Félmilliós havi megbízási díjat kap Szarvas városától az ÁSZ volt elnöke

Kis-Magyarország

Havi 500 ezer forintos megbízási szerződést kapott a szarvasi önkormányzattól Domokos László, aki tizenkét évig az Állami Számvevőszék elnöke volt. Hogy pontosan miért is, arról némiképp mást mond a jegyző és mást a polgármester.

Közpénzügyi tanácsadásért havi félmillió forintos megbízást kap Domokos László volt állami számvevőszéki (ÁSZ) elnök Szarvas városától, ahol korábban több cikluson keresztül fideszes országgyűlési képviselő volt, ráadásul díszpolgára a Békés megyei városnak. Mindez a szarvasi képviselő-testületi ülést megelőző keddi ügyrendi bizottsági ülésén hangzott el azt követően, hogy Gajdos Attila, az ügyrendi bizottság külső tagja rákérdezett a jegyzőnél, Melis Jánosnál a városban terjengő információra. Azt azonban nem sikerült Gajdosnak megtudnia, hogy mióta tart, meddig szól és miben áll Domokos László megbízása. Facebook-bejegyzésében a bizottsági tag ezt „mindenki fantáziájára bízta”. Ráadásul ezt a csütörtöki képviselő-testületi ülésen Gajdos Attila nem is tudja megkérdezni, mert bár 2010 és 2019 között önkormányzati képviselő volt Szarvason, ám a legutóbbi helyhatósági választáson nem lett újra képviselő.

„Nem közpénzügyi tanácsadó, hanem az Árpád Szálló és a mellett lévő kisebb Kis Árpád Szálló gyógyhotellé fejlesztése, valamint a hulladéktelep helyére tervezett napelempark megvalósítása tárgyában kötött megbízási szerződést a jegyző által vezetett polgármesteri hivatal Domokos Lászlóval” – cáfolta meg a Melis János ügyrendi bizottsági ülésen tett kijelentését az ügyben portálunknak nyilatkozó Babák Mihály (Fidesz-KDNP) polgármester. Amikor az ellentét feloldására kértük a városvezetőt, elmondta, korábban testületi határozat született, hogy az ingatlanértékesítéssel és -fejlesztéssel, valamint a napelemparkkal kapcsolatos ügyekben segít szaktudásával és kapcsolatrendszerével Domokos László Szarvas városának.

Babák azt nem tudta megmondani pontosan, hogy mikor kötötték a megbízási szerződés a volt ÁSZ-elnökkel. Annyit mondott, hogy legalább három hónapja élhet a szerződés, és határozatlan idejű. „Addig szól, amíg a munkát el nem végzi, egy perccel sem tovább, én nem szórom a város pénzét. Másrészt Domokos minden hónapban részletesen beszámol arról, hogy mit végzett” – tette hozzá. A fideszes polgármester elmondta, az utóbbi hetekben már konkrét érdeklődőt is hozott a szállodák értékesítése kapcsán a városba Domokos. A napelempark ügyében pedig felvette a kapcsolatot a Miskolci Egyetemmel, amelynek oktatói a szakmai kérdések kidolgozásában és megoldásában segítenek majd viharsarki városnak.

Lapunknak név nélkül nyilatkozó forrásaink mind a jegyző, mind a polgármester magyarázatát furcsának találják. Ha ugyanis igaz a közpénzügyi tanácsadás, akkor kérdés, mire való a pénzügyi bizottság, a képviselő-testület, benne a polgármesterrel, az alpolgármesterrel, valamint mi a jegyző felelőssége az önkormányzat költségvetését és pénzügyeit illetően. Ha a polgármesteri magyarázat az igaz, akkor viszont többen arra emlékeztetnek, hogy Domokos szakértelme nem terjed ki az ingatlanforgalmazásra és -értékesítésre, napelemparkok projektjének előkészítésére.

Hozzáfűzték, a szállodák értékesítése nem új projekt, már legalább tíz éve napirenden van, eddig minden eredmény nélkül. (A hotelek a helyi ÁFÉSZ tulajdonában vannak, de az alatta lévő földterület önkormányzati tulajdon.) Ugyanakkor az, hogy ezekből az ingatlanokból gyógyhotel lehetne, többek számára új. Babák Mihály a Narancs.hu-nak elmondta, a helyi fürdő fejlesztéséhez nyertek forrást, ezt egészítené ki, hogy gyógyászati szálloda lenne a két Árpád Hotel.

Domokos László 1988-ban szerzett közgazdászdiplomát az akkor még Janus Pannonius nevét viselő pécsi tudományegyetemen. 1991-től 2010-ig volt a Fidesz tagja, közben volt békéscsabai alpolgármester, a Békés megyei önkormányzat elnöke és a több cikluson keresztül a szarvasi országgyűlési kerület egyéni parlamenti képviselője. A Fidesz választási győzelme után némiképp váratlanul 2010-ben az ÁSZ elnöke lett. Ezt a tisztségét 2022-ig töltötte be, s ennek révén 2011 és 2022 között a Költségvetési Tanács tagja volt.

A kormánypárton belül terjengő értesülések szerint az utóbbi időkben annyira kiesett a Fidesz fősodrából Domokos László, hogy a telefonhívásait a párt vezetői és a kormánytagok többsége nem veszi fel. Ezzel szorosan összefügg a Szarvason több, egymástól független forrásból származó információnk, hogy menekülési útvonalat biztosíthatnak az egykori Fidesz-politikusnak, ex ÁSZ-elnöknek. Így az sem elképzelhetetlen, hogy az 1998 óta a polgármesteri tisztséget betöltő Babák Mihály helyett a 2024-es önkormányzati választáson Domokos László indulhat a Fidesz-KDNP színeiben a városvezetői posztért. Ha ez igaz, mostani megbízása ezt még pikánsabbá teszi.

A Magyar Narancs tizenhárom évvel ezelőtt rajzolta meg az ellentmondásoktól sem mentes politikus-ÁSZ-elnök pályaképét. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk