Hiába, Brüsszel megállíthatatlan – Uniós százmilliókból építenek csónakázótavat Felcsúton

  • Magyar Krisztián
  • 2017.05.10 19:05

Kis-Magyarország

A tó a kisvasút megállójával szemben lesz, heteken belül elindulhat a munka.

Hosszú évek óta téma Felcsúton, hogy az önkormányzat szeretne egy tavat a település határához.

A kisvasút központi megállója melletti területen már régebben kialakítottak egy ún. záportározót, amely a túlzott csapadékmennyiség esetén akadályozhatja meg, hogy a környező földterületeket elöntse a víz. A település két éve felvásárolta a terület más önkormányzatok és két magánszemély tulajdonába eső részét, utóbbira azért is szükség volt, mert a hatályos jogszabályok szerint közcélú vízi létesítmény magánszemély birtokában nem állhat.

A csónakázótó tervéről korábban az Átlátszó írt azután, hogy a felcsúti jegyző a német közszolgálati tévének, a ZDF-nek beszélt az elképzeléseikről. Ekkor Sisa András a kamerák előtt megmutatta a területet, és elmondta, hogy önkormányzati beruházásban fog megvalósulni a tó, ahol majd lehet csónakázni és télen korcsolyázni is.

Ide álmodták

Ide álmodták

Fotó: Magyar Krisztián

Tavaly év végén egy előzetes környezeti vizsgálatban bukkant fel újra a felcsúti tó ügye, ez – a magyarnarancs.hu birtokába került – dokumentum azért született, mert uniós forrásból vízrendezési munkákat végeznek a Váli-völgyben (ott található Felcsút is), amelyhez számos előzetes vizsgálat és engedélyeztetés szükséges.

Ezek között szerepel, hogy a felcsúti záportárózó állandó vízfelületté alakítása „során az új funkcióhoz és igényekhez rugalmasan igazodó leürítő műtárgyat kell építeni a jelenlegi helyett, ki kell alakítani a szivárgó rendszert, illetve ki kell építeni a töltések hullámvédelmét”. Ugyanitt említik, hogy a 4,2 hektáros tavat a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba (TOP) benyújtott pályázatukból valósítanák meg.

Az uniós forrásokból biztosított megyei TOP-keretre rárepülő települések pályázatairól április végén döntött a Fejér megyei közgyűlés: 69 önkormányzat összesen 14,5 milliárd forintnak örülhet, és ez még semmi, hamarosan szétosztanak még 20 milliárdot. Az első körös döntésben ott volt a Mészáros Lőrinc vezette Felcsút is, az önkormányzat 234,9 millió forintot kért és kapott az alábbi jogcímen: „Környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése (I. és II. ütem)” Ennek a pénznek a többsége – tudtuk meg az önkormányzattól - a tóra megy majd el, de a Csóka utca vízrendezési feladatait is ebből finanszíroznak majd.

false

 

A magyarnarancs.hu még áprilisban kereste fel Sisa Andrást. A felcsúti jegyző érdeklődésünkre közölte, hogy már elindították a feltételes közbeszerzési eljárást – ez azt jelenti, hogy csak akkor bízzák meg a kiválasztott vállalkozást, ha rendelkezésre áll a forrás –, és a kiírásban szerepel: a kivitelezőnek a munkaterület átvételétől egy éve van kialakítani a tavat úgy, hogy a decembertől februárig tartó időszakot nem számolják bele. Információink szerint a felcsúti képviselő-testület napokon belül dönt a kivitelezőről, így ha minden rendben megy, heteken belül elkezdhetik a munkát, és nagyjából jövő nyár végére lehet, kész a tó Orbán Viktor falujában.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.