Sajónémeti

Gyilkosság vagy fulladás?

  • Kovács István
  • 2012. február 7.

Kis-Magyarország

Furcsa haláleset sokkolja az Ózd-közeli Sajónémeti lakóit. Egy 71 éves férfi a decemberi ünnepek előtt tűnt el a lakásáról, majd holttestét egy hét múlva a Sajóban találták meg. A rendőrség szerint kizárható a bűncselekmény, ám ebben a község lakói kételkednek.

T. Sándor 2011. december 20-án, a lakása közelében lévő kis boltban előre megrendelte magának karácsonyra a kenyeret, és élelmiszereket vásárolt az ünnepre. A Sajónémetiben egyedül élő férfit feltehetően a boltos látta utoljára élve. Két nap múlva a közös udvarban lakó szomszédasszonya közölte a polgármesteri hivatal dolgozóival, hogy a hideg ellenére nem füstöl a férfi házának kéménye, és kopogtatásra sem ad életjelt. Ezt követően rendőrt hívtak, és hatósági tanúk jelenlétében befeszítették a bejárati ajtókat, ám a lakásban nem volt senki. Mivel a következő napokban sem került elő, december 28-án megszervezték a keresését.
„A rendőrség irányításával mintegy hatvanan kezdtük el a kutatást, amelyben polgárőrök és civilek is részt vettek. Az indulástól számított egy órán belül a Putnokról érkezett csoport találta meg a vízben a holttestét. Azonosítottam az elhunytat, akin mindössze egy pulóver és egy vékony nadrág volt” – nyilatkozta Kövér József alpolgármester, aki korábban ott volt az ajtók kinyitásánál is. Ezzel kapcsolatban elmondta: a lakásban nem volt nyoma dulakodásnak, és semmi előzetes jelét nem találták a bekövetkezett tragikus eseménynek.
Egy másik szemtanú neve elhallgatását kérve kifejtette, hogy a férfi tarkóján lila elszíneződést látott, a halottszemlét végző orvos pedig nem jelentette ki, hogy kizárható lenne az idegenkezűség. A szemtanú furcsának tartotta, hogy Sándor ajtaja kívülről volt kulcsra zárva, megtalálásakor viszont ruházatának zsebei üresek voltak, még a kulcsok sem kerültek elő. Több mint érdekes az a tény is, hogy hozzávetőleg 15 centiméter mélységű vízben feküdt, arccal lefelé olyan helyen, ahová a Sajó nem sodorhatta, hiszen azokban a napokban változatlan, alacsony volt a vízállás. Olyan sekély vízbe pedig szerinte képtelenség belefulladni.

„Senki nem hiszi el”
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2011-ben 8 idős, 72 év fölötti ember vált rablógyilkosság áldozatává, egy ugyancsak idős asszony pedig a bántalmazás után néhány héttel hunyt el. A bűncselekmények velejárója minden esetben az indokolatlan brutalitás volt, hiszen a szépkorúak többsége már szinte képtelen magát megvédeni. A nem éppen hízelgő megyei statisztika tovább romlott volna a Sajónémeti határában bekövetkezett halálesettel, amit a rendőrség idáig nem tudott bűncselekményhez kötni. A faluban viszont megindult a szóbeszéd, és az ott élők kitartanak amellett, hogy az elhunyt nem lehetett öngyilkos, de beteg sem volt. A találgatásokat tovább erősíti, hogy a férfire a hideg ellenére nyári öltözetben találtak rá.
Baráthné Török Julianna az említett üzletben dolgozik, és több évtizede ismerte az elhunytat. „Zárkózott, egyszerű ember volt, aki megóvta magát a káros szenvedélyektől. Sok évet húzott le az ózdi gyárban kazánkovácsként, ezért volt nyugdíja is. Többnyire alapvető élelmiszert vásárolt nálam, illetve a macskáinak szokott kutyaszalámit venni. Ritka eset volt, amikor valamilyen alkoholféleségért pénzt adott, de nem is dohányzott. Ha kicsi volt a forgalom, beszélgettünk, de nem említette, hogy bármiféle baja lenne. A vásárlóim közül senki nem hiszi el, hogy természetes halállal veszítettük el” – árulta el végezetül a boltos.


Korábban kirabolták
A községben többen úgy vélik: a gyilkosság hátterében Sajónémeti lakosságának kicserélődése állhat. Az elöregedő falu olcsó régi házait ugyanis más településekről érkezett családok foglalták el, vannak köztük börtönt megjárt emberek is. Egy helyi lakos, Stefanovics Sándorné úgy tudja, sokan kértek volna pénzt az elhunyttól, de ő nem adott kölcsön. Talán emiatt törtek be hozzá több alkalommal is, ahogyan a faluban más idős emberekhez. Sajónémetiben az elmúlt két-három évben korábban nem tapasztalt riasztó események történtek, tragikus mértékben romlott a közbiztonság. Éjszakai álarcos betörőktől, rablóktól kellett rettegniük az öregeknek, és már van olyan megtámadott, megvert ember, aki otthagyta a házát, és biztonságos öregotthonba költözött. (Úgy tudni, T. Sándortól egyszer nagy összegű pénzt raboltak el, de az elkövetőket később elkapták a rendőrök.) Az asszony hozzátette: a haláleset óta egy 80 év fölötti házaspárt is brutálisan megvertek és kiraboltak a faluban. Bár a rendőrök elfogták az öt álarcos támadót, a helybeliek továbbra is rettegnek.
„Az utóbbi években nehezen viselte el környezetének pusztulását. Sok lumpen vette körül a lakóhelyét, akik többször erőszakosan követelték a pénzét” – mondja T. Sándorról Farkas Jenő. Az elhunyt állítólag gyakran panaszkodott, hogy addig is csuknia kell az ajtókat, amíg kimegy fáért a fáskamrába, mert ha nem tette, a besurranók meglopták a saját házában.
A falu korábbi vezetői, szembesülve a közbiztonság folyamatos romlásával, három térfigyelő kamerát szereltettek fel a forgalmasabb helyekre, és megszervezték a polgárőrséget. A szervezet az új polgárőrtörvény elfogadása óta viszont nem működik, mert nincs pénzük a kötelezően előírt egyenruhára, és nonszensznek tartják, hogy azok az emberek, akik a szabadidejüket áldozzák a közbiztonság javításáért és veszélyeztetik saját épségüket, még kötelező tagsági díjat is fizessenek. Farkas úgy értesült, hogy a T. Sándor lakásának közelében működő térfigyelő kamera pár nappal a férfi eltűnése előtt elromlott, állítólag valakik megrongálták. Abban biztos, hogy falubelije nem készült a halálra, hiszen jelentős mennyiségű konzervet vásárolt, és megrendelte a friss kenyeret is az ünnepre. Számára a leggyanúsabb momentum mégis az, hogy a férfit soha nem látta a Sajónál, pedig kisgyermekkora óta ismerte.

„Nem merült fel bűncselekmény gyanúja”
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője reagált a sajónémetiek felvetéseire. Gaskó Bertalan rendőr alezredes az esettel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy az Ózdi Rendőrkapitányságon jelenleg is folyamatban van az a közigazgatási hatósági eljárás, ami a 2011. december 28-án Sajónémetinél holtan talált 71 éves helyi férfi rendkívüli halálának vizsgálatával kapcsolatos. A vizsgálat eddigi megállapításai alapján elmondható, hogy már egy hete eltűntként keresték az idős férfit, akinek holttestére december 28-án a kutatására indult rendőrök, polgárőrök és helyi lakosok találtak rá a Sajó medrében Sajónémetinél – ismertette a megtalálás körülményeit az alezredes. Fontosnak tartja, hogy a szakértők bevonásával elvégzett szemle adatai alapján az idős ember elhalálozásával kapcsolatban nem merült fel bűncselekmény gyanúja. Ezt a véleményt – tette hozzá – az elvégzett boncolás ugyancsak megerősítette, és az idegenkezűséget ki is zárta. Gaskó Bertalan egyértelműen cáfolja azt az általa valótlannak minősített híresztelést, hogy a férfi rablógyilkosság áldozatává vált volna, mivel nem tűntek el az értékei. Jelenleg is folyamatban van a szakértői vizsgálati eredmények beszerzése, az ügyet épp emiatt nem zárták még le.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.