivatala azonban úgy gondolta, nincs összefüggés a forgalmi rend és a baleset között, viszont azt ígérte, megvizsgálja a kereszteződést. Változás nem történt – viszont négy hónappal később ugyanott ismét egy gyereket ért baleset, majd 2023 augusztusában egy rollerezőt ütöttek el. A Magyar Kerékpárosklub ezek után döntött a feljelentés mellett.

A szervezet a rendőrségre benyújtott iratban úgy érvel, hogy a kereszteződésben egymásnak ellentmondó táblák, felfestések vannak, amelyek nem felelnek meg a jogszabályoknak, és ezek miatt alakulnak ki veszélyes helyzetek. A feljelentéshez mérnöki vélemény is tartozik.

A biciklisek a csomópontnál egy kerékpárút-átvezetésen és egy kerékpársávon haladhatnak át, és ezek párhuzamosak a két gyalogos átkelőhellyel. Mindkettőnek piros a felfestése, holott az ilyen helyeken a piros burkolatfestést az elsőbbséggel rendelkező kerékpáros átvezetéseknél ajánlják.

A kereszteződés területének szintje kiemelkedik. A Dr. Rapcsák András úton közlekedő biciklisek is megemelt szinten érkeznek és azon is kelnek át. A klub mérnöke szerint az átvezetés szintbeli megemelése is egyenrangú kereszteződésre, sőt, a gyalogos átkelőhely mellett a kerékpáros átvezetés védett státuszára is utal.

Szintén zavaró tényezőként említi a kerékpárosklub, hogy bár a KRESZ szerint a közúti jelzőtáblákat az úttest mellett a menetirány szerinti jobb oldalra kell kihelyezni, azon a helyen a sétálóutca és a Lázár utca felől érkező bicikliseknek balról helyezték ki a táblát, szabálytalanul. „Ennek folytán olyan abszurd helyzet állhat elő, hogy az egyébként táblákkal szabályozott kereszteződésben jobbkézszabályt kell alkalmazni az egyik irányból érkezőknek, a rossz helyre kitett tábla és a burkolati jelek azonban bizonytalanságot szülhetnek a közlekedőkben (…), a forgalmi rend nem ismerhető fel időben”, ami a klub szerint törvénysértő helyzet.

Szintén fura, hogy a Dr. Rapcsák András úton érkezők a kereszteződéshez érve „kerékpárút vége” táblával találkoznak, miközben a kerékpárút valójában nem szűnik meg: át van vezetve. Ez a tábla önmagában nem ír elő elsőbbségadást, sem azt, hogy le kell szállni a bicikliről. Bár 2018-ban kitettek oda egy „Hajtva tilos, tolva szabályos” feliratot, a kerékpárosklub figyelmeztet, az nem minősül KRESZ-táblának, hiába érthető az üzenete.

A Narancs.hu kérdésére a hódmezővásárhelyi önkormányzat most azt írja, hogy az elmúlt húsz évben csak egyetlen új útszakaszt nyitottak a városban, a Tóth malom utcát. Minden más utcában – állítja a Csirák Dalma sajtóreferens által továbbított hivatalos válasz – a jogszabályoknak megfelelően alakították ki a forgalmi rendet. Újabb táblákat, változtatásokat csak azután helyeznek ki, vezetnek be, hogy a Közlekedési és Közbiztonsági Tanácsadó Testület arról tárgyal és a módosítást jóváhagyja. Amikor a táblákat kihelyezték, az akkori engedélyek alapján jártak el.

Az említett kereszteződésben „fennálló anomália” annak köszönhető a város szerint, hogy a forgalomba helyezés óta változtak a jogszabályok. A sok táblát a gyalogosok és kerékpárosok biztonsága érdekében helyezték ki.

A forgalmi rend felülvizsgálata a város területén 2024 júliusában várható, amikor több ilyen »elavult« forgalmi rend is megvizsgálásra kerül. Addig is a jelzett kereszteződésben a táblákat a jobb oldalra is megerősítésként kihelyezzük, és a piros átvezetést megszüntetjük, még akkor is, ha az nem jelez elsőbbséget a kerékpárosoknak. A cikkben említett közlekedési baleset pedig egyértelműen figyelmetlenségből adódott, erről az akkori a jegyzőkönyv is tanúskodik. Amióta a figyelemfelhívó táblák is kihelyezésre kerültek, ebben a kereszteződésben baleset nem volt” – írta az önkormányzat.

Hozzátette, Hódmezővásárhelyen tényleg nagyon sokan járnak biciklivel, és a kereszteződéseket a biztonság kedvéért duplán szabályozzák. Ezzel együtt a balesetek 90 százaléka így is figyelmetlenségből adódik, és abból, hogy a táblákat figyelmen kívül hagyják a közlekedők.

„A kerékpárosoknak pedig az a legegyszerűbb, ha az autósokat hibáztatják minden téren” – ez is benne volt az önkormányzat válaszában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.