Leállt a balatonföldvári „strandkikötő” építése

Kis-Magyarország

Szeptemberig nem folytatódnak a munkálatok, de a kikötő körüli jogi viták igen.

Egy markoló kicsit még rakosgatta a hatalmas köveket az épülő e-kikötő keleti sarkában csütörtök délben, az „ominózus” június 15-i határnapon; innentől szabadstrand lett a balatonföldvári Nyugati strand, amelynek kapuja már tárva-nyitva állt (a korábbi belépőjegyárak leragasztva), sőt, a keleti oldalon a „kerítésen át” is simán bejutottunk a területre, azt ugyanis éppen elbontják. A röplabdapálya még víz alatt, nem mintha bárki is használni akarta volna, strandvendéggel ugyanis csak elvétve találkoztunk.

„Szeptemberig szünetel”

Megnyílt Balatonföldvár „legújabb” szabadstrandja, ahogyan az önkormányzat weboldalán olvasni „a beruházó ígérete szerint legkésőbb a hivatalos fürdési szezon kezdetére, június 15-re strandolásra alkalmassá teszi a területet. A beruházás az idén június 15-től már szabadstrandként működő fürdőhelyen a zavartalan strandolás érdekében szeptemberig szünetel.

 
Fotó: A szerző felvétele

Strandkikötő: új fogalommal ismerkedünk a Balaton partján. Ez ugyanis az az e-kikötő, mely Földvár Nyugati strandján épül hónapok óta (s június 15-re ránézésre már komoly készültségi fokra tett szert, a Balaton medrébe 380 méternyire benyúló kőszórás, azaz a leendő mólószárak elkészültek), s a beruházás megvalósítására kétszer is áldását adta a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal, majd e határozatokat a helyi civilek keresete nyomán a Pécsi Törvényszék megsemmisítette, amit felülvizsgálati eljárás keretében a Kúria is hatályban tartott.    

A pert indító helyi civil szervezet, a Mosolygó Balatonföldvár kezdettől fogva kitart azon álláspontja mellett: a kikötő strandra építése ellentétes Balatonföldvár város helyi építési szabályzatával (HÉSZ), mely – a Balaton-törvény rendelkezéseivel összhangban – megtiltja a strand funkciójának megváltoztatását. A Pécsi Törvényszék frissebbik, múlt hónapban hozott és azóta már írásban is olvasható ítélete szó szerint így fogalmaz, egyébként megismételve a tavaly novemberi verdiktet: „A tervezett beruházás Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Balatonföldvár város helyi építési szabályzatáról szóló 13/2006. (VII. 5.) önkormányzati rendelet (HÉSZ) 7. § (4) bekezdés a) pontjába ütközik, mivel a kikötő megépítése révén a strand területének egy része más célra kerülne igénybevételre. A Kúria ítéletével a bíróság ítéletét hatályában fenntartotta. Megállapította egyrészt, hogy a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakhatósági állásfoglalása hiányos, emiatt a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal határozata megalapozatlan, másrészt, hogy a strand funkció gyakorlása a kikötővel érintett területen lehetetlenné válna. A strand területének egy része a tervezett létesítménnyel a strand funkciójához képest más célra kerülne igénybevételre, ezért a tervezett kikötő megvalósítása a HÉSZ 7. § (4) bekezdés a) pontjába ütközik.”

Döntés két nap alatt

A Pécsi Törvényszék egyebek között azt is felrótta a kikötőmegvalósítást lehetővé tevő határozatot kiadó kormányhivatalnak, hogy az első, novemberi bírósági döntést követően „a jogszerűség, illetve a tisztességes eljárás elvébe ütköző módon járt el”, amikor alig két napon belül lezárta a törvényszék által előírt új eljárást és új határozatot hozott, s ilyen módon az érintettek sem tudtak érdemben reagálni és a lehetséges további ügyfelek tájékoztatása is elmaradt. Kifogásolta továbbá a törvényszék a balatonföldvári jegyző megismételt eljárásban tett nyilatkozatát, miszerint a kikötőberuházás nem ellentétes a helyi építési szabályzattal. A pécsi bíróság szerint a jegyző nem tehetett volna a bíróság álláspontjával ellentétes nyilatkozatot.

 
Fotó: A szerző felvétele

Ahogyan a májusi ítélet megszületésekor megírtuk, a helyi civil szervezet és a balatonföldvári polgármester merőben másként értelmezte a kormányhivatali határozatot ismét megsemmisítő törvényszéki ítéletet. Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke azon az állásponton volt, hogy ennek nyomán le kell állítani a kikötőépítést (szerinte ugyanis a kormányhivatali határozat megsemmisítéséből egyenesen következik, hogy a kikötő vízjogi létesítési engedélye is hatályát veszíti), míg a fideszes városvezető, Holovits Huba amondó volt:  a kikötőépítés leállításáról a Pécsi Törvényszék ítélete nem szól, miként a Veszprémi Vármegyei Kormányhivatal határozata sem építési engedély, ez a szerv csak azt vizsgálta ,hogy az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány birtokában van-e akadálya a kikötőépítésnek. Holovits szerint – aki nem mellékesen az ismert balatoni vitorlás család tagja – egy kikötő „építési engedélye” a vízjogi létesítési engedély, amit a Fejér megyei katasztrófavédelmi hatóság adott ki, vissza is csak az vonhatja, de ez – a polgármester úgy véli– jogi álláspontjuk szerint nem valószínű. Arról is beszélt: a HÉSZ-módosítás folyamatban van, júliusban hatályba is léphet, így ez az akadály is el fog hárulni a kikötőberuházás elől.

Beismerés?

A napokban éppen erről, a HÉSZ módosításáról tartott lakossági tájékoztatót a balatonföldvári önkormányzat. A város weboldalán megtalálható a tervezett módosítás szövege, e szerint kikerülne belőle az a mondat, hogy „a strandok területe más célra nem vehető igénybe”.

Herényi Károly is ott volt a közmeghallgatáson. Az a véleménye, hogy bár korábban a polgármester is nyilatkozta, a HÉSZ-szel nem ellentétes a kikötőépítés, majd a jegyző a kormányhivatali eljárásban is ilyen szakvéleményt adott, ezek után az, hogy mégis módosítják a helyi építési szabályzatot, „a bűnösségük nyílt beismerése, vagyis hogy törvénytelenül jártak el”. Herényi azt mondta a Narancs.hu-nak: a HÉSZ-módosítást is meg fogják támadni.

 
Fotó: A szerző felvétele

Mivel a két ellenérdekelt fél abban sem tud megegyezni, hogy valójában miről is szól a Pécsi Törvényszék ítélete, a magunk laikus módján megpróbáltunk igazságot tenni, elolvasva előbb a duplán is megsemmisített kormányhivatali határozatot, majd a bíróság ítéletét. Arra jutottunk, hogy abból a szempontból, hogy maga a kikötőépítés érintve van-e ezekben a dokumentumokban, a kulcsmondat az lehet: a kormányhivatal megvalósíthatónak ítéli a beruházást, amit csak a vízjogi létesítési engedély birtokban lehet megkezdeni. Azaz: nem építési engedélyt, „csak” zöld utat adott a kikötőnek. A Narancs.hu megkereste az „építési engedélyt” kiadó Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vízügyi részlegét, s feltettük a kérdést: hatályban van-e a balatonföldvári e-kikötő vízjogi létesítési engedélye, illetve tervezik-e a Pécsi Törvényszék ítélete nyomán a visszavonását? Amint válaszolnak, közölni fogjuk.

Csökkent is, nőtt is a strand

A kikötőépítés mindenesetre leállt (pontosabban majdnem teljesen, ahogyan cikkünk elején írtuk), a beruházó Balabo Kft. (mely idén átvállalja a strandfenntartás költségét az önkormányzattól) átadta a területet a strandolóknak. Igaz, oly módon, hogy mintegy 150 méter hosszan, a Nyugati strand közepén természetesen kerítéssel elzárta az építkezés területét, ennyivel megrövidítve a strandot, melynek területe azonban mégis megnőtt. Tábla is felhívja rá a figyelmet ott, ahol a Balabo-kerítés véget ér: a strand hossza onnan még 240 méter, tehát bőven van helyük a fürdőzőknek, ha majd egyszer benépesül a Nyugati strand.

 
Fotó: A szerző felvétele

Herényi Károlytól tudjuk: ezt a 240 métert úgy „nyerte” az önkormányzat, hogy elbontotta a stranddal nyugat felől szomszédos Fesztivál társasház strandjának a kerítését. Az egyesületi elnök szerint egyébként három nyomós oka is volt a Balabónak arra, hogy leállítsa az építkezést. A bírósági ítélet, a Balaton-törvény (mely nem enged semmiféle munkavégzést a Balaton medrében a nyári szezonban), valamint az önkormányzatnak tett ígérete.

A következő kérdés tehát az lehet: hogyan tovább szeptemberben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.