Járványveszélyben sincs hol kezet mosnia a nagykállói közmunkásoknak

  • narancs.hu
  • 2020. április 2.

Kis-Magyarország

A számukra kijelölt mosdóban nem hogy kézfertőtlenítő nincs, de szappan és víz sem.

Egy március 26-i kormányrendelet kimondta ugyan, hogy ha a közfoglalkoztató „nem tudja biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit”, akkor is jár a közmunkabér a programban résztvevőknek. Még akkor is, ha otthon maradnak. Ám információink szerint a kormányrendelet ellenére számos helyen folytatódott a közmunkaprogram.

Így történt ez a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, tízezer lelkes Nagykállóban is, ahol a közmunkások továbbra is járnak dolgozni – információink szerint utcát sepernek, gallyazzák a fákat, gyökereket ásnak ki, a közterületek rendben tartására alkalmazzák őket.

Úgy tudjuk azonban, hogy bár egyszer használatos gumikesztyűt kaptak a közmunkások, az önkormányzat által a számukra kijelölt mosdóban (a régi polgármesteri hivatal mosdója) nem hogy kézfertőtlenítő, vagy szappan nincs, de víz sem, és a WC-t sem lehet lehúzni.

Nagykállót tavaly október óta független polgármester irányítja, Horváth Tibor. Ő a város korábbi fideszes alpolgármestere, aki azonban az önkormányzati választáson a Jobbik – és a szomszédos Érpatak hírhedt volt polgármesterének, Orosz Mihály Zoltánnak a – támogatásával elindult a kormánypárti polgármester, a korábban hűtlen kezeléssel vádolt Juhász Zoltán ellen, és nyert is. A városban Orosz Mihály Zoltán egyébként a képviselő-testület tagja lett önkormányzati képviselőként.

Kerestük Horváth Tibort azzal kapcsolatban, hogy milyen munkákat kapnak jelenleg a közmunkások a településen, hogy hogyan segítik a közmunkások biztonságát a járványhelyzetben, biztosítanak-e számukra védőfelszerelést, kézfertőtlenítőt, illetve hogy mit kívánnak tenni a közmunkások mosdójával kapcsolatban, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Kerestük a közfoglalkoztatási programért felelős Belügyminisztériumot is, hogy milyen intézkedéseket terveznek a közmunkások védelme érdekében, érdemes-e a jelen helyzetben is dolgoztatni a közmunkásokat, ha igen, biztosítanak-e számukra védőfelszereléseket, kézfertőtlenítőket, biztosítottak-e számukra az alapvető higiéniás körülmények a járványhelyzet idején, hogy felhívták-e erre az érintett foglalkoztatók figyelmét, illetve hogy ellenőrzik-e valamilyen módon, de egyelőre a minisztériumból sem kaptunk választ kérdéseinkre.

Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük!

A járványhelyzetben egyébként az alkalmi munkák megszűnésével sokaknak a közmunka lehetne az egyetlen bevételi forrása, és több helyen is abban bíznak, hogy a kormány ismét bővíteni fogja majd a közfoglalkoztatási program kereteit – erről részletesebben olvashatnak az e heti Magyar Narancsban is!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk