Harmadszor is zöld utat adott a kormányhivatal a balatonföldvári „strandkikötőnek”

Kis-Magyarország

A helyi civil szervezet ezért újra bírósághoz fordul, de vizsgálódik az alapvető jogok biztosa is.

 

Két alkalommal adott már zöld utat a Veszprém megyei kormányhivatal a balatonföldvári Nyugati strand közepén épülő, a Balatonba egyik oldalon majdnem 400 méterre benyúló mólószárú e-kikötőnek (másodjára másfél nap alatt), de a helyi civilek mindkétszer elérték, hogy a bíróság ezeket az engedélyeket megsemmisítse. A beruházó engedélykérelmét a kormányhivatal most harmadszorra is jóváhagyta, nem látva akadályát az építkezésnek, pontosabban az építkezés folytatásának, hiszen a kikötő az egy éve tartó huzavona alatt már nagyjából félkész állapotba került. (Az e-kikötőről szóló cikkeink ide kattintva érhetők el.)

174 lakossági beadvány

A Pécsi Törvényszék mindkét korábbi kormányhivatali hozzájárulásban elsősorban azt kifogásolta, hogy a strandi kikötőépítés ellenkezik Balatonföldvár város helyi építési szabályzatával, miszerint a strand funkciója nem változtatható meg. A déli parti kisváros képviselő-testülete erre válaszul július végi döntésével módosította a helyi építési szabályzatot (HÉSZ), mégpedig úgy, hogy kivette belőle azt a mondatot, amire a bíróság hivatkozott, s egy, a Balaton-törvényből átvett, strandokra vonatkozó rendelkezésre cserélte. A Veszprém megyei kormányhivatal ezt követően augusztus elején indította újra az engedélyezési eljárást, az előző kettőhöz képest azzal az újdonsággal, hogy ezúttal lakossági véleményeket is várt a beruházásról. Nos, a felhívásra nem kevesebb, mint 174 beadványt küldtek civilek a kormányhivatalnak, s ezek zöme kifogásolta, hogy megakikötő létesülhet egy strand közepén.

 
A balatonföldvári e-kikötő építési munkálatai nyáron leálltak
Fotó: A szerző felvétele

„A kormányhivatal a határozatában maga is elismeri, hogy ez igen jelentős társadalmi erő, de döntését a 174 észrevétel érdemben nem befolyásolta, mert ezek szerintük jogilag nem megalapozott, laikus, hozzá nem értésről tanúskodó beadványok – mondta a Narancs.hu-nak Herényi Károly, a kikötőépítést kezdettől fogva ellenző Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke. – De nekünk semmi okunk nincs arra, hogy eredeti szándékunktól, a Nyugati strand megóvásától, a 40 ezer strandlátogató érdekeinek a megvédésétől eltekintsünk, ezért harmadízben is a Pécsi Közigazgatási Bírósághoz fordulunk. Csak érdekességképpen: a kormányhivatal friss döntésében megemlíti, hogy a HÉSZ-módosítás nyomán elhárult minden jogi akadály a kikötőépítés előtt; de persze az első két alkalommal a régi HÉSZ ismeretében is megadták az engedélyt a kikötőépítésre. Mi éppen a HÉSZ-módosítás körülményeit támadva küzdünk most tovább az igazságért. Nemrég emiatt már az alapvető jogok biztosához fordultunk, aki vizsgálatot is indított a HÉSZ-módosítás ügyében. Álláspontunk szerint ugyanis a helyi építési szabályzat 2006-os módosítását a strandok védelméről született miniszteri rendelet, tehát magasabb szintű jogszabály írta elő, az ominózus, július végén törölt mondat is éppen ezért került bele a földvári HÉSZ-be. Ezt csak úgy, önkényesen kivenni nem lehet, már csak azért sem, mert a strandok kiemelt törvényi védelmet élveznek, helyi önkormányzat ezt nem törölheti el. Az is jogi nonszensz, jogállamban legalábbis nem fordulhat elő, hogy egy építkezéshez nem az építkezés kezdeténél érvényes jogszabályok alapján adnak engedélyt, márpedig a kikötőépítés kezdetekor a bíróság két jogerős döntése szerint tiltották ezt a jogszabályok.”

Gyűjtést szerveznek a perköltségre

Herényi Károly kérdésünkre azt mondta: az alapvető jogok biztosának vizsgálatától is sokat várnak, ugyanis jogsérelmet észlelve akár a Kúriához is fordulhat (miként megtette ezt egy évekkel korábbi balatonföldvári ügyben is, amikor az önkormányzat parkolókat akart kialakítani egy szabadstrandi területen), de ők ettől függetlenül harmadszor is beadják a bírósági keresetet, „amihez azonban már gyűjtést szervezünk, mert ez nem csak a szabadidőnk és energiáink feláldozásával, hanem magas költséggel is jár, míg ellenfeleink közpénzből, hivatali időben jogászok, ügyvédi irodák garmadát sorakoztatják föl. Folytatjuk tehát, nem adjuk fel, s reméljük, eljön majd az az idő is, amikor a sorozatos jogszerűtlen döntéseket kiadókat és azokat hitelesítőket (a kormányhivatalnál és az önkormányzatnál) is felelősségre vonják. Kezdeményeztük egyébként most, a harmadik engedélyezési eljárás előtt a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal kizárását, arra hivatkozva, hogy a bíróság is sorozatos törvénysértéseket, mulasztásokat kért számon ítéleteiben a kormányszerven, de beadványunkat lesöpörték.

 
A Nyugati strand közepén létesülnek a mólószárak
Fotó: A szerző felvétele

Ahogyan a Narancs.hu megírta, a Pécsi Törvényszék legutóbbi, májusi ítélete nyomán az illetékes hatóság a földvári e-kikötő „építési engedélyét”, vagyis a vízjogi létesítési engedélyt is visszavonta, ám a beruházó Balabo Kft. amúgy is „építési moratóriumot” vállalt a nyári szezon idejére. A strandszezonnak azonban lassan vége, a most kiadott környezetvédelmi hozzájárulás nyomán feltehetően újra lesz vízjogi létesi engedélye a kikötőnek. Így a Narancs.hu feltette a kérdést a Balabo Kft.-nek: folytatják-e a kikötőépítést, s ha igen, akkor mikor. Amint válaszolnak, közöljük.

„Ez lesz a Balaton legtöbbször engedélyezett kikötője” – nyilatkozta korábban Holovits Huba, Balatonföldvár kormánypárti polgármestere, aki a Narancs.hu-nak adott júliusi interjújában kérdésünkre azt válaszolta: biztos abban, hogy harmadszor is megkapja a kikötő a szükséges engedélyeket és kizártnak tartja, hogy végül ne épülhessen meg. Arra pedig, hogy a kormányhivatal előbb megvárta-e a földvári HÉSZ-módosítás elfogadását és csak azután indította el a harmadik engedélyezési eljárást, azt felelte a polgármester: még ez is meglehet.

FRISSÍTÉS

Addig nem folytatják a kikötőépítést, amíg a szükséges engedélyek újra rendelkezésére nem állnak – válaszolta kérdésünkre Deák Sándor, a Balabo Kft. ügyvezetője, aki hosszú válaszlevelet küldött egy nappal cikkünk megjelenése után. Ebben arról is ír: véleménye szerint mostanra bebizonyosodott, alaptalanok voltak azok az aggodalmak, hogy a kikötő jelentősen károsítani fogja a környezetet, illetve ellehetetleníti a fürdőhely kijelölését és a strandhasználatot. „Ezek a felvetések teljességgel alaptalanok, sőt esetenként a szándékos rémhírterjesztés kategóriájába sorolhatóak, hiszen az idei nyáron a hatóságok által kijelölt, megnövekedett partszakaszú és területű strand nemcsak hogy működött, de a Balabo Kft. jelentős, az üzemeltetéshez való anyagi hozzájárulásának eredményeként, még ingyenessé is vált Balatonföldvár Város Önkormányzatának köszönhetően – írta Deák Sándor. – A kikötőmedence kőszórására beköltöztek a vízimadarak, mivel bőséges táplálékra leltek a megnövekedett halállományból, amely a nyugodt vizű kikötőmedencében talált otthonra.”

A beruházó szerint az is valótlant állít, aki szerint engedély nélkül épült volna eddig a kikötő. „Le kell hogy szögezzük, hogy a beruházás csakis és kizárólag a rendelkezésére álló jogerős és érvényes engedélyek birtokában folyt. Az előzetes hatásvizsgálati eljárással kapcsolatos bírósági ítéletek következtében megváltozó jogi környezetben a Balabo Kft. minden esetben leállította a munkálatokat és mindazokat nem is folytatja addig, amíg a szükséges engedélyek újra rendelkezésére nem állnak. Természetesen a beruházó a jövőben is mindent elkövet annak érdekében, hogy az építkezést jogszerűen folytathassa, hiszen a félig kész építmény felhagyása, néhány önérdekű kivételtől eltekintve, szinte senkinek nem áll érdekében, de biztosan nem teremti meg a balatonföldvári polgárok és a nyaralók élhető és rendezett környezetét. Bízunk abban, hogy a beruházás folytatásának sajátos érdekektől vezérelt, további, akár évekre elnyúló szándékos késleltetése nem vezet eredményre.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk