"Fullon megy" a kórház, rengeteg az új fertőzött - rossz a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Koronavírus - Szent László Kórház
Budapest, 2020. december 9. Védőfelszerelést viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. december 8-án. MTI/Balogh Zoltán

"Fullon megy" a kórház, rengeteg az új fertőzött - rossz a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Kis-Magyarország

Országosan itt a legalacsonyabb az oltottság, az esetszámok pedig meredeken emelkednek.

Továbbra is rossz a járványhelyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol országosan a legalacsonyabb az oltottság. A 444.hu írta meg a múlt héten: négy hónap elteltével ismét megyei oltottsági adatokat tett közzé az operatív törzs. Ebből kiderül, hogy a 12 éven felüli lakosságra vetítve Pest megyében a legnagyobb az oltottsági arány (74 százalék), Fejér megyében és Budapesten 70 százalék. A legalacsonyabb átoltottságú megyék: Jász-Nagykun-Szolnok (59,7 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén (61,7 százalék) és Hajdú-Bihar (62,2 százalék). Nem konkretizálták, de feltételezhető, hogy a legalább egyszer oltottak arányáról van szó, írta a lap. (A hivatalos koronavírus oldal úgy fogalmaz a múlt csütörtökön ismertetett adatokkal kapcsolatban, hogy "az egész országban magas az átoltottság". Ehhez képest Magyarország az Európai Unió (EU) átlagához képest le van maradva az oltottság tekintetében: az EU-s 70 százalékhoz képest nálunk 61 százalék azok aránya, akik legalább az oltás egyik adagját megkapták.)

Júliusban már foglalkoztunk azzal, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében a nyár közepén elég gyászos volt a helyzet: a megyében élők fele még az első oltást sem vette fel. Akkor 49,2 volt a megyei oltottsági arány.

A mostani adatokkal összevetve látható, négy hónap alatt bő 10,5 százalékkal javult csupán az oltottsági mutató.

"Új »kísérlet« járja be Magyarországot, ez pedig az, hogy mikor éri el az ország a nyájimmunitást." Ez a véleménye egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros polgármesterének a lesújtó megyei járványügyi adatokkal kapcsolatban. "Végeztettem egy felmérést, hogy a település intézményeiben mekkora az átoltottság" - mondta a lapunknak név nélkül nyilatkozó településvezető. "Az jött ki, hogy átlagban 62 százalékos. (Ez megfelel az országos átlagnak - a szerk.) Van, ahol jobb, van, ahol rosszabb a helyzet, mert sok intézményi dolgozó egyszerűen nem hajlandó beoltatni magát. Egy intézmény dolgozói visszaüzentek, ha bevezetik a kötelező oltást, veszélybe kerül a működés, mert sokan elmennek. Nem akarják ugyanis beoltatni magukat." 

A polgármester szerint az a baj, hogy tavalyhoz képest hiányoznak az egységes központi intézkedések. Ellenőrzött karantén nincs, a tesztekre napokat kell várni. Pedig tudomásul kellene venni, hogy vírusos betegségről beszélünk, ám sajnos nagyon sok ostobaság terjed, ezért sokan nem oltatják be magukat, mondja. Intézkedési tervek nincsenek, mindent helyi szintre toltak, hogy döntsenek a vezetők saját belátásuk szerint. A maszkviselés csak ajánlott, nincs vásárlási idősáv, nincs kötelező hőmérőzés, kézfertőtlenítés, nincs home office, nincs online tanítás, már nem támogatják a kieső munkabért. A polgármester tud a településen történt, koronavírus miatti halálesetekről, tud oltottként megfertőzött lakosokról. Ugyanakkor hozzátette, szerinte most az a folyamat zajlik - látva, sokan tiltakoznak az oltás ellen -, hogy

ráengedték az országra a vírust, és várják, hogy kialakuljon a nyájimmunitás. 

A megyei oltási munkacsoport vezetője, Berkó Attila kormánymegbízott a nyár első felében még arról beszélt, hogy sikerült legyőzni a harmadik hullámot, így nyithat az ország. Akkor nem mondta elégtelennek a megyei átoltottsági adatokat, sőt az alacsony megyei fertőzöttségről sem számolt be.

A munkacsoport legutóbb októberben ült össze. Az ülésről kiadott beszámolóban az áll, hogy

meredeken növekszik a koronavírusos esetek száma Jász-Nagykun-Szolnok megyében is, és hétről hétre többen kerülnek ismét karanténba.

A tájékoztatás szerint az ülésen elhangzott: fontos, hogy aki magán tünetet észlel, ne menjen közösségbe, mert akár húsz-harminc másik embernek is átadhatja a fertőzést. A vírussal szemben továbbra is az oltás a megoldás. A maszkviselés nem kötelező, de zárt térben ajánlott. A testület beszámolt arról is: oltóanyag bőségesen rendelkezésre áll, bárki napokon belül hozzájuthat a védelemhez. A regisztráltak oltása jócskán 90 százalék felett van, negyvennyolc szociális intézményben pedig már a harmadik körös oltásokat is elvégezték. A járvány végleges leküzdéséhez a minél nagyobb átoltottság vezet eredményre, aki teheti, oltassa be magát, közölték.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt a megye több településén leálltak a hivatalok.

  • Zagyvarékason az önkormányzat kénytelen volt bezárni. Mint a közösségi oldalon írták, a hivatal Covid-fertőzés miatt zárva tart, november 19-én nyit. 
  • Öcsödön a hivatalt szintén elérte a járvány. Emiatt - határozatlan időre - szünetel a személyes ügyintézés.
  • Tószegen a polgármester mindenkit oltakozásra buzdít. Gyuricza Miklós azt írta, a harmadik oltás után sokkal több ellenanyag termelődött a szervezetében. Közölte, Tószegen sajnos jelenleg is több tucat aktív Covid-fertőzöttről tudnak. A településen eddig azt tapasztalták, hogy a legalább két oltást felvett fertőzöttek megbetegedése enyhe lefolyású.

Közben koronavírus-fertőzés miatt kórházba került Pócs János, a Fidesz jászsági országgyűlési képviselője. Facebook-oldalán arról írt, halogatta a harmadik oltásfelvételét. „Önök ne tegyék! Éljünk az oltás lehetőségével!” - fűzte hozzá.

Egy egészségügyben dolgozó szakember lapunknak elmondta, a megyei kórház, a szolnoki Hetényi "fullon megy", annyi a covidos beteg, illetve nagyon sokan otthon gyógyulnak enyhébb tünetekkel. Arra a kérdésre, hogyan látja, miért nem oltakoznak az emberek, azt felelte, hogy rengeteg butaság kering a neten. Ráadásul szerinte nincs hiteles tájékoztató az oltásokról.

A Szolnok TV a múlt héten arról tudósított, hogy már négy megyebeli kórház fogad covidos betegeket. Mint közölték,

Jász-Nagykun-Szolnok megye van a legrosszabb helyzetben, itt regisztrálták a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet.

Kezelnek covidos betegeket a szolnoki MÁV Kórházban is, mellette a Hetényi Géza, a jászberényi és a karcagi kórház látott el fertőzötteket. A MÁV Kórházban 30 ágyat különítettek el, az enyhe és középsúlyos fertőzötteket ápolják az intézményben. 

Szerencsére azért jó példa is akad a megyében. Lapunk is beszámolt arról, hogy a Hortobágy szélén fekvő, a tiszafüredi járáshoz tartozó Nagyivánban nincs koronavírusos beteg, és 70 százalékos az átoltottság. Az ottani háziorvos szerint a harmadik oltásért is szépen mennek a helyiek, aki amúgy betartják a járványügyi szabályokat. 

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk