Hivatalos: kiutasították Magyarországról a putyinista háttérembert, James Dowsont

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. május 24.

Kis-Magyarország

A TEK javaslatára döntöttek így, nemzetbiztonsági kockázatot jelentett a Jobbik körül feltűnt szélsőjobbos spindoctor. Dowson az új szélsőjobbos mozgalom körül is sertepertélt.

„Dowson James brit állampolgár Magyarországon nemkívánatos személy, akit a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Magyarország területéről kiutasított, egyidejűleg vele szemben beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el. Az idegenrendészeti intézkedésekre a Terrorelhárítási Központ javaslatára került sor” – erősítette meg a magyarnarancs.hu értesüléseit a Belügyminisztérium.

Napokkal ezelőtt értesültünk arról, hogy James Dowson nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarországra, ezért még hetekkel ezelőtt kiutasították Magyarországról. Ezt hivatalos forrásból meg is erősítették most – amikor Dowsont megkérdeztem erről, ő csak annyit válaszolt Facebookon: „Te drogoztál?”

Balról a második Tyirityán, tőle a második Nick Griffin, Jim Dowson és László Attila

Balról a második Tyirityán, tőle a második Nick Griffin, Jim Dowson és László Attila

 

Dowson magyarországi feltűnéséről a Narancs számolt be először. Egy Dowsonhoz köthető „lovagrend” Ásotthalmon próbált meg ingatlanprojektet összehozni, ebben Toroczkai László Jobbik-alelnök is segített nekik, de Toroczkai ott volt ennek a szervezetnek egyik korábbi zártkörű rendezvényén is. Toroczkai a Narancsnak elismerte, kapcsolatba került James Dowsonnal. A Jobbik azonban nem nagyon idegeskedett amiatt, hogy alelnöke milyen alakokkal kokettál.

false

 

Dowson nem csak így került közel a Jobbikhoz. A párt egyik területi képviselőjével közösen fotózkodott, de ezt megtette a Betyársereg képviselőivel is. Érdekes, hogy épp a Dowsonhoz köthető budapesti második emeleti lakásba (Teréz krt. 24.) költözött be az épp párttá alakuló Identitesz. László Balázs vezető, amikor rákérdeztem Dowsonnal való kapcsolatára, azt mondta: „Nagyon értékes embernek tartom, aki az európai önvédelem jegyében nemes tevékenységet folytat. Nekem már az az anyagi támogatás is megtisztelő tőle, hogy kezet ráz velem és elismerősen tekint jobboldali tevékenységünkre.”

false

Dowsonról nemrég a New York Times közölt portrécikket, amelyben azt írták: álhíreket és konteókat gyártó portállal szállt be az amerikai elnökválasztásba – természetesen Donald Trump oldalán. Márciusban Magyarországon Soros-ellenes konferenciát szervezett a Dowsonhoz köthető „lovagrend”, és úgy tűnt, ő a Budapesten tábort verő külföldi szélsőjobbos kör központja. (Erről szóló cikkünket itt olvashatja.) Dowson eközben több kelet-közép-európai paramilitáris szervezettel került kapcsolatba, láthatóan valami szervezkedésben volt. Magyarországon főleg a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a Betyársereg társaságát kereste. Érdekes, hogy az épp zászlót bontó új szélsőjobboldali mozgalom két csoportjával (Betyársereg, Identitesz) is szoros kapcsolata volt. (A szélsőjobboldali alakulatról a frissen megjelenő Magyar Narancsban olvashat.)

false

A magyarnarancs.hu érdeklődött a TEK-nél, hogy miért javasolták kiutasításra James Dowsont az országból, amint megérkezik válaszuk, közölni fogjuk.

James Dowson nemrég azt nyilatkozta V. Putyinról: „Ma Oroszország az egyetlen ország, ahol megértik a tradíció, a hit és a családi értékek fontosságát. Ezeket a multikulturalizmus üldözi, Putyint pedig a világban démonizálják. Ez pedig azért van, mert Putyin a többség érdekét a kisebbségek fölé helyezte.” Dowson ebben az interjúban kifejtette azt is, hogy a rothadó, a liberálisok és a homoszexuálisok romboló befolyása alá került katolikus és protestáns egyházakat csakis a pravoszlávia válthatja meg s egyesítheti újra. Épp ezért „a hagyományos Európa megmentésének” feladata óhatatlanul az oroszokra hárul. Dowson magát „pravoszláv protestánsként” határozta meg, s azt állította, hogy „inkább meghalok a muszlimokkal harcolva, mint szélütésben egy McDonald’s­ben. Fájdalmas folyamat lesz, de végül épp az iszlám vezet vissza minket Jézushoz. Amikor a vér elönti Európát, az emberek visszatérnek Krisztushoz”.

Zűrös múlt

Az 1964-es születésű, korábban protestáns prédikátor Dowsonnak két brit párthoz volt eddig nyíltan köze, meg egy sor utcai akcióhoz. (Dowsonról itt olvashat bővebben.) Az utóbbiak közül a 2013-as belfasti zavargások jelzik, hogy Dowson nem valamiféle háttérbe húzódó, elmélkedésre hajlamos, veszélytelen értelmiségi, aminek egyébként saját magát beállítani igyekszik. Dowsont az angol sajtó szerint eddig már többször elítélték, többek közt fegyverbirtoklásért 1991-ben, garázdaságért 1986-ban és rongálásért 1992-ben, illetve a már említett belfasti zászlós zavargások idején is. Előbb a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Pártba (BNP) lépett be, ahol 2007-től adomány- és forrásgyűjtő munkatárs volt (azaz fundraiser), saját állítása szerint négymillió fontot kalapozott össze pár év alatt. A BNP 1982 óta működött klasszikus szélsőjobboldali pártként, igaz, a londoni parlamentbe egyszer sem jutottak be, bár 2009-ben két helyet is szereztek az EP-ben. Dowson a BNP-ből 2010-ben hirtelen távozott; állítása szerint azért, hogy egy iszlámellenes keresztény csoportot szervezzen, de akadt olyan értesülés, mely szerint egy párttagnő molesztálása miatt köszöntek el tőle a BNP-ben.

Figyelmébe ajánljuk