Korrupcióinfó: Feljelentik a Simonka-hálózatot „közpénzlenyúlás” miatt

  • Magyar Krisztián
  • 2016. október 20.

Kis-Magyarország

Rutinosan, ámde törvénytelenül bízhatták meg egymást több tízmilliós közbeszerzésekkel a Simonka Györggyel kapcsolatba hozható cégek. Az LMP nekiment a Fidesz képviselőjének.

Simonka György fideszes országgyűlési képviselőről – aki feltűnik a börtönbe küldött polgármester, Madácsi Imre körül is – tartotta az esedékes korrupcióinfót Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke szerint ugyanis szinte kimeríthetetlenek azok a gyanús eljárások, amelyekkel kapcsolatba hozható a Fidesz politikusa. Hadházy legutóbb augusztusban beszélt arról, hogy az egyik Simonkával kapcsolatba hozható alapítvány ugyanazt a pályázatíró céget, a Public Sector Kft.-t bízta meg több feladattal, amely a Mengyi Rolanddal szemben elrendelt nyomozás anyagaiban is szerepel.

Simonka György középen

Simonka György középen

Fotó: MTI

 

Az életmű

Az utóbbi hónapokban Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt többször is kapcsolatba hoztak valamely visszaélésgyanús üggyel. Szeptemberben az Index számolt be arról, hogy a politikus újkígyósi házánál és felesége szüleinél is házkutatást tarthatott a Központi Nyomozó Főügyészség (bár ezt Simonka tagadta), azt pedig a Blikk derítette ki, hogy Simonka felesége három házukra is sikeresen pályázott a támogatott napkollektorok felszerelésére is, összesen 2,4 millió forintot kaptak az államtól.

A dél-békési politikusról már mi is írtunk több alkalommal: évekkel ezelőtt bemutattuk, hogy Pusztaottlakán, ahol korábban ő volt a polgármester, országgyűlési képviselőként hogyan menedzseli azokat a vállalkozásokat, amelyekben rendre a családtagjai, rokonai, illetve ismerősei tűnnek fel, és kapnak közpénzből finanszírozott megrendeléseket. A Simonka Györgyhöz valamelyik rokona vagy ismerőse révén köthető cégek egy olyan pilotprogramban is szerepet kaptak, amelyet a képviselő menedzselt. Bemutattuk azt is, hogy Pusztaottlakára miként vándoroltak éveken át még Felcsútot is felülmúló mértékben állami támogatások.

A Public Sector családi élettel kapcsolatos tanácsadásokat és egészségügyi szűréseket is szervezett Dél-Békésben úgy, hogy minden esetben meghívásos pályázaton lett a befutó, és mindig ugyanazzal a két másik céggel versenyzett. Ráadásul nem csupán Békésben, hanem a Fejér megyei Cecén és Lajoskomáromban is kaptak hasonló megbízásokat. (Eddig rejtély volt, hogy miért került Dél-Békésbe az egyébként teljesen mással foglalkozó Public Sector, és miért ebben a három térségben lettek a befutók, de a HírTv a napokban egy érdekes összefüggést talált: a parlamentben Simonka György Cece volt polgármestere, a szintén országgyűlési képviselő Varga Gábor mellett ül, előttük pedig Mengyi Roland foglal helyet. Hadházy Ákos állítja, összefüggésben lehet az ülésrenddel, hogy a Public Sector pont ezeken a helyeken tűnt fel, szerinte „az egészet előre lebeszélték, így azt is, hogy ki legyen a befutó és mely másik cégektől kell ajánlatot bekérni”.)

Belül maradt a pénz

A csütörtöki kormányinfón Hadházy Ákos elmondta, hogy számításaik szerint összesen több mint 420 millió forint lehet azoknak a közbeszerzéseknek az összértéke 2010 óta, amelyeken valamely Simonka-érdekeltség (ezekről többet keretes írásunkban olvashat) lett a befutó.

Az LMP társelnöke ez alkalommal mégis elsősorban a Mentor Menedzsment Kft. ügyeit vesézte ki. Ebben a vállalkozásban résztulajdonos volt 2012-ig Simonka György felesége és édesanyja is, jelenleg olyanoknak (például B. Richárd) van érdekeltsége a cégben, akivel korábban az országgyűlési képviselő üzleti kapcsolatban állt, a céginformációs rendszer adatai szerint a dél-békési képviselő unokatestvére (T. Renáta) is tagja a vállalkozásnak. A Mentor Menedzsment névre keresve nem találtak sok nyertes közbeszerzést Hadházyék, de miután kiderült, hogy a cég többször nevet váltott, volt Család-Tour és Likefest Kft. is – már több találat volt. Így derült fény arra a gyakorlatra, amelynek lényege röviden annyi, hogy az egyik Simonka-érdekeltség közbeszerzési eljárás során egy másik Simonka-érdekeltségnek adott tízmilliós nagyságrendű megrendeléseket úgy, hogy több alkalommal uniós pályázati pénzt használtak fel. Az egyik az volt, amikor a most már felszámolás alatt álló Simba Hungária Kft. – ebben korábban tulajdonos volt Simonka György – 2012-ben megbízta a Likefest Kft.-t, hogy 22,2 millió forintért kóstoltasson almát, dinnyét és paprikát és osztogasson szóróanyagot nagyvárosokban. Ugyanez volt a felállás és a feladat egy másik megbízásban is, amiért a Likefest 19,9 millió forintot tehetett zsebre. A két cég egy telephelyre, Pusztaottlakára volt bejelentve.

A szintén Simonka-közeli Magyar Termés TÉSZ Kft. 2012-ben irodabútorokat és audiovizuális eszközöket vásárolt 21,1 millió forintért a Család Tour Kft.-től – ez utóbbit nevezték át először Likefest, majd Mentor Menedzsment Kft.-vé. A Közbeszerzési Értesítő szerint uniós forrásból finanszírozták a beszerzést, amelyhez még két másik ajánlatot kértek be, de nem azok kínálták a legjobb árat. Nem sokkal később kaptak egy újabb megbízást a Paprikakert TÉSZ Kft.-től, amely korábbi és jelenlegi tulajdonosai között szintén ott van több, Simonka Györgyhöz baráti, üzleti vagy rokoni szállal köthető magánszemély. A Paprikakert is három ajánlatot kért be, ugyanattól a három cégtől, mint a Magyar Termés az ő bútorvásárlásakor, itt is uniós forrásból finanszírozták a beszerzést, amely 12,5 millió forint összértékű volt.

Törvénytelen?

Hadházy Ákos szerint nem csupán „etikátlan és arcátlan”, hanem törvénytelen is az a gyakorlat, hogy az ismerősei vagy rokonai révén egyértelműen Simonka Györgyhöz köthető vállalkozások rendre olyanokat bíznak meg uniós forrásból vagy közpénzen, amelyek szintén az országgyűlési képviselő érdekeltségébe tartoznak. Hadházy ezt a közbeszerzési tv. alábbi pontjával támasztja alá: „Összeférhetetlen és nem vehet részt az eljárás előkészítésében és lefolytatásában az ajánlatkérő nevében olyan személy vagy szervezet, amely funkcióinak pártatlan és tárgyilagos gyakorlására bármely okból, így különösen gazdasági vagy más érdek, vagy az eljárásban részt vevő gazdasági szereplővel fennálló más közös érdek miatt nem képes.

Ráadásul ez nem egyedi eset, hanem egy bevett gyakorlat, amelyből arra lehet következtetni, hogy „a dél-békési politikus és köre így próbálta meg lenyúlni a közpénzt” – hangsúlyozta az LMP társelnöke, aki a korrupcióinfón további gyanús közbeszerzésekre is felhívta a figyelmet.

Találtak egy olyan megrendelést, amikor a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány kért be hivatalos ajánlatokat három cégtől, és ezek közül kettő köthető volt valahogy Simonka Györgyhöz, mint ahogy az alapítvány is. A közel 25 millió forintos megbízás tárgya a „közös sajtószolgáltatás a határ menti térség jobb informálása érdekében” volt, a befutó ismét a Likefest Kft. lett. Csakúgy, mint a Paprikakert egyik eszközbeszerzésén, amely során 64 millió forintért szállíthattak informatikai és térfigyelő eszközöket.

Olyan közbeszerzéseket is bemutatott Hadházy Ákos, amelyeket a pusztaottlakai önkormányzat írt ki 2016-ban – mint ahogy arra már utaltunk: itt volt korábban polgármester Simonka György –, és az az Aktív Klub Szolgáltató Kft. lett a befutó, amelyben a képviselőnek korábban érdekeltsége volt, csakúgy, mint a feleségének vagy valamelyik rokonának. Ahogy erről nemrég mi is beszámoltunk: a cég egy áprilisi szerződés szerint 24,9 millió forintért szállíthatott eszközöket a helyi Start munkaprogram megvalósításához. Úgyszintén az Aktív Klub nyerte az önkormányzat egy másik, augusztusi közbeszerzését is, szintén a Start munkaprogramhoz vettek tőlük mezőgazdasági eszközöket és termékeket 36 millió forintért.

Hadházy Ákos a korrupcióinfón elmondta, hogy feljelentést tesznek azokban az ügyekben, amelyeknél a közbeszerzéseket kiíró és az azokon nyertes vállalkozás is valamely Simonka-érdekeltség volt, ugyanis ez a politikus szerint jogszabályellenes.

Figyelmébe ajánljuk