Fűzfőn nagyon kiakadtak a kampányígéretéről elfeledkező Fideszre a bűz miatt

Kis-Magyarország

A belügyi államtitkár a választások előtt ígérte a bűzölgő hulladéklerakó bezárását. Balatonfűzfőn és környékbeli településeken élők nyílt levélben és petícióban követelik a telep bezárását.

„Követeljük az egészséges lakókörnyezethez való jogunk biztosítását! Zárják be a királyszentistváni szemétteleppé vált hulladéklerakót! Szüntessék meg az elviselhetetlen bűzt!” Ezzel a felszólítással indított aláírásgyűjtést egy balatonfűzfői önkormányzati képviselő szeptember 19-én.

A kezdeményezéséhez eddig 356-an csatlakoztak: nagy részük helyi lakos, a többiek a bűzt elszenvedő szomszédos településekről, Papkesziról, Litérről, Vilonyáról jelentkeztek. A kezdeményezőnek, Kontics Mónikának abból lett elege, hogy a Balaton partjától néhány kilométerre EU-s forrásból épült telep napi szinten lehetetleníti el az ott élők mindennapjait elviselhetetlen bűzt árasztva.

Ősszel újra támad a bűz

„Bár nyáron kevésbé volt intenzív, szeptemberre a helyi lakosokat elfelejtették, magukra hagyták, ma már napi szintű a gyomorforgató szemétszag. Nincs tájékoztatás, nincs kommunikáció” – mondta a Narancs.hu-nak Kontics. Szerinte a lehűlő bűzös levegő este a melegebb Balaton feletti légáramlatok felé tódulva borítja el a lakott településeket.

Kontics a Narancsot arról tájékoztatta, a lerakóval kapcsolatban Marton Béla balatonfűzfői polgármesterrel tartja a kapcsolatot, de tőle sem jutnak elégséges információhoz. Lapunk is kereste a polgármestert, aki azt nyilatkozta, az önkormányzat támogatja a lerakó bezárása érdekében indított civil mozgalmat, szándékaikkal egyetértenek, ő elsőként írta alá a petíciót. Az egy évvel ezelőtti üzemlátogatáson maga kezdeményezte a telep bezárását, amely teljesen ellehetetleníti a közeli településeken az életet, jelentős hátrányokat okoznak azok fejlődésében idegenforgalmi szezonban és azon kívül is. Kezdeményezte rendkívüli társulási tanácsülés összehívását is az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnökénél.

„Tervezünk lakossági közmeghallgatást a témában, ahova a kormányhivatal témával foglakozó munkatársai tájékoztathatják a lakosságot a terveikről, megoldási javaslataikról, az országgyűlési képviselők megismerhetik a választópolgárok véleményét. Az érintett települések képviselő-testületei együttes ülését is össze akarjuk hívni.” A polgármester szerint már nem hiszen a hitegetéseknek, ígérgetéseknek, eredményeket akarnak látni.

Be nem váltott kampányígéret

Kontrát Károly a térség fideszes országgyűlési képviselője az április választások előtt a Facebookon nyugtatta a lakosságot, hogy be fogják zárni a hulladékfeldolgozót. Ám erre még mindig nem került sor. Ezért a fűzfői Szanyi Szilvia nyílt levelet írt a belügyi államtitkárként dolgozó képviselőjüknek.

Az elviselhetetlen bűzzel működő királyszentistváni hulladéklerakó ügyében még szeptemberben közmeghallgatás összehívását kérte Kontráttól, hogy tájékoztatást kapjanak, hol tart az ügy. Szanyi a közösségi oldalon azt írta, Kontrát felhívta és fenntartotta ígéretét, hogy továbbra is mindent megtesz a telep bezárása érdekében, nyitott a közmeghallgatás iránt.

Kontrát Károly

Kontrát Károly

 

 

Marton Bélának is sikerült Kontráttal beszélni, aki továbbdobta a labdát, a veszprémi térséget képviselő Ovádi Pétert (Fidesz) emlegette illetékesként, aki állítólag folyamatosan tárgyal az ügyben az üzemeltetővel és a társulással. A polgármesternek azt mondta, mindenben azon vannak, hogy a bűzhatás megszűnjön, sajnos azonban a végleges megoldásban nekik közvetlen kompetenciáik nincsenek. A belügyi államtitkár arra biztatta a balatonfűzfőieket, nyugodtan kérjenek folyamatos tájékoztatást az üzemeltetőtől.

Felbuktatott állami cégvezér

Kontrát egyébként a kampányban arra alapozta ígéretét, hogy levelezésbe állt Weingartner Balázssal, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) vezetőjével. Csakhogy Weinigartnert már hiába kérdeznék a fűzfőiek, június végén államtitkári pozícióban találta magát.

A fenntarthatóságért felel az innovációs minisztériumban, miközben korábbi ténykedése a kukaholdingnál maga a katasztrófa: a 2016-os 60 milliárdos bevétel 1,5 milliárdos veszteséget eredményezett, mi több, a holding 2017-es mérlegét a könyvvizsgáló egyszerűen nem volt hajlandó aláírni. Az NHKV-nak feltettük a hulladéktelep be nem zárásával kapcsolatos kérdéseinket, a válaszokra ígéretet kaptunk.




Sok pénzt érő szemét

A petíciót megkapott hat balatoni önkormányzatot, (Balatonfűzfő, Balatonkenese, Vilonya, Litér, Papkeszi, Balatonalmádi, Királyszentistván) is kérdeztük álláspontjukról. Egyedül Balatonalmádi reagált, ahol azt mondták, ők nem érzékelik a légszennyezést.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

 

Az önkormányzatok hallgatásán nem csodálkozott a lerakó sorsát évek óta figyelő helyi forrásunk. Arra hívta fel a figyelmet, a telep bezárása kínosan érintené a lerakóra a közelből szállító önkormányzatokat, elkerülhetetlen lenne a szemétdíjemelés, ha egy másik helyszínt jelölnének ki.

Pedig Weintgartner ezt márciusban ezt is felvetette, elismerve, hogy a bűz a technológiai és tervezési problémákra vezethető vissza. Arról van szó, hogy dombtetőre épült a lerakó, ahonnan szabad a bűz útja, széljárástól függően takarja be a környéket. Ezt persze nem könnyű megoldani, a megoldás a telephely kiváltása lehetne.

A hulladéktelep bezárásával az EU által 29 millió euróval támogatott Észak-Balatoni Hulladékkezelési Projekt magját számolnák fel, amely 158 Balaton-környéki településről, 125 ezer háztartásból évi 120 ezer tonna szemetet képes feldolgozni. A lerakó felszámolása azért sem egyszerű, mert februárban még arról szóltak a hírek, hogy új projektelemekkel bővítik a rendszert 2,6 milliárd forintból.

Az önkormányzatokat egyéb érdek is fűzheti a telep fenntartásához. Balatonfűzfő a társulástól például kompenzációt kap. Júliusban arról döntött a képviselő-testület, ennek a terhére fizetik ki az egyik ipari telek lőszermentesítésének 2 millió forintos költségét.

Nyitóképünk illusztráció.

(Update 19:10: A cikk címében javítottunk egy elütést, ám ez a a Facebookon nem látszik, mert a közösségi oldal utólag nem engedélyi a módosítást. A hibáért elnézést kérünk.)

Figyelmébe ajánljuk