Dél-Békés

Adócsalással gyanúsítják a Komlósi Lúd Kft.-t

Kis-Magyarország

Bűnszervezetben elkövetett adócsalás bűntette miatt nyomoz békési cég ügyében a nemzeti adóhatóság.

Más társaságok és őstermelők mellett Békés megye egyik legnagyobb árbevételű cégére, a Komlósi Lúd Kft.-re is súlyos bűncselekmény gyanúja vetül. Varga Sándor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának helyettes vezetője még nyár közepén beszélt arról, hogy egy összehangolt akció keretében libák értékesítésével összefüggésben különösen nagy értékre elkövetett adócsalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. Az igazgatóhelyettes az év közepén sem cégneveket, sem elkövetési értékeket nem említett.


Fotó: MTI

Tudósítónk a Békés Megyei Cégbíróságtól azonban kikérte a tótkomlósi székhelyű Komlósi Lúd Kft. cégiratait. Ezekből az derült ki, hogy a Békés Megyei Főügyészség értesítést küldött a cégbírósághoz, amely szerint a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága bűnszervezetben elkövetett, az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette miatt nyomoz a cég ellen. Egyúttal kiderült: ugyanarról az ügyről van szó.
Ezt követően Varga Sándorhoz fordultunk, aki írásban feltett kérdéseinkre kifejtette: a büntetőeljárás több fiktív számlát kiállító, illetve több ilyen számlát befogadó gazdasági társaság, valamint őstermelő tevékenységét érinti. Hozzátette: gyanújuk szerint a libák értékesítésekor a vevők részére az eladók helyett rendszeresen egy számlagyár állította ki a számlákat. Az őstermelők így nem vallották be a bevételt, a vevőknek viszont költségszámlájuk keletkezett, a számlagyáros pedig jutalékot kapott a gazdasági tevékenység nélküli számlák után. A bűncselekményekkel összefüggő eddig feltárt elkövetési érték százmillió forint. A nyomozók több személyt gyanúsítottak meg az ügyben, néhányukat már őrizetbe is vették, és a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.
Egyelőre nincs a meggyanúsított személyek között a Komlósi Lúd Kft. ügyvezetője, egyben a Magyar Lúdszövetség elnöke, Papp Lajos. Ő megkeresésünkre elismerte: valóban büntetőeljárás folyik az általa vezetett cég ellen. Hozzátette: „nem tudok semmilyen számlagyárról, ügyleteink mögött valós árumozgás, azaz kacsák és libák voltak. Mindent úgy csináltunk, ahogy eddig. Tény ugyanakkor, hogy mindezt a NAV Bűnügyi Igazgatósága másként látja” – mondta a narancs.hu-nak Papp Lajos.
A Komlósi Lúd Kft. integrátori feladatokat lát el: őstermelőktől és kisebb integrátoroktól vásárolja fel Békés megyében a máj- és húslibát, valamint májkacsát, a felvásárolt élő állatot pedig egyetlen feldolgozónak, a szentesi Hungerit Zrt.-nek szállítja be.
Néhány évvel ezelőtt az egyik gazdasági napilap még ígéretesen feltörekvő középvállalatként írt a Komlósi Lúd Kft.-ről, amely 2000-es alakulása után 2008-ban lépte át a 10 milliárd forintos árbevételt. A Komlósi Lúd Kft.-nek körülbelül ekkor gyűlt meg a baja a Négy Mancs állatvédő szervezettel, most pedig az adóhatóság gyanúsította meg – a cég szerint jogtalanul.

Figyelmébe ajánljuk