Kisújszálláson Demeter Szilárd alapítványa adhatott támogatást a fideszes jelölt kampányrendezvényéhez

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2024. június 1.

Kis-Magyarország

A Petőfi Kulturális Ügynökség és a Magyar Kultúráért Alapítvány pénzével támogatták a fideszes polgármesterjelölt kampányrendezvényét a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban. 

Május 31-én Nyárköszöntő Fesztivált rendezett a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszálláson a helyi Nagykun Polgári Kör. A civil szervezet a Fidesz-KDNP jelöltjeit támogatja az önkormányzati választáson. Nem kérdés, hogy kampányrendezvényről volt szó, hiszen a fesztivál megnyitóján a plakátja szerint Szűcs Tamás, a Fidesz-KDNP és a polgári kör közös polgármesterjelöltje mondott köszöntőt.

Az viszont különös, hogy kampányidőszakban a Nagykun Polgári Kör központi „kulturális” támogatásban részesült a Petőfi Kulturális Ügynökségtől és a Magyar Kultúráért Alapítványtól (MKA), a fesztivál plakátján ugyanis mindkét szervezet támogatóként szerepelt.

 
A fesztivál plakátja
 

A Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. tulajdonosa „egy személyben” az MKA, amelyet egy 2021-es törvény hozott létre más úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványok mellett. Egyértelmű az alapítványnak a kormányhoz, így a Fideszhez való kötődése, a törvény alapján az alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait a kultúráért felelős miniszter jelöli ki, a kuratóriumi elnök létrehozása óta Demeter Szilárd. Az alapítványnak az államtól van pénze, erről egy két évvel ezelőtti kormányhatározat döntött: akkor utasították a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon az Alapítvány feladatai ellátásáról, ez alapján az idén az MKA több mint 11,5 milliárd forintból gazdálkodhatott.

Az, hogy az MKA támogatta a helyi polgári kör szervezte és a fideszes jelölt fellépésével zajló fesztivált, több kérdést is felvet. Érdeklődtünk a Petőfi Kulturális Ügynökségnél, támogathatja-e a kisújszállási – jelöltállító – civil szervezetet és rendezvényeit a kampány ideje alatt, de választ nem kaptunk. Korábban ugyanakkor előfordult már ehhez némileg hasonló helyzet, igaz, burkoltan.

Nincs szabály, ki hogyan segíti a helyi jelölteket

Az Újbudai Ficsak 11 Alapítvány esetét az Index szúrta ki. Az alapítvány kerület szemétszedési kampányának plakátjain Király Nóra tűnt fel, aki a Ficsak Klub alapítója, egyben a kerület fideszes polgármesterjelöltje. Korábban a plakátokon szerepelt a Miniszterelnöki Kabinetiroda logója is, amiből arra lehetett következtetni, hogy a kormány is támogatta ezt a kampányt. A logó később eltűnt, és Király is tagadta, hogy a kampányhoz felhasználtak volna állami támogatást. A lap azonban rámutatott, hogy a szabályozás szerint ha a választáson egyesületek jelöltjei indulnak, akkor az egyesületnek bizonyítani kell az Állami Számvevőszéknek, hogy belföldi jogi személytől vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől nem fogadtak el támogatást.

Érdemes megjegyezni, hogy a törvény az országgyűlési képviselők számára meghatározza a kampánytámogatásokat, ám hiába keresünk ilyen szabályt az önkormányzati választásokra vonatkozóan. Ahogy a TASZ oldalán is olvasható, állami vagy önkormányzati támogatás nem nyújtható. Az viszont nem szabályozott, hogy a helyi jelöltek kampányát ki és milyen módon segíti. Kisújszálláson ennek megfelelően már nem is titkolták, ki a támogató.

A településen két jelölt indul a polgármesteri székért. Az ellenzéki Új Kisúj Egyesület támogatásával Máthé Zsolt, vele szemben pedig a már fentebb említett fideszes Szűcs Tamás. Szűcs a Ferencvárosi Torna Clubhoz tartozó Fradi Média főszerkesztője, korábban Facebook-posztban mondott külön köszönetet Kubatov Gábornak a polgármesteri jelöléséhez nyújtott támogatásáért, ahogy azt a 444 május közepén megírta.

FRISSÍTÉS

A Petőfi Kulturális Ügynökség az alábbit válaszolta cikkünk megjelenése után majd' két héttel:

„A Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. nem adott pénzügyi támogatást a Kisújszállási Nagykun Polgári Körnek.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.