Feloszlatta magát a jászberényi képviselő-testület

Kis-Magyarország

Az ellenzéki képviselők szavaztak igennel, a fideszesek többsége tartózkodott.

Közel másfél órás egymásnak beszológatós vita után megszavazták a képviselők a jászberényi testület feloszlatását. Érdekesség, hogy azok közül a fideszesek közül, akik előterjesztői voltak a napirendnek, nemmel vagy tartózkodással, vagyis lényegében saját előterjesztésük ellen szavaztak. Így végül döntően azok szavazták meg a feloszlatást és ezzel az időközi választás kiírását, akiket előzőleg azzal vádoltak, hogy húzzák az időt és nem elég bátrak az önfeloszlatáshoz. Ezek pedig az ellenzékiek voltak.

A rendkívüli ülés elején Balog Donát fideszes képviselő kért szót. Mint mondta, nagyon sajnálja, hogy nyolc éves képviselői munkájának utóbbi évei harccal teltek. Személy szerint már nem szeretne harcolni, ezért bejelentette, hogy nem is fog szavazni, és kivonult az ülésteremből.

Gedei József, a DK helyi képviselője, a feloszlatás legnagyobb harcosa és kezdeményezője szerint itt van az alkalom, hogy megmutassák a képviselők, ki bátor és ki gyáva a feloszlatás kérdésében. Majd nekitámadt Budai Lóránt polgármesternek azzal, hogy ő volt az, aki két éve még a feloszlatás nagy harcosa volt, az elmúlt napokban azonban nem is vette napirendre ennek az eldöntését. Ezzel szerinte Budai törvényt sértett; ahogy Gedei fogalmazott, nem véletlenül folyik törvényességi eljárás ebben az ügyben a város ellen. Felszólalása végén nagy derültséget keltve kijelentette, a legjobb lenne, ha Budai lemondana tisztségéről és nem a testületnek kellene feloszlatnia magát.

Budai Lóránt erre reagálva közölte, aki a város ellen van, az pont Gedei, mivel most, amikor rettenetesen nehéz év előtt állnak, nem széthúzni és választást kellene tartani, hanem össze kellene fogni. Kijelentette, Gedei politikája nem volt sikeres a városban, ezért is állt át szerinte a DK-s politikus a másik oldalra.

Bozsik Ferenc ellenzéki képviselő szerint kétséges, hogy kinek lesz jó a képviselő-testület feloszlatása. Úgy vélte, egy embernek mindenképpen, ő pedig Pócs János, akinek Budai szúrja a szemét. Szerinte a Fidesz-frakciót is ő utasította az oszlatásra és beszélte meg ezt Gedeivel is.

Dobrán Gyula, a Mi Hazánk képviselője a vitában kijelentette, a feloszlatás pártján van, de nem vállalja annak következményét, hogy rajta múljon, ezért szintén otthagyta az ülésteremet.

Szabó Tamás volt fideszes polgármester nagy tetszést kiváltó beszédében közölte, nem indul az időközin polgármesterként, de listán sem.  Balogh Béla MSZP-s alpolgármester szerint ezt a helyzetet két ember, Gedei és Pócs megállapodása hozta létre. Gedeire utalva megjegyezte, a DK belügye, hogyan kezeli azt, hogy valaki szétrúgta az ellenzéki együttműködést. Szerinte a testület feloszlatásának a város issza meg a levét, ráadásul feleslegesen sok pénzbe fog kerülni.

Gedei szót kapva még utoljára beolvasott a Budai-Balogh kettősnek és azt mondta, a város kulcsa, ami e kettősnél van most, nem jó kezekben van, ezért kell új választást tartani.

Ezután a képviselők név szerint szavaztak. Nyolc igen, három nem és két tartózkodással elfogadták a képviselő-testület feloszlatását. 

Mindebben az a legnagyobb meglepetés, hogy a Fidesz tagjai (akik beadták az előterjesztést), vagy nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak, csak Szabó Tamás szavazott igennel.

Balog Donát és Dobrán Gyula nem szavazott. 

Lapunk úgy tudja, az ülésen megjelent a DK megbízottja is, mégpedig azért, hogy - nem megerősített információk szerint - kizárják a pártból Gedei Józsefet.

Budai Lóránt az ülést követően nem sokkal közösségi oldalán reagált a fejleményekre. "Emelt fővel és – minden ellenkező híreszteléssel ellentétben – megerősödve állunk az újabb megmérettetés elé, hisz egyik legnagyobb erényünket, a hitelességünket megtartottuk." 

A jászberényi képviselő-testület feloszlatásának előzményeivel, a város ügyeivel, a Fidesz és az ellenzék harcával számos cikkünkben foglalkoztunk. Ezek ide kattintva érhetők el.

(Címlapképünk forrása: Budai Lóránt Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.