Tárnok

Hatmillió karátos szolgálati autó

  • narancs.hu
  • 2012. január 2.

Kis-Magyarország

Előző tárnoki tárgyú cikkünk után egyik olvasónk kiegészítést fűzött a polgármester prémiumát taglaló írásunkhoz. Észrevételeit megfontoltuk, és most közöljük.

December 21-én Milliós prémium a polgármesternek címmel közöltünk írást arról, hogy novemberben miképp szavazott meg a tárnoki község kormánypárti többségű testülete egy több mint egymillió forintos év végi prémiumot a település polgármesterének, Szolnoki Gábornak.  
Cikkünkre egy olvasónk levélben reagált. Szerzőnk állítása szerint Tárnok fideszes polgármestere még 2011 elején igen különös módon jutott hozzá egy igen nagy értékű, prémium kategóriás, Peugeot márkájú személygépkocsihoz. Szolnoki Gábor ugyanis előbb vásárolt, és csak aztán szavazta meg a tranzakció finanszírozását a helyi képviselő-testület. Magyarán a polgármester jóváhagyás nélkül vette meg a község költségére a 6,3 milliós autót. A képként mellékelt szerződés másolatán ugyanis az szerepel, hogy az üzletet 2011. január 28-án kötötték, viszont Tárnok nagyközség képviselő-testülete csak a 2011. február 10-i ülésén döntött a támogatásról. A testületi ülés jegyzőkönyve szerint a 6,3 milliós vételárból Tárnok két és fél milliót biztosított önerőből, a fennmaradó 3,8 milliót pedig lízingelte.



Levélírónk megjegyzi a szóban forgó kocsiról, hogy azt „elméletileg a polgármesteri hivatal sofőrje is vezethetné mint hivatali autót, de a polgármesteren és a feleségén kívül még nem láttunk mást a kormányánál. Esténként és hétvégeken is a polgármester háza előtt parkol”. Az autóvétel egyébként a februári költségvetés-módosításban a beruházási kiadások között szerepelt. A meglehetősen drága gépkocsivásárlás annak fényében még inkább kérdéseket vet fel, hogy Tárnok 2007-ben másfél milliárd forint értéken svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki, ráadásul az egy főre jutó tartozás szerinti listán idén – a Heti Válasz összeállításában – a nagyközség országos szinten az ötvenedik helyen áll a maga 207 ezer 641 forintos „fejpénzével”.
Levélírónk szerint a gépkocsivétel ezért is keltett felháborodást többekben a Pest megyei községben.
A narancs.hu megkereste Szolnoki Gábor polgármestert, hogy érdeklődjünk a Peugeot nélkülözhetetlenségéről, azonban pénteken a polgármesteri hivatalban senki nem vette fel a telefont, e-mail megkeresésünkre pedig nem reagáltak.

Figyelmébe ajánljuk