Oszlassa fel magát a jászberényi képviselő-testület – javasolja a DK-s politikus

Kis-Magyarország

Folytatódik a kötélhúzás Jászberényben, most a DK-s képviselő állt elő a feloszlatás ötletével. 

A jászberényi önkormányzati képviselő-testület feloszlatását kezdeményezte szerdán Gedei József. A DK helyi képviselője alpolgármesteri tisztségéről való lemondása óta folyamatos harcban áll a jobbikos városvezetéssel, minden bizonnyal ez is szerepet játszhatott döntésében. 

Gedei József a közösségi oldalán tette közzé, hogy hivatalosan is előterjesztést nyújtott be a jászberényi önkormányzati képviselő-testület feloszlatására. Kezdeményezését azzal indokolta, hogy szerinte számos alkalommal elmondta, a jelenlegi városvezetést nem tartja alkalmasnak arra, hogy a Jászberény előtt álló kihívásokra megfelelő választ adjon.

Gedei József az év elején távozott alpolgármesteri posztjáról. Már akkor jelentős nézeteltérések nehezítették meg a jobbikos Budai Lóránt polgármesterrel való együttműködését. Munkakapcsolatuk akkor romlott meg végképp, amikor Budai Gedei helyett azt a később nyertes Kertész Ottót támogatta az ellenzéki előválasztáson, aki az MSZP színeiben indult.

Budai Lóránt Gedei lemondását követően úgy reagált, hogy szerinte a DK nemigen vett részt a testületi munkában. Szerinte nem az a megoldás, hogy kilép valaki egy közösségből, hanem az, hogy "leülünk és megbeszéljük a dolgokat". Ez maradt el, és most az "ajtócsapkodás megy".

A kettejük közötti feszültséget kihasználva Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője már akkor azt javasolta, hogy a kialakult helyzetben oszlassák fel a képviselő-testületet és írjanak ki időközi választást. (Később ezt úgy módosították, hogy nem akarják feloszlatni a testületet; azt javasolják, inkább mondjon le Budai Lóránt.)

Budai akkor úgy fogalmazott, áll elébe a döntésnek. Hozzátette, ő lesz az első, aki megszavazza a feloszlatást – sőt, korábban két alkalommal is benyújtott ilyen témájú javaslatot, azonban a testület nem szavazta meg ezeket. Ezek után állt elő most Gedei József a feloszlatásra vonatkozó tervével.  

Gedei egyébként folyamatosan "kóstolgatja" a városvezetést, amikor csak lehet, beszólogat Budainak és MSZP-s alpolgármesterének, Balogh Bélának. 

A közelmúltban egy viccesnek szánt bejegyzésben arról írt, hogy Budai és Balogh a felvételét kérte a Fidesz-frakcióba, de kérésüket elutasították. Ezzel szemben sokan tartják úgy, hogy Gedei József vált a Fidesz emberévé azzal, hogy egyrészt lépten-nyomon fricskázza és bírálja az ellenzéki városvezetést, másrészt rendszeresen együtt is szavaz a fideszesekkel. A legutóbb azzal keltett nagy feltűnést, amikor átadták a jászberényi elkerülő út utolsó szakaszát, és az ünnepségen jelenlévő polgármester helyett őt szólították ki beszédet mondani a város részéről.

Budai Lóránt egyelőre nem reagált Gedei József feloszlatással kapcsolatos felvetésére, de mint megtudtuk, csütörtökön kívánja azt megtenni. 

Az önkormányzatban látszólag eddig egyenlőek voltak a viszonyok, igaz, a Mi hazánkos képviselőt bár a mérleg nyelvének tartották, általában a Fidesszel szavazott. Most, hogy Gedei is kivált a helyi ellenzéki tömörülésből, még inkább egy oldalra húz a képviselő-testület, azaz a Fidesz felé lejt a pálya.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.