Dombóvár

Fideszes szuperdoktor jön

  • Stemler Miklós
  • 2012. január 6.

Kis-Magyarország

A karcagi dr. Nagy Mihály egyszerre lehet két, egymástól 300 kilométerre lévő kórház igazgatója. Az összekötő kapocs a fideszes szimpátia.

Érdekes körülmények közt választott január másodikán új igazgatót a városi kórházat üzemeltető Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. élére a fideszes többségű dombóvári képviselő-testület. Előbb kétszer el sem jutottak a szavazásig a dombóvári képviselők, miután Szabó Loránd független polgármester felfüggesztette az ülést, harmadszor viszont sikerült új kórházigazgatót választani a dél-dunántúli kisvárosban, dr. Nagy Mihály személyében. Ám a polgármester felfüggesztette a jobboldali többség szavazataival hozott döntést, így jelenleg nincs vezetője a helyi kórháznak. Az elsőre érthetetlen ügy hátterében egyrészt az egészségügyi szakmát meghökkentő húzás, másrészt a jobboldali többség és a független, ám baloldali támogatottsággal megválasztott Szabó Loránd polgármester elkeseredett harca áll.

Heti két napért 750 ezer forint
Esztergomhoz hasonlóan Dombóváron is nagy meglepetést hozott a 2010-es önkormányzati választás, miután a helyiek a Fidesz egy éve regnáló polgármestere helyett inkább a korábban lemondani kényszerült Szabó Lorándot választották újra polgármesternek. A képviselő-testületben azonban a Fidesz–KDNP került kétharmados többségbe, így borítékolni lehetett, hogy a közös munka nem lesz egyszerű. Az elmúlt szűk másfél évben Szabót már felfüggesztették (a Tolna Megyei Bíróság szerint szabálytalan módon), fegyelmi eljárás is folyik ellene, egymás pocskondiázása pedig rutinnak számít a testületi üléseken.

false


Fotó: MTI

Az egyre abszurdabb kórház-igazgatói választási vita mégis túlmutat mindezen, hiszen a dombóvári Fidesz úgy akar lecserélni egy (amúgy jobboldali érzelmű) kórházvezetőt, hogy az utód heti egy napot töltene a városban dupla annyi fizetésért, mint szakmailag elismert elődje.


Az említett szavazás mind a régió egészségügyi vezetői, mind a betegek által elismert Szent Lukács Kórház igazgatójáról szóló vita sokadik fordulója volt. A jobboldal jelöltje először egy helyi orvos, dr. Antalffy Zsolt radiológus volt, aki egyben a dombóvári Fidesz elnökségének tagja, ám ő nem rendelkezett a poszt betöltéséhez szükséges képzettséggel. Az idő sürgetett, mivel a volt igazgató, dr. Kerekes László mandátuma 2011. december 31-én lejárt. Bár Szabó Loránd forrásaink szerint egyértelműen a jobboldali kötődésű volt igazgató mellett érvelt (a második voksoláson rá is szavazott az MSZP-s képviselőkkel együtt), a Fidesz december utolsó hetében a helyben teljesen ismeretlen dr. Nagy Mihály nevét dobta be, akinek képzettségével nem lehet gond, hiszen jelenleg is a karcagi kórház igazgatója.

A szakember viszont sem a karcagi kórház igazgatói posztját, sem ottani praxisát nem adná fel a dombóvári állásért cserébe, azaz maximum heti két napot töltene Dombóváron. Mindez egészségügyi forrásainkat is elképesztette, akik szerint szakmai képtelenség így ellátni egy kórház vezetését. Igaz, forrásaink egybehangzó állítása szerint Nagy doktor lényegében kirakatember lenne, az operatív vezetést igazgatóhelyettesként dr. Antalffy látná el, aki pártelnökségi tagként, feltesszük, a helyi Fidesz egészségpolitikai célkitűzéseit is nagy hatásfokkal teljesítené.


Fotó: szlkorhaz.hu



 

Nagy Mihály mindenesetre az ország egyik legjobban fizetett másodállásának a várományosa, újabb igazgatói posztját ugyanis havi 750 ezer forintért vállalná, azaz majdnem a duplájáért Kerekes korábbi, 390 ezres fizetésének. (A dombóvári kórház egyébként sikeresnek számít a térségben: 2008-ban a Házipatika.com szavazásán az év kórházának bizonyult, tavaly a harmadiknak, gazdálkodása pedig stabil; Kerekes munkáját az általunk megkérdezett egészségügyi vezetők is elismerték.)

Karcagi hátszél
Nagy Roland, a Fidesz képviselőcsoportjának szóvivője elmondása szerint a váltást nem a korábbi igazgatóval való elégedetlenség, hanem a magyar egészségügy átalakítása indokolja, amely miatt a dombóvári kórháznak elsősorban egy eredményes lobbistára van most szüksége azért, hogy az államosítást minél jobb helyzetben vészelje át. Kérdésünkre, hogyan esett a választásuk a Dombóvártól 300 kilométerre lévő karcagi kórház igazgatójára, kitérő válasz adott: mint mondta, dr. Nagy Mihályt úgy ajánlották nekik, ám az már nem publikus, hogy kik. Annyi biztos, hogy a 20 ezres lakosú alföldi kisvárosban 2010 júniusa óta a legnagyobb a magas rangú kormánytisztviselők népsűrűsége, hiszen Varga Mihály miniszterelnöki államtitkár és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is karcagi. Dr. Nagy Mihályt saját bevallása szerint is meglepte a dombóvári megkeresés.

A jobboldali többség döntése elfogadhatatlan Szabó Loránd polgármester számára, aki szerint a fideszes képviselők lényegében egy fantomot választottak meg a „szakmailag elismert igazgató helyére”. Szabó épp ezért felfüggesztette a kinevezésről szóló döntést, és közfórumot hívott össze január 10-ére, ahova meghívta a jobboldali képviselőket és dr. Nagy Mihályt is.

A képviselő-testület január 12-én szavaz újra; amennyiben a karcagi szakember akkor is megkapja a többséget, Szabónak nincs több lehetősége újabb obstrukcióra.

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.