Visszavonták a balatonföldvári e-kikötő „építési engedélyét” is

Kis-Magyarország

A Pécsi Törvényszék ítéletében foglaltakat figyelembe véve döntött úgy a katasztrófa-védelmi hatóság, visszavonja a balatonföldvári „strandkikötő” vízjogi létesítési engedélyét.

 

„A beruházás a zavartalan strandolás érdekében szeptemberig szünetel” – tudatta korábban a balatonföldvári önkormányzat, hogy a június 15-i strandnyitásra befejezi a sokat vitatott kikötő építését a beruházó a Nyugati strandon. A Narancs.hu ekkor ezt meg is nézte a helyszínen és megállapítottuk: kisebb kőszórásrendezési munkáktól eltekintve valóban levonultak az építők, a mólószárak azonban addigra lényegében már elkészültek a Nyugati strand kellős közepén, ott a strandot építési területté nyilvánítva el is kerítették.

Cserébe azonban nyugati irányban egy kerítés elbontásával a helyi önkormányzat bővítette a strandolásra rendelkezésre álló területet, igaz, arról meg az elmúlt napokban több fotó is megjelent a kikötő ellen a tervek napvilágra kerülésétől fogva tiltakozó Mosolygó Balatonföldvár Egyesület Facebook-oldalán: a partvédőmű több helyütt töredezett, elhanyagolt, balesetveszélyes.

 
Forrás: Mosolygó Balatonföldvár Facebook

Nincs már vízjogi engedély sem

Ahogyan a Narancs.hu ugyancsak megírta, a beruházás megvalósítására kétszer is áldását adta a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal, majd e határozatokat a helyi civilek keresete nyomán a Pécsi Törvényszék először tavaly novemberben megsemmisítette (ezt felülvizsgálati eljárás keretében a Kúria is hatályban tartotta), új eljárásra kötelezve a kormányhivatalt, mely ezt két nap alatt le is zárta. De a civil szervezet (Mosolygó Balatonföldvár) újfent a bírósághoz fordult, s a Pécsi Törvényszék májusban megsemmisítette ezt a határozatot is, megint csak új eljárást előírva. A bíróság álláspontja ismét csak az volt, hogy a kikötő megváltoztatná a strand funkcióját, márpedig ez ellentétes Balatonföldvár város helyi építési szabályzatával. Az ítéletet értelmezve merőben más álláspontra helyezkedett Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke és Holovits Huba, a balatoni kisváros fideszes polgármestere. Előbbi szerint már a bíróság ítélete nyomán le kellett volna állítani a kikötőépítést, mert a kormányhivatali határozat megsemmisítéséből egyenesen következik, hogy a kikötő vízjogi létesítési engedélye is hatályát veszíti. A városvezető ellenben amondó volt: a kikötőépítés leállításáról a Pécsi Törvényszék ítélete nem szólt, miként a Veszprémi Vármegyei Kormányhivatal határozata sem építési engedély, ez a szerv csak azt vizsgálta ,hogy az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány birtokában van-e akadálya a kikötőépítésnek. Holovits szerint egy kikötő „építési engedélye” a vízjogi létesítési engedély, amit a Fejér megyei katasztrófavédelmi hatóság adott ki, vissza is csak az vonhatja, de ez – a polgármester legalábbis úgy vélte akkor – jogi álláspontjuk szerint nem valószínű.

A Narancs.hu írásbeli kérdésére a Fejér Vármegyei Katasztrófa-védelmi Igazgatóság néhány hete azt válaszolta, vizsgálják a vízjogi engedély visszavonásának kérdését, majd a napokban azt a választ küldték: ez megtörtént. „A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint vízügyi és vízvédelmi hatóság a Pécsi Törvényszék ítéletében foglaltakat figyelembe véve, a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Balatonföldvár nyugati kishajókikötő saját célú vízilétesítményeire és vízimunkáira vonatkozó vízjogi létesítési engedélyt visszavonta – írták. – A visszavonó határozat véglegessé válását követően a vízügyi hatóság a vízjogi létesítési engedélyezési eljárást az előkérdésnek minősülő, a környezetvédelmi hatóság által lefolytatott megismételt előzetes vizsgálati eljárást lezáró döntésének véglegessé válásáig felfüggeszti.”

Módosítják a helyi építési szabályzatot

A jelenlegi helyzet szerint tehát a beruházó a strandszezonra önként elállt az építkezéstől (sőt, fizeti a Nyugati strand szabadstranddá tételének költségeit is), de a vízjogi létesítési engedély híján már amúgy sem lenne jogosultsága, „építési engedélye” a munkákra. A Pécsi Törvényszék májusi ítélete immár a harmadik környezetvédelmi eljárás megindítására kötelezte az ügyben a Veszprém Vármegyei Kormányhivatalt, miközben a balatonföldvári képviselő-testület módosítani szándékozik a helyi építési szabályzat vitatott pontját, úgy, hogy álláspontjuk szerint immár lehetővé váljon a kikötőépítés. „A vízjogi létesítési engedély visszavonása újabb érv egyesületünk álláspontja, egyáltalán, a jogállam, a józan ész mellett, de a helyi építési szabályzat módosítása megint csak szembemegy ezekkel – vélekedett lapunk kérdésére Herényi Károly. – Az ugyanis nem jogállami megoldás, hogy utólag a jogi környezetet jogszabályszerűvé alakítjuk. Természetesen ezt sem fogjuk annyiban hagyni!”

„A HÉSZ-módosítás a szakhatóságokon »átment«, az eljárás az utolsó fázisába lépett, a közeljövőben, a képviselő-testület döntését követően életbe léphet – mondta lapunknak Holovits Huba polgármester. – Nagyon figyeltünk arra, hogy »támadhatatlan« legyen, ezért a magasabb szintű jogszabály, az úgynevezett Balaton-törvény strandokra vonatkozó szabályozását emeljük be a helyi építési szabályzatunkba. Így a harmadik környezetvédelmi eljárást már e módosítás figyelembe vételével bonyolíthatja le az illetékes hatóság, a magunk részéről kiiktattuk, amit a bíróság kifogásolt, ez tehát nem lehet már akadálya a kikötő zavartalan továbbépítésének.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.