Így veszett a semmibe idén a Fidesz egyik fő kampányígérete

szerző
Bod Tamás
publikálva
2018. okt. 01., 13:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bohózatba fullad Békés megye legfontosabb és legforgalmasabb közútja, a 44-es számú főút gyulai szakaszának felújítása, pontosabban annak elhúzódása.

Erősen kampányíze volt idén februárban, hogy a Viharsarokban (is) több útszakasz mellett jelent meg a tájékoztató tábla, amely szerint az adott utat hamarosan felújítják. Ekkor alig két hónappal voltunk az országgyűlési választás előtt, és egészen véletlenül éppen ekkor kerültek ki ezek a táblák az autósok „tájékoztatására”.

Így volt Békés megye legforgalmasabb közútja, a 44. számú főút Gyulát elkerülő egyik szakasza mellett is, amely egykor EU-s előcsatlakozási alapból, az ún. PHARE-program forrásaiból valósult meg. Az elmúlt több mint két évtizedben a karbantartás szinte teljes hiánya miatt mára tengelytörés kísérlete nélkül nehéz átevickélni ezen az útszakaszon.

Az országgyűlési választás napjáig, április 8-ig nem történt semmi, de azt követően három hónappal is csak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztató táblája árválkodott arról „tudósítva”, hogy itt hamarosan kezdődik a több mint szükséges útfelújítás.

false

 

Aligha véletlen, hogy türelmetlen gyulaiak összefirkálták a táblát, egyben kérdőre vonták a tájékoztatás kihelyezőit, hogy mikor is kezdődik a felújítása.

Győzelmi jelentés

Egy interpellációra adott válaszában Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester június végén azt válaszolta, hogy július 16-án adják át a munkaterületet a beruházónak, hogy közel két kilométeren felújítsa az utat, amelynek bekerülési költsége 443 millió forint lesz. Majd egy másik alkalommal ezt azzal egészítette ki a gyulai városvezető, harcolnak azért is, hogy a főút Gyulát elkerülő szakaszának másik része is megújuljon. Ez ma távolba vesző tervnek, hiú reménynek tűnik.

A beharangozott időpont, július 16-a után nem történt semmi a felújításra igencsak megérett útszakaszon, amely nem kis részben a Balkán és Nyugat-Európa közötti kamionforgalmat bonyolítja. Mindez annál is furcsább és érthetetlenebb, mert július 17-én Békéscsabán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés megyei igazgatóságán, a sajtó jelenlétében egyeztetett a közutas társaság, a rendőrség, a katasztrófavédelem a gyulai városvezetéssel.

Az erről szóló nem is kicsit győzelmi jelentésnek ható beszámolók fő mondandója az volt, hogy jövő héten, azaz július második felében kezdődik a várva várt felújítás.

Cseppben tenger

Ám azóta sem történt semmi. Nem jelentek meg a kivitelező gépei, nem marták fel az utat, és nem terítettek új aszfaltot a kritikus állapotú burkolat helyére. Noha a bejelentés értelmében ezzel októberre végeztek volna.

false

 

Ezen a tájékoztatón Virág Mihály, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés megyei igazgatója azt is elmondta, hogy 2018-ban a Viharsarokban 3,3 milliárd forintból összesen 28 kilométer út újul meg. Erre a Körös-völgy összességében 2 ezer kilométeres úthálózata rá is szorul, mert döntő többsége kritikus állapotban van. Az alig 30 kilométer csak csepp a tengerben. Békés megyében több helyütt elkezdődött és befejeződött a beharangozott útfelújítás, csak a legfontosabb, gyulai szakasz maradt ki.

Nemrégiben sajtóközleményt adott ki a Magyar Közút Békés megyei igazgatósága, amelyben arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy ebben az évben már nem fognak bele az általuk többször jelzett és bejelentett útberuházásnak a gyulai elkerülő szakaszon, mert félő, hogy a munkák vége már fagyos időszakra esne, ez pedig lehetetlenné teszi a befejezést. Megfogalmazásuk szerint „az előzetesen elkészített építési ütemtervet újra kellett terveznie a szakembereknek”.

false

 

A közel félmilliárd forintos projektet a jövő évre halasztják, de azt pontosan nem tudni, jövőre tavasszal mikor kezdik meg a munkát. Ám az továbbra sem világos, hogy eredeti ütemtervüket miért kellett teljes egészében megváltoztatni? A saját maguk szabta ütemtervet mi tette semmissé?

Van még lejjebb is: bevezették a sebességhatárt

Mindez szóba került minap a gyulai képviselő-testület ülésén is. Egy újabb interpellációra adott válaszból kiderült: a gyulai önkormányzat írásban kereste meg az ügyben a beruházót, de máig hivatalos választ nem kaptak a felvetéseikre, az érintett városvezetés is csak a sajtóból tájékozódik. 
Időközben azért történt valami a 44-es főút Gyulát elkerülő szakaszán. A legnagyobb lyukakat ideiglenesen betömték, és az eddig kihelyezett 60 kilométeres legfelső sebességhatárt jelző táblákat 40-esre cserélték.

false

 

Viszont tény: az idén februárban kihelyezett, immár összefirkált „tájékoztató” tábla így több mint egy évvel előzi meg a lehetséges munkakezdést.

(A szerző felvételei)

szerző
Bod Tamás
publikálva
2018. okt. 01., 13:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  hóvarjú
  2018. október 04., csütörtök 21:11
  Minden úthiba Magyarországba vezet.
  A kormány viszont a helyén van.
  Az uniós pénzek fölött.
  Uniós Pénzek Őre.
  UPŐ.
 2. 4
  rworse
  2018. október 02., kedd 08:31
  Ó, a szent magyar család!
 3. 3
  tiszapolgári
  2018. október 01., hétfő 19:47
  Viszont a szervízhálózat sok magyar családnak nyújtana biztos megélhetést, és ez mindennél többet kell, hogy jelentsen Győzőéknek.
 4. 2
  rworse
  2018. október 01., hétfő 19:13
  "gumi-, felni-, lengéscsillapító-szervízhálózat kiépítésébe fektetném"

  Arra sokkal kevésbé lehet uniós pénzt lopni, mint út ürügyén. Az uralkodó család fillérekért már nem hajol le, nekik már a MET-gáz"üzlet" nagyságrendje a minta.
 5. 1
  tiszapolgári
  2018. október 01., hétfő 15:52
  Sajnos az összes határátkelőnél ki lehetne tenni az Úthibák táblát. Gyulán vagy három éve jártam utoljára, nincsenek friss tapasztalataim, de a 3. sz. nemzetközi főút Füzesabony és Gyöngyös közötti szakasza évek óta katasztrofális állapotban van. Az uralkodó család helyében hagynám a fenébe a kőbányát, és inkább gumi-, felni-, lengéscsillapító-szervízhálózat kiépítésébe fektetném a tetemes vagyonuk egy részét.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs