Így kerek a világ: Mészáros Lőrincék szerelik a klímát Matolcsy Györgyéknél

  • Magyar Krisztián
  • 2016. október 22.

Kis-Magyarország

A felcsúti polgármester és Szíjj László közös cége szép halkan beosont a Nemzeti Bankba.

Több mint hatvan klíma cseréjére szerződött néhány hete a Magyar Nemzeti Bank és a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft a közbeszerzési értesítő szerint. A cégnek az MNB központi és Krisztina körúti épületében kell elvégeznie a munkát, amelyért bruttó 2,61 millió forintot kapnak.

Első ránézésre semmi különös nincs a megbízásban, az összeg nem eget rengető, a klímáknak a jegybankban is működnie kell – ám ha megnézzük a közbeszerzésen kiválasztott cég hátterét, érdekességekre bukkanunk. A CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. résztulajdonosa ugyanis Orbán Viktor felcsúti bizalmasa, Mészáros Lőrinc, aki 2015-ben szállt be a vállalkozásba. A CLH másik két tagja sem lényegtelen: a felcsúti polgármester egyik üzlettársa az a Szíjj László, aki jelenleg egyedüli tulajdonosa az állami közbeszerzéseken az egyik legsikeresebben szereplő Duna Aszfalt Kft.-nek. Mészáros építőipari cége többször nyert már el közösen állami tendert a Duna Aszfalttal, és az őket ismerő forrásaink szerint Szíjj és a felcsúti milliárdos baráti viszonyban vannak egymással. A CLH harmadik tulajdonosa a Körösaszfalt Zrt., amely a Duna Aszfalt egyik leánycége, vezérigazgatója az a Pálffy Balázs, akit egy ideje Mészáros Lőrinc lányának udvarlójaként emlegetnek.

false

 

A Matolcsy György által vezetett MNB közbeszerzési kiírása ugyan nyílt volt, de csak a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. jelentkezett rá. Övék is lett a munka, az erről szóló szerződést szeptember közepén írták alá a felek; jól lehet, nem ebből fognak meggazdagodni, ha azt nézzük, hogy a cég tavalyi nettó árbevétele 7,6 milliárd forint volt. Idén a jegybankén kívül már nyertek más közbeszerzésen is Mészárosék, nyáron derült ki, hogy a Budai Műemlék Felújító Kft.-vel közösen újíthatják fel a Lehel Csarnok légtechnikai berendezését 225,2 millió forintért, és alvállalkozóként a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. az MTK-stadion munkálataiban is szerepet kapott. A CLH tulajdonosai közül a Körösaszfalt – így a Duna Aszfalt és áttételesen Mészáros Lőrinc is – egy másik MNB-s beruházásnál is feltűnt a közelmúltban, ugyanis a cég tulajdonában lévő Magyar Építő Zrt. végezheti az átalakítást a jegybankhoz tartozó Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Úri utcai ingatlanában, a régi budai városháza épületében borbolt, kávézó és étterem is lesz. A Magyar Építő Zrt. és a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. egyébként ugyanarra a zuglói címre van bejegyezve.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?